سه‌شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۴
ارتقای اخلاق رسانه‌ای نيازمند اخلاق تطبیقی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامي در چهارمین سمینار بررسی مسایل مطبوعات ایران با تاكيد بر این‌ که نباید به اسم کار فرهنگی موجب خطا و انحراف شد، گفت: باید یک کتاب اخلاق تطبیقی بنویسیم و علما بیایند آن را تطبیق دهند که هر کس می‌خواهد با رسانه‌ای آشنا شود، بداند در رسانه چه اخلاقی را بايد رعایت کند. قداست قلم، رسالت بزرگی بر دوش صاحبان قلم است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، سيدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز(2 خردادماه) در افتتاحیه سمینار «بررسی مسایل مطبوعات ایران؛ چالش‌ها و چشم‌اندازها» گفت: ظاهرا تمامی مسایل این همایش با عدد چهار گره خورده است؛ چهارمین سمینار بررسی مسایل مطبوعات ایران با حمایت 4 دانشگاه کشور و با 4 شعار اصلی و در 4 حوزه رسانه‌های مکتوب، رسانه‌های برخط(آنلاين) و رسانه‌های دیداری و شنیداری آغاز به کار کرده است. البته این را نیز باید در نظر گرفت که مطبوعات، خود رکن چهارم دموکراسی است.

وی ادامه داد: امیدواریم مجموعه این «چهار»ها دست به دست هم دهند و کعبه آمال مطبوعات را ترسیم کنند.

حسینی در ادامه درباره اهمیت مطبوعات سخنانی عنوان كرد: نقش مهم رسانه‌ها در عصر ارتباطات و آثار مثبت و برکات آن بر هیچکس پوشیده نیست. مطبوعات آیینه واقعیت جامعه هستند و می‌توانند آسیب‌ها را در جامعه، شناسایی و راهکارهاي حل آن‌ها را ارایه کنند. مطبوعات همچنین می‌توانند روح امید و شادابی را در جامعه زنده کنند.

وزیر ارشاد با بیان این که مطبوعات موجب یکدلی، وحدت و حضور مردم در صحنه جامعه می‌شوند، افزود: فرهنگ بستر اصلی زندگی انسان است، بسیاری از تغییرات و تحولات در بستر فرهنگ شکل می‌گیرد و مطبوعات در فرهنگسازی در جامعه نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

حسینی افزود: مطبوعات باید به عنوان چشم بیدار بر عملکرد مسوولان نظارت کنند و آسیب‌ها و مشکلات را شناسایی و راه‌های برون‌رفت از آن را نیز بیان کنند.

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره چهار شعار اصلی اين سمينار گفت: نخستین شعار این سمینار، توسعه کیفی مطبوعات است؛ از افتخارات معاونت مطبوعاتی در دولت دهم این است که مجوز هزار و 300 نشریه را صادر کرده است. 

وی افزود: در شهرستان‌ها با توجه به این که بسیاری از افراد برای دریافت مجوز نشریه شاید نزدیک به 8 ساله منتظر بودند و مطالبات بالا بود، سرعت صدور مجوز را افزایش دادیم؛ چرا که معتقدیم که باید فرصت فراهم شود و افراد در فضای رقابتی کار کنند.

وزیر ارشاد با تاکید بر این که رشد کمی مطبوعات اکنون دغدغه ما نیست، اضافه کرد: امروز نباید نگران رشد کمی مطبوعات باشیم؛ چون امروز بیش از چهار هزار نشریه در ایران وجود دارد و این بيان‌كننده کثرت‌گرایی در کشور است.

وی تصریح کرد: ما انتظار داریم صاحبنظران این رشته یک آسیب‌شناسی جدی انجام دهند و راهکارها را بیان کنند. باید مجموعه‌ای از اقدامات انجام شود تا شاهد تحول و تغییر باشیم.

حسینی در ادامه با بیان این که دشمنان، سرمایه‌گذاری کلانی بر رسانه‌ها کرده‌اند، افزود: غربیان برای اقشار مختلف و ذائقه‌های گوناگون ده‌ها و حتی صدها رسانه ایجاد کرده‌اند. ما نیز باید این‌گونه عمل کنیم.

وی یادآور شد: اگر نیاز است تا تربیت نیرو و کادرسازی صورت بگیرد باید اين كار انجام شود. روزگاری با سختی کتاب‌هایی در این حوزه تالیف می‌شد، اما امروز از طریق کتاب‌های موجود در حوزه روزنامه‌نگاری و رسانه و نیز برگزاری کارگاه‌های آموزشی می‌توان نیرو تربیت کرد.

وزیر ارشاد در ادامه با تاکید بر این که کارهای تحقیقاتی باید پشتوانه مطبوعات کشور باشد گفت: مطالب مطبوعات باید از اعتبار بالایی برخوردار باشند و از تبديل نشریات به بولتن پرهيز شود و  مصاحبه‌ها، گزارش ها و ... در مطبوعات اعتبار داشته باشند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود به دومین شعار این سمینار با عنوان «اخلاق رسانه‌ای» پرداخت و گفت: ما در عین اعتقاد به آزادی، ارزش‌های متعالی را نادیده نمی‌گیریم و نباید در این زمینه به کلیات بسنده کنیم.

وی تاکید کرد: در انجام وظیفه به اخلاق نیازمندیم و قداست قلم رسالت بزرگی است که بر دوش صاحب قلم است. در مسایل فردی باید حق الله را رعایت کرد و در مسایل اجتماعی نیز باید حق الناس را در نظر گرفت.

حسيني با اشاره به این که نباید به اسم این‌که می‌خواهیم کار فرهنگی انجام دهیم موجب خطا و انحراف شویم گفت: باید یک کتاب اخلاق تطبیقی بنویسیم و علما بیایند آن را تطبیق دهند که هر کس می‌خواهد با رسانه‌ای آشنا شود، باید در رسانه چه اخلاقی را بايد رعایت کند. 

وزير ارشاد با بیان این‌که در جامعه اسلامی مطبوعات برای دستیابی به قدرت نیست تاکید کرد: نمی‌توان برای این‌که به قدرت برسیم دست به هر کاری زد؛ شاید در غرب رسانه‌ها چنین کارهایی را انجام دهند ولي ما در جامعه اسلامی که می‌خواهد الگو باشد اجازه چنین کارهایی را نداریم.

وی در ادامه با اشاره به دیگر شعار این سمینار، امیدآفرینی در جامعه را یکی دیگر از وظایف رسانه‌ها و مطبوعات دانست گفت: القاي یاس و ناامیدی به وسیله رسانه‌ها کاری است که دشمن انجام می‌دهد و برای این‌که نگاه منفی نسبت به ایران ایجاد کند اخبار منفی منتشر می‌کند. 

حسینی در بخش پایانی سخنان خود درباره چهارمین شعار این سمینار «اطلاع‌رسانی با هدف بصیرت و آگاهی بخشی» اضافه کرد: دشمن از شگردهای پیچیده‌ای استفاده می‌کند و در این زمینه از ابزارهای هنر و رسانه بهره می‌گیرد. برای این‌که بتوانیم مقابل دشمن و تبلیغات منفی او ایستادگی کنیم به بینش بالا نیاز داریم و باید با روشنگری به موقع تفکرات جامعه را نسبت به هجمه‌های دشمن واکسینه کنیم.


واردات كاغذ با نرخ ارز مرجع موجب كاهش قيمت آن مي‌شود
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي پس از سخنراني در اين سمينار در جمع خبرنگاران به پرسش‌هاي آن‌ها پاسخ داد وي در پاسخ به پرسشي كه درباره وضعيت كاغذ مطرح شد، گفت: حمايت ما در زمينه‌ كاغذ به اين شكل است كه وارد‌كنندگان اين كالا بتوانند با بهره‌گيري از ارز مرجع به واردات كاغذ بپردازند كه قطعا اگر واردات كاغذ با نرخ ارز مرجع صورت گيرد، ديگر نمي‌توان در داخل كشور اين كالا را با قيمت بالا به فروش رساند. به هر حال ما در اين زمينه در تلاش هستيم و به‌طور دايم با وزارت صنعت و بازرگاني تعامل داريم.

وي در پاسخ به سوالي درباره آمدن مديرمسوول رويترز به ايران گفت: به هرحال اين افراد مي‌آيند و مذاكراتي صورت مي‌گيرد.

حسيني در ارتباط با موضوع اخلاق حرفه‌اي در مطبوعات هم اظهار كرد: لازم است كه گاه از برخي علماي رباني و وارسته دعوت شود كه درباره‌ي اين موضوع صحبت‌هايي داشته باشند، اما به هرحال خود مطبوعاتي هم مي‌تواند در اين زمينه فعاليت كند.

وي در ادامه‌ صحبت‌هاي خود در پاسخ به سوال ديگري مبني بر بزرگ‌‌ترين چالش‌هاي فعلي مطبوعات گفت: تعداد و تنوع مطبوعات در كشور ما قابل توجه است، اما لازم است تمام اين رسانه‌ها در خدمت وفاق و همدلي بيشتر كمك كنند.

وي ادامه داد: اگر مطبوعات بخواهند در مسير تنش‌زايي گام بردارند، اتفاقات خوبي نخواهد افتاد، چرا كه ما بايد همواره علاوه بر داخل كشور، خارجي‌ها را نيز مدنظر داشته باشيم و سوء‌استفاده آن‌ها را نيز مورد توجه قرار دهيم.

وي در پايان سخنانش ضمن تاكيد بر نياز كشور به نقش سازنده مطبوعات عنوان كرد: به هر حال مطبوعات مي‌توانند با ارايه‌ اشكال‌ها و ايرادها به شكل مناسب به ايجاد فضاي شادابي كشور كمك كند، خوشبختانه اكنون در زمينه‌هاي علم و فناوري كتاب و بسياري عرصه‌هاي ديگر گام‌هاي ديگري برداشته شده است. البته هنوز با رسيدن به آرمان‌ها فاصله داريم، اما لازم است كه نقاط قوت را هم پيگيري كنيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها