سه‌شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۲:۲۴
ذكايي: فرهنگ استفاده از كاغذهاي بازيافتي در كشور رواج يابد

رييس دومين نمايشگاه چاپ ديجيتال و نشر روميزي، با اشاره به اين‌كه كشورهاي مهم توليدكننده كاغذ در جهان در چاپ كتاب‌هاي خود از كاغذهاي بازبافتي استفاده مي‌كنند، گفت: در ايران نيز بايد فرهنگ استفاده از كاغذ‌هاي بازيافتي رواج يابد.-

جلال ذكايي در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به بازار آشفته کاغذ، عنوان كرد: استفاده از كاغذهاي بازيافتي(ري‌سايكل) كه در ايران اصطلاحا به آن كاهي گفته مي‌شود سبب كاهش قيمت كاغذ مي‌شود.

وي افزود: بايد در كشور فرهنگ استفاده از كاغذهاي بازيافتي رواج يابد زيرا اين نوع كاغذ سبك و ارزان است و موقع مطالعه چشم را اذيت نمي‌كند و همان‌طور كه از نام آن پيدا است الزامات زيست محيطي نيز با استفاده از كاغذهاي بازيافتي رعايت مي‌شود.

رييس دومين نمايشگاه چاپ ديجيتال و نشر روميزي با اشاره به اين‌كه در ايران هميشه تصور بر اين بوده كه كتاب بايد گران باشد، گفت: چاپ كتاب روي كاغذهاي روشن نه تنها سبب گراني كتاب مي‌شود، بلكه هنگام مطالعه نيز بازتاب نور در اين نوع كاغذها باعث آزار چشم مي‌شود.

وي ادامه داد: براي رواج استفاده از كاغذهاي سبك و بازيافتي نياز به فرهنگسازي داريم و فقط نبايد منتظر باشيم تا وزارت ارشاد يارانه پرداخت كند و قيمت ارز براي خريد كاغذ را كاهش دهد.

ذكايي با اشاره به اين‌كه در كشورهاي اندونزي و مالزي كه بيشترين منابع توليد كاغذ را دارند، از كاغذ بازيافتي استفاده مي‌كنند، اضافه كرد: برخي از كتاب‌ها مانند كتاب‌هاي آموزشي و يا رمان ضرورتي ندارد كه با كاغذهاي گراماژ بالا چاپ شوند و بهتر است از كاغذهاي گراماژ پايين و بازيافتي براي توليد آن‌ها استفاده كرد.

اين فعال حوزه چاپ ديجيتال با اشاره به اين‌كه در كشور نياز به استفاده از كاغذهايي كه «يك بار خوانش» ناميده مي‌شوند داريم، گفت: اين نوع كاغذ وقتي در كتابي مورد استفاده قرار مي‌گيرد پس از يكبار مطالعه دور انداخته مي‌شود و ويژگي اصلي آن ارزان بودن است. بايد استفاده از اين كاغذها كه در داخل كشور توان توليد آن را داريم رواج يابد.

وي همچنين با اشاره به اين‌كه استفاده از كاغذهاي 35 تا 40 گرمي براي چاپ متون مذهبي در ميان ناشران ديني رواج پيدا كرده، اظهار كرد: اين نوع كاغذها سبك و قابل حمل و نقل‌اند و استفاده از قطع پالتويي براي جلد آن‌ها باعث انعطاف كتاب‌ها مي‌شود. اين تجربه مي‌تواند در كتاب‌هاي ديگر هم استفاده و سرمايه‌گذاري‌هاي اصولي در اين حوزه انجام شود.
 
ذكايي در بخش ديگري از سخنانش تاكيد كرد: نکته‌ای که روز به روز ضرورت آن احساس می‌شود این است که با توجه به رقم بالای عنوان‌های تولید کتاب، با انبوهی از کتاب‌ها مواجهیم که پس از گذر مدت زمان طولانی دسترسی به آن‌ها سخت است. بنابراين اهميت چاپ ديجيتال روشن مي‌شود زيرا چاپ در مقابل تقاضا و چاپ محدود از عهده چاپ دیجیتال بر می‌آید و بايد به سراغ سرمايه‌گذاري در بخش چاپ ديجيتال برويم. 
 
وي با اشاره به اين‌كه وزارت ارشاد مي‌تواند فضا و فرهنگ استفاده از چاپ دیجیتال را در كشور گسترش دهد، گفت: ارشاد مي‌تواند فضا را گسترش دهد، سیاست‌ها و ظوابط را متناسب با شرایط موجود تغییر دهد و اجازه دهد که مخاطب خودش انتخاب کند. ارشاد نبايد دو مقوله چاپ دیجیتال و افست را با هم مقایسه کند چون هر کدام کارکرد خاص خود را دارند و برخي از مقایسه‌ها سبب بروز مشکلاتی برای فعالان حوزه چاپ ديجيتال شده است.

رييس دومين نمايشگاه چاپ ديجيتال و نشر روميزي گفت: اگر نسبت عرضه و تقاضا منطقی و معقول باشد فعالان هر دو عرصه ديجيتال و افست امکان کار خواهند داشت.

وي عنوان كرد: در حوزه تجهیزات چاپ دیجیتال و نشر فاصله زیادی با تكنولوژي‌هاي روز جهان داريم. اين تكنولوژي‌ها به دليل محدود بودن بازار ايران بعد از چند سال وارد كشور مي‌شوند. 

ذكايي با تاكيد بر اين‌كه در بخش چاپ ديجيتال مي‌توان به توليد روي آورد، گفت: بخشی از دستگاه‌های چاپ دیجیتال اصلا تکنولوژی خاصی ندارند و به سادگی می‌توان آن‌ها را در ايران توليد كرد. تنها محدودیت ما در ايران در توليد «هد چاپ کننده» و «بوردهای الکترونیکی» است که دومی در ایران قابل تولید شدن است و اولی هم در چند كشور خاص انجام مي‌شود كه ما هم مي‌توانيم  وارد كنيم.

اين فعال حوزه چاپ ديجيتال با تاكيد بر اين‌كه کشورهای اطراف می‌توانند مصرف‌کننده محصولات توليدي ما در عرصه چاپ ديجيتال باشند، اظهار كرد: اگر وارد اين حوزه شويم و دولت هم کمک کند مي‌توانيم در خاورميانه در بخش تولید حرف‌هايي براي گفتن داشته باشيم. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها