ششمين جلد از مجموعه چهارده جلدی «زبر الحديد» كه به همت انتشارات بينالمللی «الهدی» منتشر شده است به مبارز اسلامگرای مصری و مؤلف كتاب معروف «نشانههای راه»، «سيد قطب» اختصاص دارد. اين مجموعه كتاب به زبانهای عربی و انگليسی منتشر شدهاند.-
اين كتاب از 3 بخش تشكيل شده است كه عنوانهاي زير را در برمیگيرند: «سيد بن قطب ابراهيم حسين الشاذلي (1966ـ 1906)»، «زندگی سيد قطب» و «پس از شهادت سيد قطب».
«سيد بن قطب ابراهيم حسين الشاذلي» در اكتبر 1906 در روستای «موشه» در استان «اسيوط» مصر به دنيا آمد. او نويسنده، اديب و نظريهپرداز اسلامی، عضو سابق دفتر ارشاد جماعت اخوان المسلمين و ریيس سابق بخش تبليغات اين جنبش و سردبير روزنامه «اخوان المسلمون» بود. علاوه بر فعاليتهای سياسی و مذهبی، كتابها و يادداشتهایی هم درباره انديشه و تمدن اسلامی تأليف كرده است كه برخی از آنها به زبان فارسی هم ترجمه شدهاند.
در دوره زمانی جنگ جهانی دوم، سيد قطب مقالاتی ستودنی در زمينه نقد ادبی در مصر نوشت و به يكی از معروفترين چهرهها در اين زمينه در دهههای 30 و 40 ميلادی در مصر تبديل شد. در اين دوره، سيد قطب توانست چندين داستان، رمان و متن ادبی تأليف كند. ضمن آنكه با اسلام سكولار آشنا شد و توجه خود را معطوف به سوسياليسم عربی كرد. اما با گذشت زمان، سيد قطب به گمراهی خود در حوزه مطالعات اجتماعی و قرآنی پی برد و بعد از آن هر وقت كه از اين دوره ياد میكرد از آن با زمان دوریاش از دين نام میبرد. وی در ادامه مورد توجه جنبش اخوان المسلمين قرار گرفت و اعضای اين جنبش وی را بسيار مورد تقدير و احترام قرار دادند تا جايی كه سيد قطب به «اخوان المسلمين» پيوست و مدير بخش تبليغات در اين جنبش اسلامگرا شد.
بعد از پيروزی كودتای «افسران آزاد» در مصر و به دست گرفتن زمام حكومت، رابطه دولت و اخوان المسلمين رابطه دوستانهای بود اما به سبب اختلافات فكری بين دولت و جنبش اخوان، اين رابطه به تدريج رو به افول گذاشت. هدف اخوان المسلمين در آن زمان برپايی حكومت اسلامی بود كه اين با اهداف دولت ناسيوناليسم «جمال عبدالناصر» در تضاد قرار میگرفت. پافشاری سيد قطب و برخی ديگر از رهبران اخوان المسلمين بر ضرورت اجرای احكام اسلامی، حجم اختلاف بين دولت و اين جنبش را افزايش داد تا جايی كه «اخوان المسلمين» اعلام مبارزه ضد دولت جمال عبدالناصر كرد.
بعد از يك ترور ناموفق جمال عبدالناصر، برخی رهبران اخوان از جمله سيد قطب ـ به عنوان طراح برنامههای جنبش ـ دستگير شدند. سيد قطب محكوم به پانزده سال زندان با اعمال شاقه شد. البته سيد قطب به علت بيماری از زندان آزاد شد ولی بار ديگر و به اتهامی ديگر زنداني شد. دوره محكوميت در زندان، از پربارترين سالهای علمی قطب به شمار میرود. وی در اين دوره توانست چندين كتاب دينی و ادبی، از جمله كتاب معروف خود «نشانههای راه» را تأليف كند.
«سيد قطب» در نهايت پس از مبارزهای اسلامخواهانه با حكومت وقت مصر محكوم به اعدام شد و اجرای اين حكم به دستور ریيس جمهور وقت اين كشور با سرعت انجام گرفت تا پرونده اين مبارز مصری بيدرنگ بسته شود.
كتاب «زبر الحديد 6؛ سيد قطب»، تأليف «حميد نعمتاللهی» به همت انتشارات بينالمللی الهدی به زبانهای انگليسی و عربی ترجمه و منتشر شده است. 38 صفحه از اين كتاب به زبان عربی و 44 صفحه از آن به زبان انگليسی اختصاص دارد.
نظر شما