حسین داوودآبادی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از مشکلاتی سخن گفت که ناشران کشور و بهويژه ناشران دانشگاهی با آن مواجهند؛ مشکلاتی که به عقیده وی، در نهایت ضربه سختی را به صنعت نشر کشور وارد میکنند.
مدیرمسوول انتشارات «نوردانش»، که به طور تخصصی به نشر کتابهای پزشکی و پرستاری مشغول است، ميگويد باید به ناشران دانشگاهی توجه ویژهای شود و مسوولان کشور، شرایط لازم برای ارایه خدمات برای آنها را فراهم آورند.
داوودآبادی، گرانی کاغذ را مهمترین مشکل پیشروی ناشران دانشگاهی دانست و گفت: تا همین چند وقت پیش، هر بند کاغذ را به بهای 46 هزار تومان خریداری میکردیم و در مواردی معدود و در بالاترین قیمت 52 هزار تومان را پرداخته بودیم اما بهای یک بند کاغذ در روز گذشته به 61 هزار تومان هم رسید.
وی ادامه داد: بالارفتن بهای کاغذ سبب میشود ناشران نتوانند کتابهای زیادی چاپ کنند و با این وضعیت انتشارات «نور دانش» از بیش از 20 عنوان کتابی که در دست چاپ دارد فقط قادر به چاپ پنج اثر خواهد بود که آن هم به دلیل ضرورت و تعهدی است که با آغاز سال تحصیلی جدید احساس میکنیم.
به گفته داوودآبادی برطرف نشدن این مشکل، بازار نشر کتابهای دانشگاهی را با مشکل مواجه میکند. وی با اظهار تاسف از این موقعيت افزود: اگر چارهاي برای این وضعیت انديشيده نشود ناشران دانشگاهی نمیتوانند مانند قدیم کار کنند و تعداد کتابها تقلیل مییابد. از سوی دیگر ناشر به اجبار باید بهای کتاب را بالا ببرد و این کار سبب میشود تهیه کتاب از توان دانشجو خارج شود.
وی این روند را در بازار کتاب بسیار نگرانکننده دانست و ادامه داد: ناشران دانشگاهی با کمبود کاغذ مواجهند و با فرارسیدن ماه مهر و آغاز سال تحصيلي، چاپ نشدن کتابها سبب میشود دانشجویان به جزوههای قدیمی رجوع کنند.
وجود مراکز تکثیر در دانشگاهها و تکثیر غیرمجاز کتابهای دانشگاهی، معضل دیگری است که داوودآبادی از آن گلایه کرد و گفت: مراکزی با نامهای گوناگون در اغلب دانشگاههای کشور وجود دارند که کتابهای ناشران را تکثیر ميكنند و در اختیار دانشجویان قرار میدهند.
ناكارآمدي قانون حق مولف در کشور موضوع دیگری است که داوودآبادی به آن پرداخت و توضیح داد: به دلیل نبود این قانون، ما نمیتوانیم اعتراضی به این حرکت داشته باشیم، در حالیکه این تکثیرها ضربه بزرگی را به ناشران کشور وارد میکند.
مسکوت ماندن طرح توسعه عمرانی دانشگاه تهران گلایه دیگر مدیرمسوول انتشارات «نوردانش» است. وی درباره این موضوع گفت: سالها پیش طرح توسعه عمرانی دانشگاه تهران مطرح شد که طبق آن قرار بود زمینهای خیابان کارگر تا وصال و از انقلاب تا بلوار کشاورز بخشی از یک مجموعه فرهنگی شوند. دانشگاه برخی از املاک این منطقه را خریداری کرده و اکنون اين منطقه به پارکینگ تبدیل شده است. در این بین مالکانی مانند ما به دلیل وجود این طرح نه اجازه ساخت و ساز املاک خود را دارند و نه میتوانند به خرید و فروش ملك خود بپردازند.
به گفته وی، بلاتکلیفی این طرح مشکلاتی را برای ناشران این منطقه به وجود آورده است. داوودآبادی در تشریح این مشکلات گفت: برای مثال ساختمان انتشارات ما 47 سال قبل ساخته شده و بنایی فرسوده محسوب میشود. گرچه ما ظاهر ساختمان را درست کردهایم اما ساختمان امنیت لازم را ندارد و طرح توسعه دانشگاه تهران هم به ما اجازه ساخت و ساز نمیدهد.
وی افزود: تنها راهحلی که در پیش روی ما گذاشته شده این است که زمین را به دانشگاه بفروشیم؛ اين در حالي است كه دانشگاه تهران با کمبود بودجه مواجه است و نمیتواند این املاک را خریداری کند.
به گفته داوودآبادی، تعداد ناشرانی که با این مشکل مواجهند بسیار زیاد است و هیچکدام از سازمانهای دیوان عدالت کشور، دانشگاه تهران و شهرداری مسوولیت رفع این مشکل را بر عهده نمیگیرند.
انتشارات «نور دانش» در خیابان انقلاب، خیابان 16 آذر، مقابل در غربی دانشگاه تهران واقع شده است.
داوودآبادی از سال 64 در انتشارات «اشارت» فعالیت داشت و از سال 74 با ایجاد تغییراتی در مدیریت و با تغییر نام، در انتشارات «نور دانش» به انتشار کتابهای رشته پزشکی مشغول است.
چهارشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۶
نظر شما