مديركل نهاد كتابخانههاي عمومي فارس در نخستين نشست خبري خود در جمع خبرنگاران بيان کرد: متاسفانه بهعلت مديريت نامطلوب نسبت به منابع موجود كتاب، ضعف كتابخواني در استان آشكار شده است، در حالي كه مديريت منابع موجود بسيارمهم است و اگر اين مهم به درستي انجام شود، ميتوان ضعف سرانههاي مطالعه را در استان جبران كرد.-
وي با بيان اينكه در ديني كه معجزه اصلي آن كتاب است، نوع تعامل و سطح توقع از آن جامعه در زمينه مطالعه بسيار بالاتر است، اظهار کرد: حوزه كتاب و كتابخواني با رسالت تاثيرگذار و عظيمي كه بر عهده دارد، در جامعه امروز ما با مظلوميت روبروست. در واقع، در مقايسه ثمرات و بركات حوزه كتاب و كتابخواني با ديگر حوزهها، متوجه ميشويم كه به اين حوزه درحد يك اولويت شايسته جامعه امروز پرداخته نشده است.
حجت الاسلام اسماعيلپور افزود: در جامعه امروز با سه عنوان مخاطب روبروييم.نخست، مخاطبي كه اهل مطالعه نيست و بايد علت يابي شود. اين موضوع باید در زمينههاي مختلف بررسي شود كه كداميك از گروه زنان يا مردان، قشر كم درآمد يا مرفه، گروه بازاري يا كارمند، بيشتر از كتاب محروماند. گروه دوم، گروهياند كه مطالعه ميكنند اما ميزان مطالعه آنها از سرانه ميزان مطالعه در دنيا پايينتر است كه بايد سطح مطالعه آنها ارتقا يابد. گروه سوم، مربوط به افرادي ميشود كه مطالعه ميكنند اما مطالعه آنها مفيد و موثر نيست. در واقع، مطالعه مفيد مطالعهای است كه در رشد و بالندگي جامعه موثر باشد اما اين گروه سير مطالعاتي منطقي ندارند، اگرچه از ميزان مطالعه آنها رضايتمندي وجود دارد اما موثر واقع نميشود.
ايجاد ايستگاههاي مطالعه در سطح استان با 800 هزار جلد كتاب
وي كمبود فضاي تبليغاتي موثر براي معرفي برترين كتابها و نبودن دسترسي آسان به كتاب را از ديگر عوامل تاثيرگذار در ميزان مطالعه دانست و افزود: ايجاد ايستگاههاي مطالعه در سطح استان با 800 هزار جلد كتاب و راهاندازي شبكه كتابخوانان حرفهاي با رسالت نهضت مطالعه در استان، كمك شاياني به اين امر خواهد كرد. در اين راستا، افراد پس از خواندن كتاب بايد آن را به ايستگاه بازگردانند.
مديركل نهاد كتابخانههاي عمومي فارس با اشاره به درخواست محوري ادارهكل كتابخانههاي فارس در بخش كتابخانههاي روستايي گفت: يكي از موضوعهايي كه در حوزه كتاب و كتابخواني مورد غفلت واقع شده است، روستاهاي استانند كه از نعمت كتابخانه بيبهرهاند. در اين راستا، از بخشداران در روستاهاي مختلف تقاضا دارم با معرفي روستاي خود به ادارهكل كتابخانههاي استان، از كتابهاي اهدايي اين حوزه بهرهمند شوند.
وي در ادامه سخنان خود بهيكي از فعاليتهاي ادارهكل كتابخانهها در حوزه مميزي كتابها در كتابخانهها اشاره كرد و گفت: با استفاده از كارشناسان خبره در تلاشيم تا با بازرسي دقيقتر، از ترويج كتابهاي مسموم و ناسالم در كتابخانههاي استان ممانعت بهعمل آوريم.
حجت الاسلام اسماعيلپور در بخش ديگر سخنان خود با انتقاد از كتابخانههاي فارس بيان کرد: زمانيكه آمار كتابخانههاي دستگاههاي مختلف در شهر داده ميشود، گمان ميكنيم كه كتابخانه در حد كافي در استان وجود دارد اما اكثر كتابخانههاي موجود، استاندارد لازم را دارا نيستند و اثرات مطلوبي در استان ندارند. دراين زمينه، نهاد ادارهكل كتابخانههاي فارس تا پايان سال آينده به كتاب خانههايي كه داراي مجوز نهاد نيستند، فرصت ميدهد تا براي صدور مجوزاقدام كنند، درغير اينصورت علاوه بر برخورد، تابلو كتابخانه مذكور نيز برداشته ميشود.
اين روزها گراني كاغذ اهالي قلم را ميآزارد
وي در ادامه سخنان خود ارتقاي سطح كيفي كتابخانهها را در بخشهاي مختلف يادآور شد و گفت: جاي خالي بخش نابينايان در اكثر كتابخانهها ديده ميشود، در حاليكه ميزان مطالعه اين قشر بسيار خوب است. بايد زمينه مطالعه كردن تسهيل و ارزانسازي شود تا اين قشر نيز از اين خدمات بهره مند شوند.
مديركل نهاد كتابخانههاي عمومي فارس در بخش ديگر اظهارات خود با اشاره به اختصاص نيمدرصدي بودجه دستگاهها به بخش فرهنگي اظهار کرد: بايد شهرداران كل استان نيمدرصد از اعتبارات خود را به بودجه فرهنگي اختصاص دهند. بر اساس ماده 117 بودجه سال 90 مقرر شد كه اگر هر شهرداري بودجه خود را پرداخت نكرده باشد، از اعتبارات بودجه سرانه آن كاسته میشود. متاسفانه سال 90 در استان فارس حدود 80 درصد از نيمدرصد بودجه كم شد و به امتيازات تهران افزوده شد، در حالي كه استاني مانند يزد 100 درصد اعتبارات را جذب كرد. اگر اوضاع اينگونه پيش برود، كسر اعتبارات از سرجمع اعتبارات شهرداريها امسال هم اتفاق خواهد افتاد.
حجت الاسلام اسماعيلپور در پايان نقش تمام دستگاهها را در نهضت مطالعه مفيد كليدي دانست و بيان کرد: دستگاههاي اجرايي بايد نسبت به پرداخت نيمدرصدي بودجه فرهنگي اقدام كنند و خود را در اين زمينه مبرا ندانند. ما نيز فهرست شهرداراني را كه انجام وظيفه كردند، به رسانهها اعلام خواهيم كرد.
نظر شما