محمدتقي چاووشي كتاب «انسان در تفكر هگل» را تاليف كرد. او در اين اثر معتقد است انسان غربي هنوز يك انسان مدرن است، بنابراين ميتوان فلسفه هگل را كه اوج متافيزيك غربي است به عنوان معياري براي بررسي اين انسان در نظر گرفت.-
چاووشي افزود: در اين اثر تنها انسان غربي را موضوع خود قرار دادهام و در اين بررسي، رويكرد هگل را به عنوان اوج متافيزيك غرب به عنوان مبنا درنظر گرفتهام. البته در نظر دارم كتابي درباره انسان در فرهنگ خودمان نيز بنويسم. طرح اين كتاب را با عنوان «سفير غريب با تاكيد بر بنياد ايمان نبوي» به يكي از موسسهها ارسال كردهام و منتظر دريافت جواب هستم.
وي درباره چرايي برگزيدن انديشه هگل به عنوان معيارش براي بررسي انسان امروز غربي گفت: اين معيار براي امروز نيز پاسخگوست. فرهنگ چيزي نيست كه بتوان آن را در چند خط تعريف كرد يا آن را چند مولفه ثابت در نظر گرفت.
اين نويسنده ادامه داد: در واقع فرهنگ مدرن هنوز در جان و دل انسان غربي خانه دارد. هنوز هم انسان غربي يك انسان مدرن است و بيشتر مولفههاي او مدرن هستند. در اين كتاب از روحيه حاكم بر فرهنگ غرب بحث شده است. هگل به گفته بسياري از بزرگان فلسفه مانند گادامر، فوكو و هايدگر، اوج متافيزيك غرب است.
چاووشي درباره زمينههاي انتخاب اين موضوع براي كتابش گفت: من از دوره كارشناسي فلسفه، درباره انديشههاي هگل كار ميكردم و پاياننامه كارشناسي ارشدم نيز به بررسي سوبژكتيويته و نسبت آن با حقيقت در تفكر هگل اختصاص داشت. تز دكتريام نيز همين موضوع بود.
وي افزود: در واقع اين كتاب همان تز دكتري من است كه پربارتر شده و شكل بهتري پيدا كرده است. همواره در اين فكر بودم كه نسبت ما با غرب چيست و چه شئون از غرب وارد فرهنگ ما شدهاند.
اين نويسنده يادآوري كرد: بسياري از شئون غربي در فرهنگ ما خانه كردهاند و اين، امري انكارناپذير است. در اين كتاب در واقع به دنبال پاسخ اين پرسش هستم كه چه چيز سبب رخنه كردن شئون يكي فرهنگ به فرهنگ ديگر ميشوند و آيا ميتوانيم با اين شئونات نسبتي داشته باشيم يا اينكه ما تنها اموري عاريتي هستند.
كتاب «انسان در تفكر هگل» را انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي منتشر ميكند.
نظر شما