دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۰
تجلی کلام حق در شاهکاری هنری

مدير انتشارات «صفحه‌نگار» ويژگي‌هاي قرآن با خط نيريزي و صفحه‌بندي مطابق با قرآن‌هاي عثمان طه را تشريح كرد. به گفته وی، قرآن با خظ نیریزی، یک شاهکار هنری است.-

محمدصادق تلاشان در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اظهار کرد: در سال‌هاي اخير استفاده افراطی از قرآن‌هاي مشهور به خط عثمان‌طه باعث به حاشيه راندن و تحت‌الشعاع قرار گرفتن نسخ ايراني شده است.

وي افزود: اين در حالي است كه از نظر ارباب بصيرت و صاحبان ذوق و معرفت، قرآن‌هاي نسخ ايراني به ويژه كتابت مرحوم استاد احمد نيريزي، از شاهكارهاي هنري به شمار مي‌آيد كه از ديرباز مورد توجه علما و دانشمندان و مراجع عظام قرار داشته است. 

مدير انتشارات صفحه‌نگار اضافه كرد: اين انتشارات با همكاري گروهي 12 نفره طي مدت پنج سال تمام همت خود را صرف احياي ميراث گرانبهاي آن رادمرد عرصه خوشنويسي کرد و با کمک ابزار نوين و استفاده از تجارب فراوان در چاپ قرآن، مصحف دست‌نوشته مرحوم احمد نيريزي را در 604 صفحه و 15 سطر همانند قرآن‌هايي كه اخيرا رايج شده‌اند، به سبك و سياقي كاملا بديع و چشم‌نواز تقديم علاقه‌مندان و مسلمانان جهان كرده است. 

وي با اشاره به اين‌كه پيش از اين نيز قرآن‌هايي در سياقي نزديك به اين شيوه چاپ و منتشر شده‌اند و اين‌كه در صفحه‌بندي قرآن حاضر، كلمات و آيات مطابق با نگارش استاد نيريزي نوشته مي‌شوند گفت: در اين قرآن ابتدا و انتهاي تمام سطور و صفحات مانند قرآن‌هاي عثمان طه ترتيب مي‌يابند.‌ اين سبك صفحه‌بندي براي نخستین بار و به موجب بند 5 ماده 2 قانون حمايت از مولفان و هنرمندان مصوب 1348 به نام مدير انتشارات صفحه‌نگار توسط معاونت حقوقي، امور مجلس و استان‌ها، اداره‌كل حقوقي و امور مالكيت معنوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به ثبت رسيده است. 

تلاشان افزود: تشعشع كلام آسماني و تلالوی آيات قرآني،‌ ساحت هنر را آن‌چنان قداست بخشيده است كه به بركت همنشینی با قرآن، ‌هنر تذهيب و قدرت تلاوت و ذوق خوشنويسي و همت حفظ، در بين مسلمانان همواره از جايگاهي بس بالا و متعالي برخوردار بوده است. 

وي ادامه داد: عنايت ويژه پيامبر عظيم‌الشان اسلام(ص) به كتابت از يك سو و مقام و منزلت كاتبان وحي از سوي ديگر، موجب شد تا در دنياي اسلام، خوشنويسان به کار عظيم كتابت به ديده ايمان و احترام بنگرند، هنر خويش را امري معنوي و قدسي بدانند و با خلق آثاري بس شگرف و مانا چشم هر بيننده‌اي را مسحور زيبايي و عظمت كلام خالق کنند. 

مدير انتشارات صفحه‌نگار از مرحوم نيريزي به عنوان نابغه دنياي نسخ ياد كرد و گفت: نابغه دنياي نسخ، سرآمد خوشنويسان جهان اسلام،‌ مرحوم استاد احمد نيريزي آثاري پديد آورد كه قرن‌هاست دست پرتلاش ديگر نسخ‌نويسان به كنگره ايوان بلند او نرسيده و دريغ است مردم اين مرز و بوم كه چشم و دلشان به نور قرآن روشن وگلشن است، از تلاوت قرآن‌هايي كه پنجه‌هاي گوهرريز نوابع خوشنويسي ايران نگاشته‌اند،‌ محروم باشند. 

وي ادامه داد: اكنون كه گنجينه‌هاي بزرگ جهان به قرآن‌هاي نسخ ايراني مزين و گرانبهاست، چرا بايد مردم مسلمان ايران،‌ ديده تمنا به متاع عاريت دوخته باشند.

قرآن نفیس استاد احمد نیریزی که کتابت آن در سال 1128 هجری قمری به اتمام رسید و افزون بر 30 سال در اصفهان به دست استادان هنر تذهیب، نقش و نگار یافت، از یکی از نوادگان قاجار خریداری و در کشور آلمان با دستگاه‌های مدرن چاپ تصویربرداری شد. این اثر فاخر به بهترین نحو ممکن کلام مقدس وحی را به هنر والای خط و تذهیب ایرانی نمایانده است. این اثر به آثار مشابه خود برتری‌های بسیاری دارد و هنر آن توسط بزرگانی نظیر محمدهادی معرفت، محمود فرشچیان، سیدحسین نصر، بهاء‌الدین خرمشاهی و آیدین آغداشلو ستایش شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط