«شیخ مفید و تاریخنگاری» عنوان احتمالی اثری از حجتالاسلام قاسم خانجانی است که به بررسی نوع نگاه شیخ مفید در عرصه تاریخنگاری میپردازد. قرار است پژوهشگاه حوزه و دانشگاه این اثر را تا اواخر آبان ماه به چاپ برساند.-
عضو هيات علمی گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، بررسی «نوع نگاه شیخ مفید به تاریخ و موضوعات تاریخی»، « آثار تاریخی شیخ مفید و موضوعات تاریخی که او در آثارش دنبال میکرد» و «دستهبندی موضوعات تاریخی مورد بررسی شیخ مفید از دوران قبل اسلام، زمان پیامبر(ص)، دوره ائمه اطهار(ع)، خلفا و دوران غیبت» را از محورهای اثر تالیفیاش معرفی کرد.
نویسنده کتاب «پژوهشی در سیره نبوی» شناساندن شیخ مفید و وجهه تاریخی او را از اهداف تدوین این نوشتار عنوان كرد و گفت: تبیین نگاه تاریخی شیخ مفید و حساسیتی که او در نگارش مباحث تاریخی داشت رویکرد اصلی کتاب «شیخ مفید و تاریخنگاری» است.
محقق حوزه فقه و اصول، تاریخ و سیره در پاسخ به این سوال که «شیخ مفید چه اقداماتی را در حوزه تاریخنگاری اسلامی انجام داده بود که بررسی آنها نگارش کتابی مستقل را ایجاب میکرد؟» بیان کرد: او در مجموعه آثار و کتابهایش بهویژه کتاب «جمل» به شکل موشکافانه و دقیقی به موضوعات تاریخی پرداخته است. استفاده از منابع تاریخی که امکان دسترسی به آنها در دورههای بعدی و اکنون برای ما امکانپذیر نیست، از دیگر ویژگیهای تاریخنگاری شیخ مفیدند. انعکاس برخی از حوادث که در منابع شیعی نیز کمتر به آنها توجه شده و در منابع اهل سنت نیز به سادگی قابل دسترسی نیستند از دیگر ویژگیهای قلمی و تاریخنگاری شیخ مفید شناخته میشوند.
حجتالاسلام خانجانی با اشاره به اینکه دانشجویان و طلاب رشته تاریخ اسلام و فرهنگ و تمدن اسلامی مخاطبان اصلی این اثر تخصصیاند، اظهار کرد: پیشبینی میکنم کتاب «شیخ مفید و تاریخنگاری» را انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تا اواخر آبان ماه در حجمی افزون بر 300 صفحه منتشر کند.
نظر شما