نخستین چاپخانه در ایران سال 1233 هجری قمری در تبریز تاسیس شد. عباس میرزا نایبالسلطنه که حکمران آذربایجان بود اسباب و آلات چاپ حروفی را به تبریز آورد و مطبعه (چاپخانه) کوچکی راهاندازی کرد. امسال دویستمین سال ورود صنعت چاپ در ایران است به همین دلیل ایبنا گزارشی از عملکرد صنعت چاپ در نیمه نخست سال ارایه میدهد.-
امسال به مناسبت دویستمین سال ورود چاپ به کشور، در بیست و پنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، غرفه سرای ایرانشناسی موسسه خانه کتاب به بهانه بزرگداشت این رویداد، با نصب پوستری بزرگ که روند ورود ماشین چاپ را به ایران نشان میداد، پذیرای علاقهمندان به چاپ و نیز نشستهای تخصصی صنعت چاپ بود.
نخستين چاپخانه ایران در شهر تبریز تاسیس شد
دکتر محسن جعفریمذهب که مسوول سرای ایرانشناسی وابسته به موسسه خانه كتاب است درباره این پوستر به «ایبنا» میگوید: نخستين چاپخانه در ایران سال 1233 هجري قمري در شهر تبریز تاسیس شد. عباس میرزا نایبالسلطنه، میرزا زینالعابدین تبریزی را مامور فراگیری فن چاپ و به راه انداختن نخستین چاپخانه در تبریز کرد و وي اسباب و آلات چاپ حروفی را به تبریز آورد و با حمایت عباس میرزا نایب السلطنه که در آن زمان حکمران آذربایجان بود، مطبعه (چاپخانه) کوچکی راهاندازي كرد.
رویدادهای مهم صنعت چاپ در نیمه نخست سال
رویدادهای مهم نیمه نخست سال برای صنعت چاپ را میتوان برپایی دومین نمایشگاه چاپ دیجیتال و نشر رومیزی به همت گروه بازرگانی ترنج، برگزاری چهارمین همایش تجلیل از دانشآموختگان صنعت چاپ با رویکرد تجلیل از محمد عطاییفرد، استاد پیشکسوت چاپ، افتتاح نخستین کارگاه آموزشی چاپ وابسته به مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر شماره ۵ (دانشکده چاپ) و برپایی دومین کنفرانس ملی مدیریت کیفیت در چاپ دانست که تحرک و پویایی بسیاری را در صنعت چاپ کشور ایجاد کرد.
گرانی ارز و کاغذ به صنعت چاپ آسیب جدی وارد کرد
اما در نیمه نخست سال، صنعت چاپ و نشر کشور با مشکلات و آسیبهای جدی نظیر گرانی ارز و کاغذ، حذف ارز مرجع برای واردات مواد اولیه، تعطیلی چاپخانهها و کارگاهها روبهرو بوده است. علی نیکوسخن، رییس اتحادیه چاپخانهداران تهران در نشست «صنعت چاپ و متولیان آن، انتظارات و واقعیتها» در نخستین روز کنفرانس ملی مدیریت کیفیت در چاپ که 24 تیرماه امسال برگزار شد، از تعطیلی تعدادی چاپخانه خبر داد. صنف صحافان نیز با مشکلات اقتصادی و افزایش مالیات روبهرو بودند که پیامدهایی مانند تعطیلی کارگاههای کوچک و بیکاری را به دنبال داشته است.
دومین کنفرانس ملی مدیریت کیفیت در چاپ که از 24 تا 28 تیرماه برگزار شد با انتقادهای بسیاری از جمله ناتواني برای جذب مشارکت استانهای بزرگ کشور و نیز ناهماهنگی در اجرا روبهرو بود اما برگزاری نشستهای تخصصی و ایجاد زمینهای برای بحث و تبادل نظر میان اعضا و روسای مختلف اتحادیههای مرتبط با چاپ از نکات مثبت این کنفرانس ارزیابی شد.
به نظر میرسد برپایی روز ملی صنعت چاپ بهانهای باشد تا به صنعت چاپ کشور و همچنین کیفیت برگزاری کنفرانسها و برنامههای مرتبط با آن عمیقتر و کاربردیتر نگریسته شود. اهمیت مقوله آموزش و پژوهش در این صنعت و وجود متولی مشخصی برای این حوزه در دفتر چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند زمینهساز تلفیق برنامههای موازی و تلاش برای اقدامات سازنده در این حوزه باشد.
بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ و دویستمین سال ورود این صنعت در کشور به دلیل برگزاری «اجلاس سران کشورهای غیرمتعهد» به رسم معمول هر سال یازدهم شهریور ماه برگزار نمیشود و 20 شهریور ماه با حضور اهالی این صنعت و وزیر ارشاد برپا خواهد شد.
نظر شما