کتاب «سیمای فرهنگ و طبیعت استان قم» از «مجموعه کتابهای ایرانزمین» نوشته علی مقیم و عبدالله عباسزاده منتشر شد. این کتاب راهنمای گردشگری استان قم است و به معرفی جغرافیای طبیعی،فرهنگی،اجتماعی و تاریخی آن میپردازد._
در این کتاب که با معرفی جغرافیای طبیعی استان قم آغاز شده است به بررسی اقلیم منطقه پرداخته و پس از آن تاریخچه استان را معرفی میکند.
در بخشی از معرفی استان قم آمده است:در طول قرنهای گذشته گروههای مختلفی از مردم، از دیگر مناطق کشور و همچنین کشورهای همسایه همچون افغانستان، عراق و پاکستان به این استان مهاجرت کردهاند. در همین قسمت درباره پیشینه تاریخی قم نوشته شده است: قدیمیترین آثار حضور انسان در این استان متعلق به اواخر هزاره ششم پیش از میلاد مسیح (ع) تا حدود هزاره چهارم پیش از میلاد است.
آبادیهای استان قم، مسیرهای طبیعتگردی، آبشارها، دریاچهها، مسیرهای دوچرخهسواری، ارتفاعات، کویرها، مسیرهای کوهپیمایی و مناطق حفاظت شده، بخشهایی از جغرافیای طبیعی و تاریخی است که در این کتاب بهتفکیک معرفی و همراه با عکس نشان داده شده است.
کتاب «سیمای فرهنگ و طبیعت استان قم» در قسمتهای بعدی به صنایع دستی، آداب و رسوم و فرهنگ، عشایر، آثار تاریخی، آستانه حضرت فاطمه معصومه (ع)، امامزادهها و موزهها پرداخته است. از جمله زیرمجموعههای این بخش میتوان خوراک و غذاهای سنتی، سوغات، زبان و گویشهای مردم این استان را نام برد.
در بخش آداب و رسوم و فرهنگ آمده است: قم همچون شاهراه تمدن در رکن بسیاری از حوادث فرهنگی و تاریخی ایران قرار داشته است. این رفتوآمدها باعث شکلگیری آیینها، آداب و رسوم مختلف در این استان شده است. از مهمترین آداب و رسوم مردم استان قم میتوان به شب برات، دستمال انداختن، مهره به آب ریختن، آیینهای لالهگردانی، مراسم طلب باران و مراسم سردرختی اشاره کرد که در ادامه به معرفی برخی از این آیینها پرداخته است.
بخش دوم «سیمای فرهنگ و طبیعت استان قم» مناطق گردشگری و آثار تاریخی شهرستانهای پنجگانه استان را ترسیم کرده است. در انتهای این بخش، برخی از مشاهیر استان قم نیز معرفی شدهاند. نقشه استان و راهها و اطلاعات ضروری استان نیز در پیوست این کتاب آمده است.
«سیمای فرهنگ و طبیعت استان قم» از «مجموعه کتابهای ایرانزمین» بهصورت مصور و همراه با نقشه در 256 صفحه با شمارگان 10 هزار نسخه و بهای 17 هزار تومان از سوی انتشارات کریمخان زند منتشر شده است.
نظر شما