نشست تخصصي پژوهش در عرصه چاپ دوشنبه (18 ارديبهشت) در سراي ايرانشناسي (غرفه دويستمين سالگرد صنعت چاپ در ايران) برگزار شد. دكتر صفينژاد و ديگر پژوهشگران و كارشناسان در اين نشست بر ضرورت توجه و سرمايهگذاري در حوزه پژوهش چاپ سنگي تاكيد كردند.-
در ابتداي نشست، جليسه از دكتر صفينژاد پرسيد، آيا تا به حال فردي به جمعآوري نقشههاي سنگي اقدام كرده است؟ صفينژاد پاسخ داد: محمدرضا سحاب، رييس موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب نقشههاي چاپ سنگي متعددي جمعآوري كرده است و برخي از نقشهها و اطلسهاي قديمي نيز در كتابخانه ملي نگهداري ميشود.
وي با اشاره به اينكه در تلاش براي جمعآوري نقشههاي چاپ سنگي و قديمي بوده، عنوان كرد: بايد در كتابخانه ملي و در نهادهاي متولي مكاني در نظر گرفته شود تا متخصصان اين حوزه به نقشههاي قديمي دسترسي يابند و آنها را تفسير كنند.
صفينژاد بر اهميت جايگاه اين نقشهها در حفظ تاريخ ايران تاكيد كرد و گفت: نبايد اين نقشهها در كتابخانهها بايگاني شود.
وي درباره كتابهاي چاپ رنگي و نحوه رنگ كردن آنها در گذشته گفت: اين كتابها به گونهاي رنگ شدند كه انگار رنگ روي آنها چاپ شده در صورتي كه در گذشته رنگ كردن با دست انجام ميشده است.
جعفري مذهب نيز با تاكيد بر چاپ دانشنامهاي در حوزه چاپ عنوان كرد: ما نيازمند پژوهش در عرصه چاپ و نقشههاي قديمي سنگي هستيم و بايد در پژوهشهاي كشور به اين موضوع اهميت و اولويت داده شود.
جليسه با طرح اين سوال كه اولويت پژوهش در چاپ سنگي چيست؟ از صفينژاد خواست كه در اينباره توضيح دهد، وي گفت: ابتدا بايد اين حوزه شناخته شود و روي آن سرمايهگذاري صورت گيرد و مانند آثار باستاني از قبيل تخت جمشيد به اين حوزه اهميت داده شود.
صفينژاد درباره كتاب خود با عنوان «درباره خط سياق» عنوان كرد: در كتاب خود از منابع چاپ سنگي استفاده كردهام. تحقيق در زمينه خط سياق نتيجه كار محققان بزرگي است كه در اين كتاب از اين پژوهشها بهره بردهام.
وي در پايان سخنانش با اشاره به اينكه تحقيق در عرصه چاپ سنگي نياز به زيرمجموعهسازي دارد، اظهار كرد: بايد در اين حوزه به منظور انجام تحقيقات وسيع و اصولي موضوعبندي صورت گيرد و در زيرمجموعههاي خُرد به تحقيق پرداخته شود.
نظر شما