سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۰
روحیه نقادی، مهم‌ترين ویژگی استاد مطهری است

حسین استادولی، نويسنده و مترجم قرآن در مراسم بزرگداشت استاد مطهری و روز معلم درباره ويژگي‌هاي شخصيتي شهيد مطهري گفت: روحیه نقادی، مهم‌ترين ویژگی استاد مطهری است. او ضمن ارادت ورزیدن به بزرگان، هیچگاه در برابر آنان تسلیم نبود زیرا اعتقاد داشت که در اسلام، تسلیم وجود ندارد و تنها پیروی است که موضوعیت دارد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آيين بزرگداشت شهید استاد مطهری و روز معلم، ظهر امروز (سه‌شنبه 12 اردیبهشت) در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد. 

استادولی، در این مراسم گفت: متاسفانه در زمان حیات استاد مطهری آشنایی نزدیک با وی نداشتم، زیرا در حوزه‌ای درس می‌خواندم که با فضای فکری حسینیه ارشاد و استاد مطهری هم‌سو نبود. به همین دلیل ما او را «آخوند روزنامه‌ای» می‌دانستیم. این تصور در من باقی بود تا این‌که یکی از دوستانم کتاب «ولاءها و ولایت‌ها»ی ایشان را به من داد. با خواندن این کتاب دریافتم که استاد مطهری تا چه اندازه با مباحث دینی آشناست. سپس سه نوار از وی با موضوع «توحید در زندگی انسان» به دستم رسید و بر شیفتگی‌ام افزود. شرکت در سخنرانی «سیره نبوی» استاد مطهری شیفتگی من به ايشان را چندین برابر کرد.

وی افزود: پس از انقلاب و آشنایی‌ام با انتشارات حکمت، برخی از کتاب‌های استاد مطهری را تصحیح و ویرایش کردم، زیرا برخی از متون عربی کتاب‌های وی نیاز به ترجمه و اعراب‌گذاری داشتند. من هیچ‌گاه با استاد مطهری هم‌سخن نشدم، اما تمام کتاب‌هایش را كلمه به كلمه خوانده‌ام.

استادولی سپس به ذکر نکاتی درباره شخصیت استاد مطهری پرداخت و گفت: با مطالعه کتاب‌های این شخصیت فرهیخته و تعمیق در آن‌ها، چندین نکته مهم و راهگشا را می‌توان دریافت. روحیه نقادی، نخستین ویژگی استاد مطهری است. او ضمن ارادت ورزیدن به بزرگان، هیچگاه در برابر آنان تسلیم نبود، زیرا اعتقاد داشت که در اسلام، تسلیم وجود ندارد و تنها پیروی است که موضوعیت دارد.

وی افزود: مطلب دیگری که با مطالعه آثار او درمی‌یابیم، روحیه اعتدالی اوست، او دین را آن‌گونه که بود و با کمال تعادل پذیرفته بود نه این‌که آن را مطابق را باورهای خودش بپذیرد. اگر چنین روحیه‌ای در میان ما پدید آید، جامعه‌مان به سوی پیشرفت سوق خواهد یافت.

این مترجم قرآن، حلاجی عمیق مطالب و موضوعات را دیگر ویژگی استاد مطهری دانست و گفت: آگاهی از مسایل روز نیز دیگر خصوصیتی است که با خواندن کتاب‌های این شخصیت دینی درمی‌یابیم. او در کتاب‌هایش به نشریاتی مانند «شفق» که نشریه‌ای دانشجویی بود اشاره می‌کند و همین امر نشان می‌دهد که وی تا چه اندازه در روزآمد کردن اطلاعتش می‌کوشید. او «آخوند روز» بود و آگاهانه قدم برمی‌داشت.

وی به تفکر و مطالعه دایمی استاد مطهری اشاره کرد و گفت: از علی مطهری، فرزند استاد مطهری شنیده‌ام که پدرش حتی در بحبوحه انقلاب نیز هر شب دست‌کم دو ساعت مطالعه می‌کرد. با خواندن یادداشت‌های استاد مطهری که اکنون در پانزده جلد منتشر شده‌اند می‌توانیم به گستره مطالعاتی ایشان پی ببریم.

استادولی به جمع سنت و تجدد در اندیشه شهید مطهری اشاره کرد و گفت: او نه آخوند متجدد بود و نه آخوند مرتجع، به همین دلیل هم از سوی هر دو گروه رانده می‌شد. ویژگی آخری که می‌خواهم به آن اشاره کنم، دشمن‌شناسی استاد مطهری است. او از نخستین افرادی بود که پی به ذات منافقین برد.

وی با اشاره به تاثیرگذاری تفسیرهای شهید مطهری گفت: به واسطه کار در حوزه ترجمه، ویرایش و نقد ترجمه‌های قرآن، نکاتی را درباره تفسیر استاد مطهری ذکر می‌کنم. ایشان تفسیرهایش را در جلساتی که در قلهک برگزار می‌شدند ارایه کرد. این تفسیرها که تمام سوره‌های قرآن به جز سوره‌های «فلق» و «ناس» را شامل می‌شوند، در 14 جلد منتشر شده‌اند. اگر این اثر را مطالعه کنیم، در‌می‌یابیم که استاد مطهری چه اندازه از قرآن مساله استخراج کرده است. این تفسیر در عین شیرین بودن، کارگشاست و خاطراتی را دربر می‌گیرد که به کمک انسان می‌آیند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها