دوشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۰
نگاهی به «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان»

انتشارات احسن در سال 90 کتابی را با عنوان «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان» منتشر کرد. این کتاب دیدگاه‌های ادیان آسمانی و همچنین آیین‌های مختلف درباره منجی آخرالزمان را بررسی می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، وجه مشترک همه ادیان است که موعودی برای ساختن جهانی خالی از اندوه و درد از جانب خداوند مامور می‌شود. این مساله، موضوع و محور اصلی کتاب «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان» است. 

«موعود در آیین هندی و بودایی، موعود در آیین زرتشت، موعود در آیین یهود، موعود در آیین مسیح و موعود در آیین اسلام» عنوان بخش‌های اصلی این کتاب را تشکیل می‌دهند.

نویسنده این کتاب، در مقدمه بخش نخست، با اشاره به تاکید و اشارات فراوان کتاب‌های مشهور ادیان پیش از اسلام از جمله تورات، انجیل و همچنین قرآن، بر مهدویت و اهمیت ثبت و ضبط احادیث و دسته‌بندی و انتقال احادیث به نسل‌ها در طول تاریخ اشاره می‌کند. 

نویسنده کتاب «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان» ایراد کلی کتاب‌هایی را که تا نیم قرن اخیر درباره مهدویت نوشته می‌شدند، روایت صرف آیات و روایات و عاری بودن از تامل عقلانی، علمی و اجتماعی درباره این مساله عظیم می‌داند و معتقد است «تنها کسی که در قرن اخیر این مطلب را به طور گسترده از دیدگاه علمی و قرآنی به شکل بدیع و بی‌سابقه شکافته است، علامه طباطبایی(ره)، صاحب المیزان است.»

نویسنده در بخشی از این کتاب، با عنوان «مهدویت در ادیان و ملل»  بیان می‌کند که «اعتقاد به منجی، از سرشت الهی انسان سرچشمه می‌گیرد و اگرچه روایت موعود و منجی، روایتی اختلاف برانگیز است اما جلوه آن در تمامی ملل خودنمایی می‌کند.»
 
در این بخش به اعتقاد هندوان به ظهور منجی آخرالزمان اشاره شده است. این اعتقاد در برخی کتاب‌های مهم و مقدس هندوها از جمله «مهلاپاتا»، «پورانه‌ها»، «دید»، «پاتیکل»، «شاکمونی» و قابل بررسی و مشاهده است. البته نویسنده متذکر می‌شود که این کتاب‌ها از منظر تشیع، کتاب‌های آسمانی محسوب نمی‌شوند، بلکه اقتباساتی از کتاب‌های آسمانی گذشته و برخاسته از سرشت انسان‌های پاک‌نهاد بوده‌اند، در حالی که این پیشگویی‌ها باید منحصرا از منابع وحی باشند.
در بخش «موعود در آیین زرتشت» از کتاب «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان» به اشارت کتاب‌های مقدس این آیین درباره مهدویت پرداخته شده است.

در ادامه و در بخش «موعود در آیین یهود» این مساله بیان شده است که در تمام دوران سیر مذهبی قوم یهود، اعتقاد به خدای واحد عادل در نظام طبیعی آشکار است. نویسنده کتاب، عهد عتیق را منبع بسیار خوبی برای تحقیق در اعتقادات کامل این قوم می‌داند و آن را یک سند کامل و متن متقن تاریخی عنوان می‌کند که مورخان عبری نوشته‌اند، منبعی که صحیح و موثق است.

نویسنده در بخش «موعود در آیین مسیح» کتاب‌های انجیل متی، انجیل لوقا، انجیل مرقس، انجیل برنابا و مکاشفات یوحنا را به عنوان کتاب‌هایی معرفی می‌کند که ظهور آخرالزمان را بشارت داده‌اند. 

در بخشی با عنوان «نجات‌دهنده کیست؟» آمده است: «نجات دهنده واقعی، خدای مقتدر و دانا و آگاه بر همه چیز است که به بندگان خود نیروی نجات روحانی می‌بخشد و جز او نجات‌بخشی نیست.»

نويسنده در بخش «مهدویت در اسلام» از کتاب «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان»، مساله مهدویت را بنا به اعتقاد شیعه، از اصلی‌ترین پایه‌های تداوم اسلام و شرط اصلی انقلاب جهانی اسلام و پیروزی و حاکمیت همه‌جانبه آیین قرآن بر دیگر آیین‌ها و حکومت‌های جهان می‌داند. وي در این بخش به بیان نظر برخی فرقه‌های شیعی از جمله فرقه سباییه، فرقه کیسانیه، فرقه زیدیه و اثنی‌عشریه یا دوازده امامی درباره ظهور منجی می‌پردازد و در ادامه، اعتقادات اهل سنت درباره این مساله را بررسی و بیان می‌کند.

كتاب «مهدویت از دیدگاه آیین‌ها و ادیان» نوشته منصوره شاهسون از سوی انتشارات احسن با شمارگان 1000 نسخه، 144 صفحه و به بهای 35000 ریال در سال 90 منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط