یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۲
کتابخانه مجلس «نامه‌ ارسباران» را منتشر کرد

کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در ادامه سلسله انتشارات خود «نامه ارسباران» را در چهار جلد منتشر کرد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ این کتاب، مشتمل بر سرگذشتي کامل از تاریخ محلی ارسباران و اهر است كه توسط رضا آل‌محمداهری نگاشته شده و محمد الوانساز‌ خویی تصحیح و تعلیقاتی بر آن نوشته است.

رسول جعفریان، ریيس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در مقدمه خود بر این کتاب نوشته‌است: «این آرزوی غریبی نیست که آدمی تصور کند همزمان، بخشی از یک ملت واحده به معنای اسلامی و دینی آن و به آثار آن ملتزم باشد و در عین حال، علايق محلی و ملی خود را حفظ کند و آنچه را از آن‌ها انسانی و اخلاقی و مثبت است تأیید کرده و از آن حراست کند. این‌که شیعیان و بسیاری از سنیان شرق اسلامی در حوزه فارسی‌زبان، در طول تاریخ، به رغم آن‌که می‌دانستند مبانی نوروز، نه از لحاظ علمی - به لحاظ محاسبه - و نه از لحاظ دینی، وجهی ندارد، اما با این حال، آن را به دلیل انسانی بودن پذیرفتند و به آن احترام نهادند، دلیلی جز این ندارد که چنین امری پذیرفتنی و مباح تلقی شده است، هرچند مغز خشک عرب وهابی آن را نپذیرد؛ نگرشی که مع‌الاسف طی دو سه دهه گذشته، به بسیاری از سنیان همین شرق اسالامی سرایت کرده و گاه حتی صورت افراطی‌تری هم به خود گرفته است.
 
همین علايق وطنی است که سبب می‌شود بسیاری از محققان و پژوهشگران، حتی از میان عالمان دینی که عمری را در فقه و اصول صرف کرده‌اند، به محیط پیرامون خود و شناخت آن بستگی داشته و بخشی از عمر علمی خویش را صرف شناخت و شناساندن آن کنند. از این‌رو، کم نیستند دانشمندانی که درباره تاریخ و جغرافی محل زندگی خویش به تحقیق پرداخته و آثاری در این‌باره پدید آورده‌اند.»

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدرضا آل‌محمد فرزند مرحوم سیّدآقا، نویسنده این کتاب، در شهرستان اهر و در یک خانواده اصیل که سیادت را از امام سجاد(ع) به ارث برده‌اند، دیده به جهان گشود. 

وي در معرفی مجموعه خود گفته است:‌ «این مجموعه بازگوکننده‌ بخشی از تاریخ و فرهنگ و ادب ارسباران است که تحقیق و تألیف آن از سال 1345(شمسي) شروع شده و تا اینک که آخرین سال‌های عمر حقیر است،‌ ادامه یافته است.»

جلد اول اين مجموعه «سیری در تاریخ اهر و ارسباران» و جلد دوم «فرهنگ‌ آبادی‌های اهر و ارسباران» نام دارد. در این مجلد دوم 958 آبادی به ترتیب الفبا معرفی شده‌ است. از آبخرد آغاز و به یوسفلو ختم می‌شود. مولف در مقدمه خود آورده است: «...باید متذکر شوم که اطلاعات اولیه آن از جلد چهارم فرهنگ جغرافیایی ایران اقتباس شده و سپس اطلاعات جدید بر آن افزوده شده است.»

جلد سوم نيز با عنوان «علمای اهر و ارسباران» منتشر شده است. در این جلد به‌صورت الفبایی نام علما از آخوندی، ‌ملا عبدالحسین شروع و به یخفروزانی ختم شده است. در این جلد سعی شده که از هرگونه عنوان و القاب نظیر آیت‌الله و حجت الاسلام و ... خودداری شود.

جلد چهارم نيز  «عرفا، شعرا، نویسندگان و سادات اهر و ارسباران» نام دارد.

اين مجموعه چهار جلدي با شمارگان هزار نسخه به قیمت 60 هزار تومان از سوي انتشارات کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در بازار نشر در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها