به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی كتاب تهران، در این نشست كه صبح پنجشنبه، 14 اردیبهشت ماه، برگزار شد، دكتر حسنعلی پورمند، محمدرضا بمانیان و محمد خزایی به عنوان منتقد در این نشست حضور داشتند.
گلابچي در پاسخ به این سوال كه «پیشبینی شما از آینده چیست و آیا میتوان به كمك فناوری نانو به معماری فراتر از امروز دست یافت؟» گفت: تصورم بر این است كه نانوفناوری میتواند به عنوان ابزاری قدرتمند در اختیار مهندسان و معماران قرار بگیرد و اين وابسته به اندیشه معماران ما است كه بتوانند از این ابزار بهره بگیرند و به معماری بهتری دست یابند.
وي در اين جلسه به معرفی و توضیح بخشهای مختلف كتاب پرداخت و درباره نانوفناوری چنین توضیح داد: نانوفناوری یك فناوری جدید است و تصور میشود كه كاربردهای خاصی در علوم معینی دارد، در حالی كه انتظار میرود حاصل نانوفناوری به زودی در بخشهای مختلف زندگی و معماری ساختمان هم مورد استفاده قرار بگیرد.
وی در ادامه از توسعه نانوفناوری سخن گفت و كشور ایران را یكی از 6 كشور برتر در حوزه تحقیق نانو دانست و درباره چگونگی شكلگیری این كتاب گفت: ما در زمینه فناوری نوین كارهای جدیدی را آغاز كردهایم و در حوزه نانو در معماری و مهندسی ساختمان، به حدی موضوع مختلف وجود داشت كه تصمیم گرفتیم مباحث مربوط به آن را به طور مجزا و در كتابی جداگانه تدوین كنیم تا از سایر علوم مجزا شوند.
این استاد رشته معماری دانشگاه تهران درباره فصلهای مختلف كتاب چنین توضیح داد: در ابتدای كتاب به سیر تحول مصالح مختلف پرداختهایم. به عبارتی فصل نخست كتاب فراتر از نانو است و مسایل گوناگون و سیر تحول را از مصر باستان و یونان باستان تا دوران معاصر را پوشش میدهد. از فصل دوم به تدریج و به طور مجزا به فناوری نانو پرداخته و مفاهیم بنیادی را بررسی كردهایم.
گلابچی درباره ورود مباحث شیمی و فیزیك به حوزه معماری در این كتاب گفت: در برخی بخشها به قدری مباحث به شیمی و فیزیك نزدیك میشود كه برای پاسخ دادن به سوالات احتمالی مخاطبان در پیوست كتاب توضیحات لازم را دادیم.
برنده جایزه كتاب فصل جمهوری اسلامی ایران افزود: در بخشی جداگانه از كاربرهای نانو نوشتیم و نشان دادیم كه به طور عملی كدام ساختمانها در جهان از فراوردههای نانو استفاده كردهاند و این مثالها را به عنوان نمونههای موردی در فصلهای مختلف كتاب گنجاندیم.
وی ایجاد سطوح خود تمیز شونده را یكی از كاربردهای نانو دانست كه در كتاب بدان پرداخته شده و میتوان به كمك آن شیشههایی ساخت كه اثر انگشت روی آن نماند.
به گفته گلابچی، «نانو پوششها»، «نانو عایقها»، «نانو فناوری و بتن» و همچنین «نانو و مواد پایه سیمانی» از دیگر بخشهای این كتاب هستند كه در هر كدام توضیحات مفصلی ارایه شده است.
وی در ادامه درباره فصل 14 كتاب چنین توضیح داد: در این فصل كه به سطوح ضدباكتری میپردازد، مثالی از كشور كانادا آمده كه دولت بیمارستانها را موظف كرد تمام دستگیرهها را تغییر داده و از دستگیرههایی استفاده كنند كه از جنس سطوح ضد میكروب هستند.
گلابچي در ادامه توضیحاتی تكمیلی درباره فصلهای مختلف كتاب ارایه داد و درباره ویژگیهای كتاب گفت: این كتاب 6 پیوست دارد و واژهنامه مفصلی هم در انتهای كتاب آمده تا مخاطبان و دانشجویان رشته معماری بتوانند به آن رجوع كنند.
پورمند در معرفی كتاب «نانوفناوری در معماری و مهندسی ساختمان»، آن را جزو معدود كتابهایی دانست كه به موضوع نانوفناوری در ساختمان پرداخته است.
وی درباره این كتاب چنین توضیح داد: نویسندگان این كتاب راهی را باز كردهاند كه در حوزه ساختمان هم پیشرفتهایی حاصل شود. در رابطه با كاركرد نانو در ساختمان باید نگرانیها از بین برود. پیش از این بیشتر مباحث نانوفناوری در رابطه با پزشكی و الكترونیك بوده و كمتر اثری در حوزه ساختمان و معماری ارایه شده است.
گلابچي حضور مفهومی به نام نانوفناوری را در معماری و ساختمان مربوط به سه دهه اخیر دانست و گفت: این فناوری هنوز پرهزینه است و وارد زندگی روزمره انسانها نشده است.
وي در توضیح ضعفها و مشكلات استفاده از نانوفناوری چنین توضیح داد: هر فناوری جدیدی كه وارد زندگی بشر شده مشكلاتی هم به همراه داشته و یكی از دغدغههای ما هنگام نگارش كتاب این بود كه نگران بودیم در سالهای بعد مشخص شود كه این فناوری برای سلامت بشر مضر است. تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شد اما هیچ مقاله یا پژوهشی نشان نداد كه این فناوری مضر است.
بمانیان، یكی از داوران جایزه كتاب فصل، در رابطه با چرایی برگزیده شدن این كتاب گفت: «نانوفناوری در معماری و مهندسی ساختمان» موضوعی نو در معماری است و ساختار كتاب هم بسیار منسجم است. با نگاهی به موضوع و ساختار كتاب، بالاترین امتیاز به كتاب داده شد و نیاز است كه همراه با جهان، این فناوری در ایران هم كاربردی شود.
وی در ادامه صحبتهایش به سیر تحول و تغییر مصالح و استفادههای مختلف از بتن، فولاد و آلومینیوم اشاره كرد و گفت: نیمه نخست قرن حاضر دورهای است كه به نظر میآید نانو جایی در مسایل مربوط به ساختمان باز كند و كاربردی شود.
استاد دانشگاه تربیت مدرس، جامعبودن كتاب، گستردگی مباحث، مطرح شدن پروژههای مختلف و كاربردی بودن كتاب را از مهمترین ویژگیهای آن دانست و درباره تهدیدهای مصالح جدید چنین گفت: نانو میتواند تهدیدها را به فرصت تبدیل كند و نقاط ضعفش تبدیل به قوت شود. از طرفی با بهرهگیری از نانو میتوان مشكلات آلودگی هوا را هم برطرف كرد.
گلابچی به كاستیهای فناوری نانو اشاره كرد و گفت: امروزه مثالهای كمی در جهان داریم كه بتوانیم به عنوان كاربردی شدن فناوری نانو از آنها نام بیریم و دلیلش پیچیدگیهای فناوری نانو است. نانو میتواند حتی در بحث گرد و غباری كه به مشكل جنوب ایران تبدیل شده هم راهگشا باشد.
این استاد دانشگاه تهران با تاكید بر اینكه پیشرفت در صنعت ساختمان به اندازه صنایع دیگر نبوده، گفت: هم اكنون سر در دانشگاه تهران، به عنوان نماد آموزش عالی كشور، آسیبهای زیادی دیده و مطالعات زیادی صورت گرفته تا به كمك فناوری نانو بتوانیم جلوی این تخریب را بگیریم.
كتاب «نانوفناوری در معماری و مهندسی ساختمان» بر اساس آخرین دستاوردهای علمی در جهان تالیف شده. این كتاب توسط پروفسور محمود گلابچی، استاد برجسته دانشکده معماری دانشگاه تهران، استاد نمونه دانشگاههای کشور و چهره ماندگار جمهوری اسلامی ايران در رشته معماری و با همكاری دكتر کتایون تقیزاده و مهندس احسان سروشنیا تالیف شده و توانست به عنوان کتاب برگزیده نوزدهمین دوره جایزه کتاب فصل معرفی شود.
پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۳
نظر شما