به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در اين جلسه كه ديروز (يكشنبه) برگزار شد، كتاب روششناسي نقد احاديث كه از سوي دكتر علي نصيري، مدير موسسه وحي و خرد نوشته شده و توسط اين موسسه به چاپ رسيده است، با حضور حجتالاسلام سيدمحمد كاظم طباطبايي، استاد حوزه علميه به عنوان منتقد و حجتالاسلام حسن بوسليكي، به عنوان دبير علمي مورد نقد قرار گرفت.
دكتر نصيري در سخنانش بر پالايش جوامع روايي از روايتهاي ضعيف تاكيد كرد. از نظر اين كارشناس حوزوي بايد پالايش اين جوامع به دست حوزههاي علميه صورت گيرد تا دشمنان از احاديث ضعيف استفاده نكنند.
نصيري گفت: در پالايش احاديث ضعيف، برخي احاديث حذف خواهند شد و برخي ديگر مورد قبول قرار خواهند گرفت.
نصيري با اشاره به اينكه افراد وارد شده به عرصه نقد روايت دچار افراط و تفريط شدهاند، اضافه كرد: آنان يا سعي كردهاند كه همه روايات را توجيه كنند و بپذيرند يا همه را رد كنند اما ما نياز داريم كه در اين زمينه اعتدال برقرار شود.
وي در معرفي كتاب خود اظهار داشت: اين كتاب داراي 11 فصل است كه سه فصل نخست آن شامل مباحث مقدماتي است. در فصل چهارم روششناسي نقد آغاز ميشود و روشهاي سندي نقد مورد بحث قرار ميگيرند. فصلهاي پنج تا 10 نيز به روشهاي متني نقد حديث اختصاص دارند. فصل يازدهم نيز فصل تطبيق مباحث است كه در آن موضوعات مطرحشده در چند مثال كاربردي مورد استفاده قرار گرفتهاند.
در اين نشست حجتالاسلام طباطبايي اشكالات خود را به اين كتاب در سه دسته كلي ساختاري، روشي و مصداقي تشريح كرد و گفت: يكي از ايرادات ساختاري اين كتاب با توجه به عنوان كتاب، ذكر مباحثي است كه خروج موضوعي از بحث به شمار ميرود، مانند آسيبشناسي روايي و اختصاص 100 صفحه به پيشينه بحث.
حجتالاسلام طباطبايي از مولف اين كتاب خواست تا در چاپهاي بعدي اين اثر، فصل جديدي با عنوان آسيبشناسي نقد احاديث را در نظر بگيرد كه اين پيشنهاد با نظر مثبت نصيري مواجه شد.
وي يكي ديگر از ايرادات ساختاري موجود در كتاب روششناسي نقد احاديث را هماهنگ نبودن منابع در پانوشتها و فهرست منابع دانست و افزود: منابع در پانوشتها بر اساس نام كتاب ذكر شدهاند اما اسامي منابع در فهرست منابع بر اساس نام نويسنده ارايه شدهاند.
منتقد كتاب «روششناسي نقد احاديث» يكي ديگر از ايرادات ساختاري اين كتاب را استفاده از منابع متاخر بهجاي استفاده از منابع دست اول دانست.
وي يكي از ايرادات روشي اين كتاب را ايجاد فصلي به عنوان نقد سندي دانست و اظهار كرد: در اين روش سلسله روات بررسي ميشوند اما اين روش، روش صحيحي نيست، چرا كه ممكن است سلسله روات را كذاب بدانيم اما روايت كذب نباشد.
حجتالاسلام طباطبايي يكي ديگر از ايرادات اين كتاب را تفكيك نكردن ميان حديث و سنت دانست و اضافه كرد: در اين كتاب در برخي موارد ادعاهايي ذكر شده اما براي آن دليل اقامه نشده است.
وي بسياري از مصاديق به كار رفته در كتاب را محل بحث دانست و نصيري هم در مقابل، گفت: اين مصاديق از سوي كتاب نقد نشدهاند بلكه نقل قولي از ديگرانند.
سپس نصيري به مباحث مطرحشده از سوي منتقد كتاب و حاضران در جلسه پاسخ گفت.
در پايان اين نشست حجتالاسلام طباطبايي كتاب روششناسي نقد احاديث را كه در اختيار داشت، با دهها مورد حاشيهنويسي به مولف كتاب تقديم كرد تا در صورت تمايل، ايرادات مطرحشده را در چاپهاي بعدي برطرف كند.
کتاب «روش شناسي نقد احاديث» اثر علي نصيري بهار امسال با شمارگان هزار و 500 نسخه، 824 صفحه و قيمت 160 هزار ريال از سوي نشر وحي و خرد قم منتشر شده است.
دوشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۳
نظر شما