جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۲۰:۳۶
مدير خوب به جذب حد‌اكثري مي‌انديشد

نشست «نقش مساجد در توسعه فرهنگ كتاب و كتاب‌خواني» برگزار شد در اين نشست ضمن تاكيد بر اهميت نقش مساجد در توسعه كتابخواني، تلاش مساجد در به‌روز ‌رساني و توسعه ديجيتال كتابخانه‌هايشان تحسين شد. .دكتر علي راد‌مهر در اين نشست گفت: مدير فرهنگي خوب فردي است كه به جذب حد‌اكثري افراد بيانديشد و آن را محقق كند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در اين نشست كه عصر جمعه 22 ارديبهشت ماه در سراي اهل قلم كارنامه نشر برگزار شد، دكتر علي راد‌مهر مدير كل آمار و فناوري اطلاعات وزارت جهاد كشاورزي در سخناني گفت: از ابتداي تاسيس مساجد هرجا مسجدي بوده، كتابخانه‌اي‌ هم پيرامون آن شكل گرفته است. كتابخانه‌اي هم كه در كنار مسجد تشكيل مي‌شود از قداست خاصي برخوردار است. آرزوي ما رسيدن به اين شعار است كه هر مسجد يك كتابخانه داشته باشد. 

وي افزود: پيشنهاد مي‌كنم كتابخانه مساجد را از محتواي كتاب‌هاي مذهبي صرف خارج كنند و اين كتابخانه‌ها تمامي عناوين را در خود جاي دهند. هرچند اطلاع دارم كه اين حركت از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آغاز شده و جاي سپاس دارد. همچنين پيشنهاد مي‌كنم فضايي را براي بازي كودكان در مسجد در نظر بگيرند تا بانواني كه براي مطالعه به كتابخانه مسجد مراجعه مي‌كنند، با فراغ بال به مطالعه بپردازند. 

رادمهر حضور در مسجد را در كاهش جرم موثر دانست و افزود: مسجد تنها نهاد اجتماعي است كه همواره مردم با آن در ارتباطند. براي ارتباط با مردم در اين مكان نبايد به ويژگي‌هاي ظاهري آنها توجه كنيم و هر فردي بايد امكان حضور در اين مكان نوراني را بيابد. اگر ما نتوانيم افراد را به حضور در مسجد ترغيب كنيم، اين نشان‌دهنده ضعف كار ماست. 

وي درباره ويژگي‌هاي يك مدير فرهنگي گفت: مدير فرهنگي خوب فردي است كه به جذب حد‌اكثري افراد بيانديشد و آن را محقق كند. او بايد درك عميقي داشته و قول او با عمل او يكسان باشند. نمي‌توان گفت كه سرانه مطالعه در ميان افراد يك جامعه با توسعه يافتگي آن جامعه در ارتباط است. بايد دانست كه ميزان مطالعه آيا در بروز جرم موثر بوده است يا خير؟ 

رادمهر با بيان اين‌كه ذكات علم در نشر آن است، گفت: ديجيتالي كردن كتابخانه‌ها مي‌تواند اين انتظار را برآورده كند و ما ناگزيريم كه در اين مسير حركت كنيم. تاكنون 1200 مسجد از نرم افزار كتابخانه‌اي بهره‌ مي‌برند اما بايد در وهله نخست زيرساخت‌هاي اين امر را فراهم كرد. امكان بهره‌مندي همه افراد از ابزار ارتباطاتي با اين شبكه و نيز خريد نرم‌افزار كتابخانه‌ها، امكان بهره‌مندي از كابل نوري و ارتباطات بي‌سيم در كتابخانه‌هاي مساجد از لوازم اجراي اين طرح‌اند. اكنون كتابخانه‌هاي مساجد مسير درستي را طي مي‌كنند و هم‌پاي بسياري از كتابخانه‌هاي دانشگاهي و عمومي كشور پيش‌مي‌روند.

دكتر عباس گيلوري عضو هيات‌علمي سازمان جهاد كشاورزي كل كشور نيز در اين همايش به لزوم تقويت جاذبه‌هاي مساجد پرداخت و گفت: تقويت امكانات كتابخانه‌هاي مساجد يكي از مهمترين عواملي است كه مي‌تواند به جذب مردم بيانجامد. تاكنون 4400 كتابخانه زير نظر ستاد عالي مساجد به وجود آمده‌اند كه مايه اميد‌واري است.

وي ادامه داد: افزودن بر خدمات مرجع كتابخانه‌ها، بالابردن امكان امانت‌دهي در كتابخانه‌ها، ديجيتالي كردن كتابخانه‌ها و نيز برگزاري نمايشگاه‌‌هاي كتاب و مسابقات كتاب‌خواني در مساجد از عواملي اند كه مي‌توانند در جذب مردم به كتابخانه‌هاي مساجد موثر باشند.
 
گيلوري عملكرد كانون‌هاي مساجد را با توجه به استقبال از آن از سوي مردم بسيار مطلوب توصيف كرد و گفت: اعتمادي كه خانواده‌ها به مساجد دارند سبب مي‌شود كه فرزندانشان را به شركت در برنامه‌هاي اين كانون‌ها تشويق كنند. در مقابل، جهان ديجيتال امروز به سرعت در حال پيشرفت است و توسعه ديجيتالي كتابخانه‌ها مي‌تواند فعاليت اين كانون‌ها را توسعه بخشد. 

دكتر سعيدغفاري، عضو هيات علمي دانشگاه قم، ديگر سخنران اين نشست بود. وي با اشاره به سرانه مطالعه در كشور و استقبالي كه از نمايشگاه كتاب مي‌شود، گفت: با اين استقبال هنوز در رشد سرانه مطالعه در كشور با مشكل مواجه‌ايم و اين نشان مي‌دهد كه بايد بنيان اين امر را در كودكي نهاد. 

وي برگزاري مسابقات كتابخواني را براي ترويج فرهنگ مطالعه مفيد ندانست و گفت: بايد براي ترويج فرهنگ مطالعه برنامه ريزي بنيادين داشت تا به نتيجه رسيد. براي نمونه بايد امكاناتي را كه براي سالن مطالعه كودكان در مساجد در نظر مي‌گيريم، به نحوي باشند كه كودكان در آن احساس كسالت و خستگي نكنند. 

محمد رضا جعفري، مدير آموزش و پژوهش مساجد كشور در سخنان خود، با اشاره به اين‌كه 70‌ هزار مسجد در كشور مشغول به فعاليت‌اند كه تاكنون 13 هزار و 300 مسجد از خدمانت كانون بهره مي‌برند، گفت: استقبال مردم از راه‌اندازي اين كانون‌ها باعث مي‌شود در توسعه اين كانون‌ها بكوشيم و قرار است تا پايان سال 1393 ، اين كانون‌ها را در بيست‌هزار مسجد مستقر كنيم. در اين ميان رشد كمي و كيفي اين كانون ‌ها مورد توجه قرار دارد و بر اين اساس مي‌كوشيم كانون‌ها را در روستاها و مناطق دور دست به سرعت فعال كنيم. 

وي درباره برنامه‌هاي اين كانون‌ها گفت:فراهم‌ كردن زمينه حضور و شركت افراد در كتابخانه‌ها، برگزاري دوره‌هاي متعدد آموزشي و برپايي آيين هاي گوناگون ملي و مذهبي از جمله برنامه‌هاي اين كانون‌هايند. 

جعفري توسعه فرهنگ كتابخواني را مترادف با اقتدار فرهنگي توصيف كرد و افزود: جوانان در پي هويت يابي‌اند و با حضور در مساجد مي‌توانند اين هويت مستقل را به خوبي بيابند. توسعه فرهنگ كتابخواني از طريق مساجد مي‌تواند به اين امر كمك كند.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها