نویسنده کتاب «رخساره خورشيد» ارایه الگویی جدید در توجه به مباحث حدیثی را ویژگی بارز این اثر برای برگزیده شدن در بررسیهای کتاب فصل دانست و گفت: این اثر سیره امام علی(ع) را به معنای خاص آن میکاود.-
وی با اشاره به این که «رخساره خورشيد» به اصول کلی و سیره عملی ثابت در زندگی مولای متقیان میپردازد، اظهار کرد: سیره عملی امام علی(ع) که در این کتاب عنوان شده است، میتواند مرجع کردار و رفتار حاکم بر عرصههای گوناگون زندگی باشد.
عضو هیات علمی دانشکده علوم حدیث با تاکید بر این که در اثرش بر 10 اصل اساسی از رفتارهای نخستین پیشوای شیعیان به عنوان الگوی عملی تاکید داشته است، بیان کرد: نکات اخلاقی موردنیاز امروز جامعه را میتوانیم از سیره عملی و الگوی زندگی امام علی(ع) بیابیم. از اصول اخلاقی که در کتاب به آنها پرداختهام میتوان اصل پارسایی، پاسداشت حقوق دیگران، صراحت و صداقت، مدارا، پایبندی به عهد و ایمان، عدالت، حریمداری و مرزبانی را عنوان کرد.
دلشاد، بررسی رفتارهای عملی امام علی(ع) در نهجالبلاغه را در عرصههای فردی، اجتماعی، حکومتی، مدیریتی، اقتصادی، قضایی و فرهنگی بررسی کرده است تا نشان دهد در همه این حوزهها اصولی که امام علی(ع) داشتند، حکومت میکند.
وی برای پاسخ دادن به مهمترین نیاز جامعه کنونی مبتنی بر مدل جامع زیست اخلاقی کتابش را به رشته تحریر در آورده است. او در اینباره گفت: ما با خلاء زندگی اخلاقی مواجهیم در یک الگوی زیست اخلاقی باید اخلاق بر سایر حوزهها حکومت کند و تابعی از سیاست، اقتصاد و مدیریت نباشد.
این مدرس حوزه و دانشگاه در پاسخ به این سوال که ویژگی بارز کتابش را در چه چیز میداند، عنوان کرد: ارایه مدلی نوین در رویکرد به مباحث حدیثی را ویژگی بارز این کتاب میدانم.
نویسنده کتاب «چشمه خورشید» با اشاره به تخصصی بودن این اثر، مخاطبان آن را افرادی دانست که در پی بررسیهای حدیثی مبتنی بر روش تشکیل خانواده حدیث یا سیرهپژوهی به معنای خاص آن هستند.
وی در پاسخ به این سوال که «برگزاری دورههای گوناگون کتاب فصل را چگونه ارزیابی میکند؟» گفت: نفس بررسی کتابها بهویژه در فاصله زمانی کوتاه یعنی فصول سال، امری بسیار ارزنده است. آنگونه که اطلاع دارم ارزیابیها و داوری این آثار بسیار دقیق انجام میشوند و گروههای تخصصی این کار را انجام میدهند.
نویسنده کتاب «رخساره خورشيد» بیان نقاط قوت و ضعف آثار و بررسی رویکردهای نگارشی آثار موفق در کتاب فصل را از حرکتهای ارزشمند این حوزه دانست و اظهار کرد: مورد توجه قرار گرفتن کارهای نو و بدیع، انگیزه کارهای کیفی و تولید علم را ایجاد میکند.
این برگزیده بخش حدیث بیستویکمین جایزه کتاب فصل، کارکردها و دستاوردهای کتاب فصل را بسیار موفقیت آمیز خواند و گفت: پیش از این حرکتی در راستای برگزاری مراسم نهایی کتاب فصل به صورت استانی آغاز شده بود که متاسفانه ادامه نیافت. این حرکت با وجود دشواریهای آن، دستارودهای ارزشمندی از قبیل تحرکات فرهنگی و تبادلات فرهنگی در سایر استانها در پی داشت.
این محقق حوزه دین و نهجالبلاغه در پاسخ به این سوال که «برگزاری مراسمی مانند کتاب فصل چه تاثیری بر آثار قلمی و نگاه پژوهشی نویسندگان دارد؟» گفت: چنین حرکاتی میتواند علاوه بر این که موتور محرکی برای تولیدات بیشتر نویسندگان و محققان باشد، زمینه ارتقای کیفی آثار گوناگون را نیز فراهم کند.
وی یادآور شد: ارایه آثار نو و بدیع در حوزه مکتوبات از نقاط ضعف ما در حوزههای فرهنگی است، چرا که در موارد متعددی با بازتولید کارها و آثار قبلی مواجهیم. مراسمی مانند کتاب فصل میتواند انگیزهای برای پدیدآوردن آثار جدید فراهم کند. رفتن به سوی کارهای کیفی و ایجاد فضای رقابتی میان محققان، مترجمان و نویسندگان از دیگر دستاوردهای کتاب فصل بهشمار میآید.
دلشاد به عنوان یکی از پژوهشگران حوزه دین و حدیث به عموم محققان توصیه کرد: در حوزه مباحث معرفتشناسی دین، دینشناسی، قرآن و حدیث و ... عرصههای کار نشده بسیاری وجود دارد. توصیه میکنم پژوهشگران و نویسندگان به این عرصهها توجه بیشتری داشته باشند. ما به همت جدی محققان و اهالی قلم برای پرکردن این خلاها نیاز داریم.
وی یکی از مسایل اساسی جامعه را وضعیت بحرانی در حوزه اخلاق دانست و توضیح داد: به دلیل آن که معتقدم با آسیبهای اخلاقی متعددی در سطح جامعه روبهرو هستیم، جا دارد نویسندگان و محققان و اهالی فرهنگ جامعه در این زمینه تحقیقات و تالیفات متعددی انجام دهند و به اقشار گوناگون جامعه یادآور شوند استفاده از هر وسیلهای برای رسیدن به هدف از نظر اخلاقی درست نیست. برای این منظور باید اخلاق کاربردی را با استفاده از الگوهایی عملی و اثرگذار در آثار و تولیدات گوناگون معرفی کنیم.
«رخساره خورشيد» اثر مصطفي دلشاد تهراني که از سوی انتشارات دريا منتشر شده، در بخش حدیث بیستویکمین کتاب فصل برگزیده شده است.
نظر شما