به گزارش خبرگزاری كتاب ايران (ايبنا) به نقل از الجزيره، اين درحالی است كه دست اندركاران امور فرهنگي عراق و نويسندگان معتقدند كه نمايشگاه بينالمللی كتاب بغداد كه پيش از اين قرار بود در ماه آوريل (همين ماه) برگزار شود، در سال 2011، به عنوان نخستين دوره نمايشگاه بعد از اشغال عراق در سال 2003، موفقيت چشمگيري به دست آورده بود.
در همين زمينه، نوفل ابو رغيف مدير «مركز امور فرهنگی» عراق اعلام كرد كه برگزار نشدن نمايشگاه در موعد مقرر در سال جاری، به درخواست وزارت بازرگانی در خصوص اجاره زمين نمايشگاه بازمیگردد كه معادل چهار برابر بودجه تخصيص داده شده برای نمايشگاه است، ضمن آن كه بودجه عمومی نمايشگاه هم هنوز پرداخت نشده است.
وی افزود بودجه تعيين شده برای برپايی نمايشگاه كتاب بغداد 250 ميليون دينار (در حدود 220 هزار دلار) است كه تنها 150 ميليون دينار آن پرداخت شده و اين مبلغ بسيار كمتر از بودجهای است كه به نمايشگاههای استان اربيل، كه بيش از يك ميليون دلار است، تعلق میگيرد.
از سوی ديگر، دكتر عصام خضير، نايب رييس اتحاديه ناشران عراق، برگزار نشدن نمايشگاه را آسيب بزرگی براي فرهنگ عراق دانست و تأكيد كرد كه عذرخواهیها و توجيههای مطرح شده از سوی وزارت فرهنگ، قانع كننده نيست. وی همچنين اعلام كرد كه اتحاديه ناشران عراق آمادگی دارد تا با كمك اتحاديه ناشران عرب و ناشران غيرعرب، از برگزاری اين نمايشگاه حمايت كند.
خضير افزود اتحاديه ناشران عراق همواره و بهويژه بعد از ابراز خرسندی همگان در سال گذشته مبنی بر از سرگيری مجدد نمايشگاه بعد از سالها تعطيل، خواستار برپايی نمايشگاههایی خاص نظير نمايشگاه كتاب بغداد بوده است.
از سوی ديگر، صادق البهادلي، مدير شركت عمومی نمايشگاهها و خدمات تجاری وابسته به وزارت بازرگانی تأكيد كرد اين شركت به شدت خواهان تعيين تاريخ ثابتی برای برپايی نمايشگاه كتاب است و سال گذشته هم تمامی تسهيلات را در اختيار «مركز امور فرهنگی» قرار داد اما امسال توانايی ارايه آن خدمات را ندارد.
رييس كميسيون فرهنگ و رسانه در مجلس نمايندگان عراق، «علی الشلاه» هم در اين باره گفت كميسيون فرهنگ و رسانه مجلس از وزير بازرگانی خواسته است تا برای كاهش نرخ اجاره زمين پا درميانی كند و يا حتی اين زمين را رايگان در اختيار وزارت فرهنگ قرار دهد تا اين وزارتخانه بتواند نمايشگاه كتاب را ـ هر چند با تأخير ـ برگزار كند.
الشلاه معتقد است كه عراق به شدت به برپايی نمايشگاه دايمی كتاب نيازمند است، بويژه آن كه صدها نويسنده در عراق فعاليت دارند كه خوانندگانی از داخل و خارج عراق، آثارشان را دنبال میكنند.
«فاضل ثامر» رييس اتحاديه ادبا و نويسندگان عراق هم معتقد است كه بسياری از رويدادهای فرهنگی در عراق، از حمايت و تشويق برخوردار نيستند و ادبا و روشنفكران عراقی همچنان منتظر ادامه برپايی نمايشگاه بزرگ و مهمی مثل نمايشگاه كتاب بغداد هستند تا به الگو و نمونهای برای ديگر نمايشگاههای كتاب در كشورهای عربی تبديل شود.
وی علت لغو نمايشگاه در سال جاری را تجربه نه چندان موفق «مركز امور فرهنگی» در برگزاری نمايشگاه در سال گذشته دانست و افزود اين تجربه ناموفق باعث شد كه وزير فرهنگ، مدير كل مركز امور فرهنگی را از سمت خود بركنار كند.
رييس اتحاديه ادبا و نويسندگان عراق ضمن تأكيد بر ضرورت برپايی اين نمايشگاه به وزارت فرهنگ عراق، به برپايی نمايشگاه كتاب اربيل اشاره كرد و افزود امكانات منطقه كردستان نمیتواند از امكانات حكومت بغداد بيشتر باشد اما كردستان توانست نمايشگاه بزرگ كتاب اربيل را با مشاركت بسياری از كشورهای عربی و غيرعربی برگزار كند.
شنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۸
نظر شما