باقری بیدهندی، پژوهشگر و مولف فعال حوزه دین، بیش از ده کتاب و جزوه درسی در حوزه دین آماده انتشار دارد. از جمله این کتابها میتوان به «تاریخ حوزهها»، «میراث پردهنشینان» و «ثبت افول فرزانگان» اشاره کرد.-
وی با بیان اینکه پیش از این کتاب، درباره تاریخ حوزهها کار درخوری انجام نشده بود در مورد کتاب «تاریخ حوزهها» گفت: در این کتاب حوزههای شیعه در سراسر جهان اسلام، از صدر اسلام تا کنون، در حجاز، عراق، ایران، شهرهای مختلف عراق مانند شام معرفی شدهاند. همچنین این کتاب به دوران رونق و رکود این حوزهها، شخصیتهای بزرگی که در این حوزهها پرورش یافتهاند و آثار ارزشمند آنان پرداخته است.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه کتاب «تاریخ حوزهها» تاکنون چند ترم به عنوان متن درسی توسط وی تدریس شده است، درباره چاپ آن گفت: در چاپ این اثر درنگ میکردم تا به لبنان بروم و حوزه آنجا را نیز ببینم که خوشبختانه این سفر نیز انجام شد و اکنون برای نشر این کتاب مشکلی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: برای نگارش این اثر برخی حوزههای کشورهای دیگر از جمله حوزه پاکستان را از نزدیک دیدهام. این کتاب با دقت فراوانی تهیه شده تا اثر ماندگاری شود.
استادیار جامعهالمصطفیالعالمیه درباره کتاب دیگری با عنوان «میراث پردهنشینان» که آن را نیز در آستانه نشر دارد گفت: این کتاب به معرفی بانوان واقف از صدر اسلام تاکنون ـ اعم از شیعه و اهل سنت ـ میپردازد.
خادم نمونه فرهنگ عمومی استان قم افزود: از صدر اسلام تاکنون بانوان خیر و نیکاندیشی بودهاند که بسیاری از مراکز فرهنگی را تاسیس کردهاند یا بخشی از اموال خود را به کارهای فرهنگی خیر اختصاص دادهاند.
باقری بیدهندی ادامه داد: در این کتاب نام این بانوان واقف به ترتیب الفبا بیان و به کارهای فرهنگی و وقفهای صورت گرفته توسط هریک اشاره شده است. این کتاب نیز آماده انتشار است و احتمال دارد انتشار آن را به سازمان اوقاف بسپارم.
عضو کانون نویسندگان و فضلای قمی حوزه علمیه قم به کتاب دیگری با عنوان «ثبت افول فرزانگان» با موضوع «ماده تاریخنویسی» اشاره کرد و گفت: این کتاب ابتدا به معرفی شخصیتهای فرهنگی و علمی جهان اسلام پرداخته و خلاصهای کوتاه از زندگی این افراد ارایه میکند. همچنین به معرفی منابعی که در شرح حال هر فرد وجود دارد پرداخته و پس از آن، مادهتاریخی را که شاعران در رثای آن شخصیت سرودهاند بیان میکند.
این پژوهشگر حوزه دین درباره این کتاب 300 صفحهای توضیح داد: در گذشته شخصیتهای علمی بسیاری از جمله مراجع تقلید، مفسران، محدثان، متکلمان، ادبای برجسته و استادانی میزیستند که وقتی از دنیا میرفتند شاعران برجستهای که به فن «ماده تاریخنویسی» آشنا بودند، در رثای آنها اشعاری میسرودند و در پایان سروده خودشان، برای ثبت تاریخ، یک «مادهتاریخ» هم میگفتند. فن «ماده تاریخنویسی» در گذشته بسیار رواج داشته و امروزه در حال افول است.
باقری بیدهندی به کتاب دیگری با عنوان «گنج حکمت» اشاره کرد و افزود: این کتاب شامل احادیثی است که شاعران آنها را به نظم کشیدهاند. در تهیه این کتاب، با مراجعه به دیوانهای شعرای معروف فارسی، اشعار سروده شده با الهام از روایات را بهگزین کردم. سپس با مراجعه به مجمعهای روایی، روایتهای مربوط به هر حدیث را استخراج کردم. در کتاب ابتدا حدیث قرار میگیرد، سپس ترجمه آن، بعد از آن منبع حدیث بیان میشود و پس از آن نیز شعری که با الهام از آن روایت سروده شده است بیان میشود.
وی در ادامه در بیان برخی آثاری که با تصحیح وی آماده انتشارند، به کتاب «الزامالناصب» درباره امام زمان(عج) اشاره کرد و گفت: این کتاب عربی دو جلدی، اثر یکی از علمای ایرانی ساکن کربلا به نام «شیخ علی حایری بارجینی» است که آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی نیز مقدمهای به زبان عربی بر آن نگاشته و در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.
این نویسنده به کتاب «قمقام زَخّار» اشاره کرد و افزود: این کتاب توسط یکی از شاهزادگان فاضل و متدین قاجار به نام «فرهاد میرزا معتمدالدوله» در دو جلد تدوین شده است و آن را میتوان یکی از بهترین مقتلهای موجود درباره امام حسین(ع) به زبان فارسی دانست.
باقری بیدهندی با اشاره به تصحیح این کتاب اظهار کرد: این کتاب را ویرایش و اعرابگذاری کرده و به آن مقدمه افزودهام. این اثر همچنین فهرستنویسی شده و با مقدمه آیتاللهالعظمی سبحانی و علامه باقر شریف قریشی آماده انتشار است.
وی درباره دیگر آثار آماده انتشار خود گفت: «کلیاتی در علم رجال» جزوه درسی است که آن را در جامعهالمصطفیالعالمیه تدریس میکنم و در حال تبدیل شدن به کتاب است. همچنین «فضایل و رذایل اخلاقی» و «درآمدی بر سیره اهل بیت(ع)» (جزوه درسی در رشته تاریخ اهل بیت(ع)) را آماده انتشار دارم.
این پژوهشگر ادامه داد: «آیینه تلاش» نیز از دیگر کتابهای آماده نشر است که در آن به معرفی تمام شخصیتهای صاحب اثر در حوزه علم رجال و تراجم پرداختهام.
وی افزود: تاکنون جزوههای درسی فراوانی برای برخی از مجتمعهای آموزشی تهیه کردهام که یکی از آنها «نجوم امت» است. این کتاب شرح حال علمای برجسته در حوزههای مختلف، از جمله مفسران، متکلمان و ریاضیدانان را بیان میکند.
ناصر باقری بیدهندی، استاد حوزه و دانشگاه، پژوهشگر فعال حوزه دین، نویسنده و عضو کانون نویسندگان و فضلای قمی حوزه علمیه قم است. وی که سابقه بیش از 30 سال فعالیت در این حوزه را دارد، تاکنون بیش از 100 عنوان کتاب در حوزههای مختلف، به دو زبان فارسی و عربی تالیف، تصحیح و ترجمه کرده است.
تاکنون حدود 30 عنوان از آثار باقری بیدهندی به زبانهای مختلف ترجمه شده است. وی آثار بزرگانی از جمله محدث قمی، حزین لاهیجی، سیداحمد خوانساری، عبدالنبی اراکی، سیدمحمد مقدسزاده، ملاعلی معلم حبیبآبادی، محمدجواد خراسانی و بسیاری دیگر از علمای حوزه دین را تصحیح و احیا کرده است.ناصر باقری بیدهندی، استاد حوزه و دانشگاه، پژوهشگر فعال حوزه دین، نویسنده و عضو کانون نویسندگان و فضلای قمی حوزه علمیه قم است. وی که سابقه بیش از 30 سال فعالیت در این حوزه را دارد، تاکنون بیش از 100 عنوان کتاب در حوزههای مختلف، به دو زبان فارسی و عربی تالیف، تصحیح و ترجمه کرده است.
تاکنون حدود 30 عنوان از آثار باقری بیدهندی به زبانهای مختلف ترجمه شده است. وی تاکنون آثار بزرگانی از جمله محدث قمی، حزینلاهیجی، سید احمد خوانساری، عبدالنبی اراکی، سیدمحمد مقدسزاده، ملاعلی معلم حبیبآبادی، محمدجواد خراسانی و بسیاری دیگر از علمای حوزه دین را تصحیح و احیا کرده است.
نظرات