مترجم كتاب «فلسفه ارتباطات» گفت: سقراط به عنوان نخستین نظریهپرداز ارتباطات شناخته ميشود كه نه تنها شیوه درگیري و تعامل بینافردی را برای ما فراهم كرد، بلکه روشی برای به معارضه طلبیدن مفروضات یکدیگر ارايه داد.-
حسين كياني به موضوع محوري مجموع اين مقالات اشاره كرد و گفت: اگرچه هر یک از این مقالات از لحاظ رویکرد، هدف و دامنه بحث با یکدیگر متفاوتند، اما همه آنها به این مفهوم ميپردازند که مسايل ارتباطات از گذشته دور اساسا به همان شکل باقی ماندهاند. به همین اعتبار، همه آنها همان واحدهای سهگانه تحلیل را مورد خطاب قرار میدهند که اندیشمندان یونانی قرنها پیش مورد توجه قرار داده بودند. اين واحدهاي سهگانه عبارتند از «لوگوس» به معناي کلمه يا کلام، «گوینده» و «شنونده». برخی از اين واحدها آشکارتر از دیگران به ويژگي صوری گفتوگو و بلاغت اشاره داشتهاند یعنی به دو وجه از ارتباطات که جایگاه مرکزی تفکر یونان باستان را تشكيل ميدهد.
وي به پيشينه فلسفه ارتباطات در دوره باستان اشاره كرد و گفت: چارچوب اصلی فلسفه ارتباطات یونان باستان به طور رسمی در سده چهارم قبل از میلاد پدید آمد و بعدها جزيیات بیشتری به آن افزوده شد. البته پویشها و جریانهای فکری که چنین رشد و گسترشی را برانگیختند به زمانهای دور در دوره هومر، پیشسقراطیان و سوفسطايیان بازمیگردد.
كياني، درك عالي از مقالات اين كتاب را در صورتي امكانپذير دانست كه همراه با مقالات جلد دوم اين اثر خوانده شوند. وي گفت: مقالات ارايه شده در جلد دوم همراه با مقالات جلد نخست به افتخار دوهزار و چهارصدمین سالمرگ سقراط به او تقدیم شدهاند. سقراط به عنوان نخستین نظریهپرداز ارتباطات در یونان شناخته ميشود كه نه تنها شیوه درگیري و تعامل بینافردی را برای ما فراهم ساخت، بلکه روشی را برای آزمودن به معارضه طلبیدن مفروضات یکدیگر به دست داد.
اين مترجم به شيوه تطبيق فلسفه امروزي ارتباطات با انديشه سقراط توسط نویسندگان كتاب اشاره كرد و گفت: نويسندگان اين اثر هماهنگ با آرای پیچیده جهان امروز، اصولی از ارتباطات را مطرح کردهاند که دربرگیرنده چالشهای بینافردی و ارتباطیای است که سقراط به عنوان سودمندترین عنصر برای دولت شهر در نظر آورده بود، اما آنها رویای سقراط را تا امروز که 2400 سال از آن میگذرد نیز حفظ کردهاند، یعنی امید به اینکه بحثها، جدلها و تاملات همگانی ما روزی با بهترین تعاملهای گفتوگوییمان سازگار شوند.
مترجم كتاب «تنوع تجربه ديني» يادآوري كرد: محتواي اصلي اين كتاب بر اساس سخنرانیها و نشستهای تخصصی نخستین همایش فلسفه ارتباطات در آتن یونان در سال 2002 تنظيم شده است.
كياني معنا و نگرش نويسندگان درباره فلسفه ارتباطات را در دو جلد اين اثر تا اندازهاي متفاوت دانست و گفت: بودوریس و پولاکاس در جلد نخست، از ميان ديدگاههاي مربوط به فلسفه یونانی ارتباطات و نگاههای جهانی آن، برترین دیدگاهها را انتخاب كردهاند و در مجلد دوم، بودوریس به همراه تاکیس پولاکاس در برآیندی ژرفنگر به فلسفه ارتباطات محض در دوران معاصر نگریستهاند و از این رهگذر اندیشهها و رویکردهای معاصر را به نحوی بیطرفانه و البته با دیدگاهی تحلیلی - تبیینی به گزینش و انتشار سپردهاند. به باور مترجمان كتاب، این دو اثر کلیدی در آیندهای نزدیک میتوانند بخشهای مهمی از ادبیات مطالعات ارتباطی را پر کنند و همواره برای دانشجویان دو حوزه فلسفه و ارتباطات محملی از مباحث بنیادی را پدید آورند.
وي در پايان گفت: جلد نخست «فلسفه ارتباطات» از سوي انتشارات دانژه منتشر ميشود. اين اثر نوشته کنستانتین بودوریس و جان پولاکاس است كه به همراه دکتر غلامرضا آذری ترجمه آن را بر عهده دارم.
نظر شما