«صدیقه خسروی» نویسنده «صندوقچه راز مادر» و برنده جایزه گام اول در نشست بررسی اثر خود، هدف از نگارش آن را تقسیم حقایق زندگی با نوجوانان و احیاء برخی ارزشهای کمرنگ و فراموش شده میان نسل جوان عنوان کرد. این نویسنده معتقد است پنهان کردن حقایق و معضلات تلخ زندگی از نوجوانان، باعث آسیب دیدن آنان در جامعه میشود./
خسروی پس از معرفی اثر خود به برخی ویژگیهای آن اشاره کرد و گفت: برقراری ارتباط با مخاطب و گویایی و قابل فهم بودن داستانها و پیامهایشان برای من به عنوان نویسنده بسیار اهمیت داشت. به همین دلیل، در نگارش همه داستانهای کتاب سعی کردم از زبانی ساده و روان استفاده کنم زيرا معتقدم استفاده از زبان پیچیده و سنگین، مخاطب نوجوان را خسته میکند.
این نویسنده، در پاسخ به پرسش یکی از مخطبان درباره واقعی یا تخیلی بودن داستانهایش، به جملهای از «چخوف» نویسنده روس اشاره کرد و گفت: داستاننویس، هم میتواند یک دروغگوی بزرگ باشد و همه داستانش را براساس تخیلاتش بنویسد و هم میتواند اتفاقات محیط پیرامون و زندگی روزمره خود را در قالب داستان به مخاطب ارائه دهد. من بیشتر به داستانهایی گرایش دارم که نشانی از حقیقتهای زندگی در آنها باشد. به قول چخوف، تنها حقایق زندگی است که هنر نامیده میشود و خارج از زندگی انسان هنر وجود ندارد.
وی در ادامه اظهار داشت: من ترجیح میدهم در داستانهایم آنچه را كه در جامعه و دنیا میگذرد، به نوجوانان بگویم و در واقع حقایق تلخ و شیرین زندگی را با آنها تقسیم کنم. نویسندگان و هنرمندان میان مردم زندگی میکنند و باید آنچه بین آنها اتفاق میافتد را با زبان خود برای نوجوانان و یا بزرگسالان بازگو کنند.
یکی از مخاطبان «صندوقچه راز مادر» از علت غمناک بودن اغلب داستانهای این کتاب پرسید و خسروی پاسخ داد: دید من به جامعه سیاه نیست اما همه داستانهای این کتاب، چه شیرین و چه تلخ، نشانی از واقعیت را دارند. همه آنها کم و بیش در جامعه و در میان مردم دیده میشوند كه به دغدغه من تبدیل شده بودند. قصد من از نگارش داستانهایی از این دست بیان این دغدغهها بود که ممکن است برخی از آنها غمناک باشند.
خسروي به کمرنگ شدن ارزشهایی مانند ارتباط میان نسلها اشاره کرد و افزود: یکی ازموضوعاتی که در میان نوجوانان امروز بسیار به چشم میخورد، کمرنگ شدن ارتباطاتشان با مادربزرگها و پدربزرگها و حتی والدینشان است. اینها زنگ خطري است که باید به آن توجه کرد. من با نگارش داستان، سعی میکنم به چنین معضلهایی بپردازم تا ارزشهای کمرنگ شده دوباره احیا شوند.
خسروی در بخش دیگر نشست بررسی «صندوقچه راز مادر»، از بیدار کردن عشق و امید در میان مخاطبانش گفت: وقتی با نوجوانان امروزی ارتباط برقرار میکنم، انگار بیشتر منزوی شدهاند و به محیط و پیرامونشان بیاهمیتند. نوجوانان، بسیاری از موضوعات را از بزرگترهایشان یاد میگیرند بنابراین به نظرم ما بزرگسالان باعث و بانی این فاجعهایم. من سعی کردم در این داستانها به بچهها امید دهم و حس صمیمیتی را که باید در میان اعضای یک خانواده و مدرسه باشد گوشزد کنم.
وی ادامه داد: نوجوانان روحیه حساسی دارند و از هر چیزی که پیرامونشان وجود دارد مي آمورند؛ چه بهتر که این آموزشها از منابع معتبر صورت گیرد. شاید نباید برخی از معضلات و اتفاقاتی که در جامعه وجود دارند را برای نوجوانان بازگو کرد، اما بالاخره روزی فرا میرسد که این معضلات گریبانگیر نوجوانانمان میشود.
صدیقه خسروی آشنایی نوجوانان با مشکلات جامعه را امری مهم توصیف کرد و افزود: شاید به نظر برسد اينگونه داستانها اندوهناکاند اما در عین حال پیام دارند. نوجوانان ما باید متوجه مشکلات پیرامون، زندگی و دغدغههای جامعه باشند و خود را در آنها سهیم بدانند. اگر نوجوانان با مشکلات جامعه آشنا نباشند و در کتابها جامعهای بدون مشکل را برایشان ترسیم کنیم، بعد از ورود به جامعه دچار مشکل میشوند.
این نویسنده خواندن داستانهایی با موضوع بیان واقعیتها برای نوجوانان را راه حلی برای مواجه با مشکلات واقعی آنها در جامعه دانست و افزود: با خواندن اين داستانها، نوجوانان برای مواجه با واقعیت آمادگی پیدا میکنند و میتوانند برای روبهرو شدن با موقعیتهای پیچیده برنامهریزی کنند.
وی در انتها تاکید کرد: ما نباید حقایق تلخ را از نوجوانان پنهان کنیم. اگر امروز که نوجوانان ما به رسانههای گوناگون دسترسی دارند، تلخیهای جامعه را پنهان کنیم، آنها اطلاعات خود را از منابع نامعتبر و غلط کسب میکنند. بنابراين بهتر است خودمان آنها را با مسائل زندگی آشنا کنیم تا بعد از ورود به جامعه صدمه نبینند. در داستانهای «صندوقچه راز مادر» همین روش را پی گرفتهام و سعی کردهام با بچهها روراست باشم.
«صندوقچه راز مادر» اثر صدیقه خسروی است که توسط انتشارات علمی فرهنگی منتشر شده است. این کتاب نخستین اثر این نویسنده محسوب میشود و جایزه گام اول را هم نصیبش کرد.
«چراغ اول»، «انتظار گل سرخ»، «شانس كاغذي»، «ايستگاه آزادي»، «دست از پا درازتر»، «عشق فوتبال»، «نگاه»، ««تلافي زلزله» و «چرتی بود که پرید» برخی از داستانهای این کتابند.
نشست بررسی کتاب «صندوقچه راز مادر» دوشنبه، 18 ارديبهشت از ساعت 15 تا 17 در سرای اهل قلم کودک و نوجوان برگزار شد.
بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 23 اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) برپاست.
نظر شما