دوشنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۱
خبرنگاری پارلمانی به پژوهش و برطرف شدن ضعف‌هایش نیاز دارد

نشست رونمایی از کتاب «خبرنگاری پارلمانی» امروز دوشنبه ، 27 شهریور ماه در سرای روزنامه‌نگاران ایران برگزار شد. نویسنده این کتاب، خبرنگاری پارلمانی را دارای فراز و فروهای بسیار دانست و گفت: پژوهش و شناخت ضعف‌های این حوزه، می‌تواند سبب بهبود کیفیت آن شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست رونمایی از کتاب «خبرنگاری پارلمانی» ساعت 11 و 45 دقیقه صبح امروز، دوشنبه، 27 شهریور ماه با حضور مجید امرایی، مدیر سرای روزنامه‌نگاران ایران، دکتر محمدرضا رسولی، استادیار گروه ارتباطات دانشگاه آزاد و یزدان امیدی، نویسنده کتاب در سرای روزنامه‌نگاران ایران برگزار شد.

در ابتدای این نشست، امرایی اظهار كرد: کتاب «خبرنگاری پارلمانی» نخستین اثر تالیفی است که با این موضوع منتشر شده و دانشجویان و تمامی فعالان در حوزه خبررسانی می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

سپس دکتر رسولی، که مقدمه‌ای هم بر این اثر نوشته است توضیحاتی درباره محتوای کتاب ارایه داد و گفت: این کتاب پایه تحقیقی دارد و حاصل پژوهشی دامنه‌دار است که آسیب‌شناسی فعالیت خبرنگاران حوزه پارلمان را نشانه گرفته است.

وی افزود: با پیگیری‌های نویسنده این کتاب که رساله مقطع کارشناسی ارشد خود را درباره خبرنگاری پارلمانی نوشته بود، اثری درباره این موضوع تالیف شد. البته متن رساله وی تقویت شد و جنبه‌های مختلفی به آن افزوده شد تا اثر کامل‌تری در اختیار علاقه‌مندان قرار بگیرد.

استادیار گروه ارتباطات دانشگاه آزاد ادامه داد: خبرنگاری پارلمانی مساله‌ای است که در دانشگاه‌ها به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است. این کتاب موضوع را از سه بُعد مختلف بررسی می‌کند. در نخستین بُعد، به تاریخچه خبرنگاری پارلمانی می‌پردازد و به این موضوع اشاره می‌کند که در آغاز، روزنامه‌نگاری با پارلمان عجین بود و با آن شناخته شد و وابستگی‌های متقابلی بین این دو بخش وجود داشت.

وی این همکاری را سبب معرفی بهتر روزنامه‌نگاری به عنوان یک حرفه دانست و توجه به این بُعد را با اهمیت خواند. 

رسولی در ادامه به دومین بُعدی که در کتاب به آن پرداخته شده اشاره کرد و گفت: این کتاب از حیث آموزشی که درباره موضوع خبرنگاری پارلمانی به مخاطب می‌دهد هم می‌تواند مورد توجه باشد. به دلیل همین مساله است که کتاب به صورت کاربردی نوشته شده و می‌تواند در اختیار خبرنگاران این حوزه یا دانشجویانی که علاقه‌مند هستند به این موضوع بپردازند و وارد این حوزه شوند قرار بگیرد.

آسیب‌شناسی خبرنگاری پارلمانی بُعد دیگری بود که رسولی به آن پرداخت و گفت: این کتاب نشان می‌دهد که خبرنگاران این حوزه درگیر چه مسایلی هستند و و آگاهی آن‌ها به مسایل در چه حدی است.

وی در پایان چنین کتاب‌هایی را نیازمند بررسی و نقد دانست و گفت: امیدواریم این کتاب در بخش‌های دیگری مانند «سرای اهل قلم» نقد و بررسی شود زیرا نقد کتاب سبب می‌شود تا نقاط قوت و ضعف شناسایی شوند و در نهایت غنای بیشتر کتاب را در چاپ‌های آینده به همراه داشته باشیم.

امیدی، نویسنده کتاب، سخنران دیگر این مراسم بود. وی که دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم ارتباطات واحد تهران مرکز دانشگاه آزاد اسلامی است، درباره روند تالیف این کتاب توضیح داد: موضوع خبرنگاری پارلمانی نخست در قالب پایان‌نامه بررسی شد. در این پژوهش سعی کردیم از روش‌‌های میدانی، کتابخانه‌ای، حضوری و تحقیقی استفاده کنیم تا جنبه‌های مختلف موضوع را بررسی کنیم.

وی خبرنگاری پارلمانی را دارای سابقه 106 ساله دانست و افزود: انقلاب مشروطه تاثیر زیادی بر ماهیت خبرنگاری پارلمانی گذاشت. در واقع لحن و سبک روزنامه‌نگاری با ورود به مجلس تغییر کرد و به سمت نقد گرایش یافت. به دلیل ماهیت پارلمان و مجلس بود که جهشی در روزنامه‌نگاری به وجود آمد و توانست تاثیر زیادی بر این حرفه بگذارد.

برنده دو دوره جشنواره سراسری مطبوعات در بخش مقاله اقتصادی و گزارش اجتماعی، با بیان این‌ نکته که خبرنگاری پارلمانی فراز و فرودهای زیادی را به خود دیده اظهار کرد: در دوره‌ای خبرنگاری پارلمانی بسیار قوت گرفت اما هرچه زمان به جلوتر رفت ضعف‌هایی در آن مشاهده شد و سعی بر این بود که با شناسایی ضعف‌ها، در صدد رفع مشکلات و نقایص آن برآییم.

امیدی پژوهش در حوزه خبرنگاری پارلمانی را بسیار دشوار دانست و گفت: از همان آغاز با کمبود منابع در این حوزه مواجه بودیم؛ چرا كه هیچ مقاله، کتاب، پایان‌نامه، سند و مدرکی که بتواند به روند پژوهش کمک کند وجود نداشت و خبرنگاران پارلمانی تنها منابع ما بودند.

وی با تاکید بر این‌که حتی در کتابخانه ملی هم سندی درباره این موضوع وجود ندارد ادامه داد: ما حتی با تنها منابع‌مان که همان خبرنگاران بودند هم به راحتی نمی‌توانستیم مصاحبه کنیم و مشکلات زیادی در این راه هم وجود داشت.

امیدی کاربردی بودن این کتاب را از ویژگی‌های آن دانست و گفت: خبرنگاران پارلمانی به عنوان دروازه‌بانان خبر برای ما بسیار اهمیت داشتند و تلاش بر این بود که کتاب به گونه‌ای نوشته شود که مورد استفاده آن‌ها قرار بگیرد زیرا تجربه نشان داده زمانی که خبرنگاران این حوزه قوی هستند، مجلس هم بهتر به کار خود ادامه می‌دهد.

وی در پایان، از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست از آثار کاربردی حمایت بیشتری کند و آن‌ها را در اختیار رسانه‌ها و نهادهای مختلف قرار دهد. 

رونمایی از کتاب «خبرنگاری پارلمانی» اثر یزدان امیدی بعد از این سخنان و با حضور کارشناسان حاضر نشست انجام شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها