دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۴
خدمات رجایی بخارایی در حوزه نسخ خطی ستودنی است

مراسم رونمایی از کتاب «خرد بر سر جان» ظهر امروز با حضور دکتر محمدحسین ساکت، محسن ناجی نصرآبادی و محمدرضا متوسلی در سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در ابتدای این مراسم، دکتر محمدحسین ساکت در سخنانی گفت: مرحوم رجایی بخارایی کارنامه درخشان و ارزشمندی در ادبیات ایران اسلامی دارند و استادی در دانشکده ادبیات مشهد، راه‌اندازی مجله دانشکده ادبیات و ریاست دانشکده ادبیات برخی از فعالیت‌های وی به شمار می‌آید.

وی با بیان این‌که بیش از 34 سال از زمان فوت وی می‌گذرد، ادامه داد: وی شاعری توانا و از جمله پیشگامان حوزه تحقیق و پژوهش آثار ادبی بود که هر فردی که او را می‌دید شیفته ابهت و اخلاق او می‌شد.

ساکت با ذکر خاطره‌ای از تلاش‌ها و خدمات مرحوم رجایی اظهار کرد: در تابستان سال 1348 وی زمانی که در آستان قدس رضوی فعالیت می‌کرد، با انبوهی از نسخه‌های خطی که گرد و غبار بر آن‌ها نشسته بود، برخورد کرد و به گنج شایگانی رسید که پیش از این بسیاری از افراد آن را ندیده بودند.

وی اذعان کرد: این نسخه‌های خطی شامل قرآن‌های ترجمه شده به گویش ماوراءالنهری بودند که سال‌های سال خاک می‌خوردند، او این قرآ‌ن‌ها را یکی یکی جمع‌آوری و بررسی کرد، سپس آن‌ها را در ویترین موزه‌های آستان قدس رضوی قرار داد.

ساکت در بخش دیگر از سخنان خود به کتاب «خرد بر سر جان» اشاره کرد و افزود: این کتاب شامل مجموعه مقالات زبان‌شناسی، ادبیات فارسی، عرفان اسلامی و نسخه‌شناسی است که توسط شاگردان استاد جمع‌آوری و به وی هدیه داده شده است، کتابی که مقالات آن می‌تواند به نیازهای جمع گسترده‌ای از دانشجویان پاسخ دهد.

در ادامه این نشست، محمدرضا متوسلی، که دانشجوی مرحوم رجایی بوده است نیز در سخنانی گفت: استاد رجایی، فردی برجسته، ادیب، محقق، فرزانه و دانشمند بود و در عین حال به پیشبرد علم و دانش، همچنین شخصیت دانشجویان عشق می‌ورزید.

وی ادامه داد: ما از برخی اشعاری که وی سروده است می‌توانیم به شخصیت والا و ارزشمند این استاد پی بببریم .به عنوان مثال وی گفته است: غیر تحصیل فضائل هدفی نیست مرا / نه پی مال و منالم و نه پی جاه و جلال/ نظرم با همه دشواری ره جز این نیست / گر موفق شوم و مرگ دهد وقت و مجال.

به گفته متوسلی، یکی از مشخصه‌های بارز مرحوم رجایی، داشتن نور دانش، ایمان و تعهد بود که آن را نیز به دانشجویانش منتقل می‌کرد، وی همیشه با برنامه‌ریزی دقیق و استادانه بر روی شاگردانش در دانشگاه تاثیرگذار بود.

وی با نقل خاطره‌ای از دکتر رجایی، اظهار کرد: استاد هر روز دو ساعت را در سالن مطالعه کتابخانه به دانشجویانش اختصاص می‌داد و آن‌ها می‌توانستند با مرور درس‌هایی که مطالعه کرده‌اند، اشکلات و مشکلات درسی خود را از وی سوال کنند، استاد نیز با آرامش و صبر به تمام سوالات آن‌ها پاسخ می‌داد.

دیگر سخنران این نشست، محسن ناجی نصرآبادی بود، وی در این نشست به خصوصیات زندگی و آثار مرحوم رجایی پرداخت و گفت: یکی از کارهای مهم وی در زمان ریاست دانشکده ادبیات مشهد، راه‌اندازی مجله ادبی دانشکده ادبیات اصفهان بود، مجله‌ای که در‌آن مجموعه‌ای از مقالات ارزشمند استادان و دانشجویان سطوح بالای دانشکده منتشر می‌شد.

وی افزود: ارزش علمی مقالات این مجله بسیار ارزشمند است و بسیاری از دانشجویان کنونی دانشکده ادبیات نیز می‌توانند از مطالب علمی آن استفاده کنند.

نصرآبادی با اشاره به حضور مرحوم رجایی در آستان قدس رضوی، گفت: وی از سال 1348 تا 1351 با آستان قدس همکاری داشت و خدمات بسیاری را در این سال‌ها به آستان ارایه کرد که ثمرات آن هنوز هم وجود دارد.

به گفته وی، وی پس از شناسایی نسخه‌های خطی در حرم مطهر امام رضا (ع)، نسخ خطی منصوب به ائمه اطهار، نسخه‌های خطی قرآن کریم و ... را جمع آوری و گروهی از دانشجویان را مسوول بررسی این نسخ کرد.

وی اذعان کرد: دسته‌بندی، انتشار و جمع‌آوری لغت‌نامه این نسخ خطی یکی دیگر از خدمات وی در این حوزه به شمار می‌آید.

نصرآبادی همچنین درباره دیگر خدمات مرحوم رجایی به آستان قدس رضوی، گفت: انتقال کتاب‌های مرحوم ملک به آستان قدس رضوی، خرید کتاب‌های دکتر صحت برای کتابخانه آستان قدس رضوی، خریداری دستگاه عکسبرداری برای مجموعه و فهرست‌نویسی نسخ خطی موجود در کتابخانه آستان قدس از جمله خدمات این عالم برجسته است.

کتاب «خرد بر سر جان» به کوشش محمد جعفر یاحقی، محمدرضا راشد محصل و سلمان ساکت توسط دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها