گالیلئو گالیله، مارتین لوتر و یوهان ولفگانگ فون گوته از جمله شخصیتهای سرشناسی بودند که خود را در کتاب های دوستی، جاودانه ساختند تا بدین وسیله دوستان و آشنایان آن ها را به خاطر آورند. اکنون کتابخانه آنا آمالیا در شهر وایمار گزیدهای از این کتابها را در قالب نمایشگاهی به نمایش گذاشته است.-
از دیگر شخصیت های بزرگی که یادداشت های آن ها در این نمایشگاه به نمایش درآمده می توان به فیلیپ ملانکتون، یوهانس کپلر و گوتهولد اپراهیم لسینگ اشاره کرد.
به گفته مقامات کتابخانه آناماليا، اين کتابخانه صاحب بزرگترین مجموعه کتابهای دوستی در سراسر جهان است. این مجموعه کتاب ها که تعدادشان بیش از 1000 جلد است به لحاظ زمانی مربوط به سال 1550 تا 1950 هستند.
سنگ بنای این مجموعه در زمانی گذاشته شد که گوته کتابخانه دوکی را مدیریت می کرد و در سال 1805 ترتیب خریداری 275 عدد از این کتاب های یادداشت را از دارایی کریستین الریخ وگنر چاپ کار اهل شهر «اولم» داد.
کتاب های دوستی دفترچه هایی در یک نسخه هستند که با کنار هم قرار دادن کاغذهای منفرد ساخته و اغلب تزیین نیز می شوند. نفر اول که آغازگر این کتاب است، نام و آدرس خود را در آن می نویسد و از آن به بعد این کتابچه میان افرادی که از طریق مکاتبه با یکدیگر دوستی دارند ارسال شده و دست به دست می گردد و شخصیت های مختلف به یادداشت نوشتن، نگارش خاطره یا جملات حکیمانه می پردازند تا این نوشته ها از آنان به یادگار باقی بماند.
کتاب های دوستی آلمانی نیز همینگونه اند با این تفاوت که ارسال نمی شوند و گاه قفل هم می شوند و اطلاعات افراد در قالب سوال، شعر و سخنان حکیمانه در آن نوشته و معمولا بین دو دوست یا یک زوج رد و بدل می شود و در منزل یکی از آنان نگهداری می شود. آلمانی ها بیشتر در این کتابچه ها به نگارش شعر برای دوست خود می پردازند و معمولا مکانی نیز برای قرار دادن تصویر در صفحات این کتاب ها پیش بینی شده است.
کتابخانه دوشس آنا آمالیا که تاسیس آن به سال 1691 بازمی گردد از کتابخانه های تاریخی کشور آلمان است و تا مارس 2013 (اسفند 91) میزبان این نمایشگاه تازه خواهد بود.
نظر شما