دوشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۱
«بُستُنِه»؛ گزیده‌ای از شعر به گویش اِوَزی

منتخبی از اشعار فاروق ضیایی به گویش اوزی در کتابی با عنوان «بستنه» و به معنای بوستان در گویش اوزی به چاپ رسید. این اثر از جمله کتاب‌های منتشر شده طی سال 1390 از سوی انتشارات نویدشیراز بود._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در آغاز این کتاب مقدمه‌ای به قلم ضیایی دیده می‌شود و شاعر در این مقدمه اشاره‌ای به زندگی‌ و خاطرات کودکی‌اش داشته و توضیحاتی درباره شهر اوز ارایه کرده است.

ضیایی سال‌هایی را در خارج از کشور بوده و برهمین اساس معتقد است شعرهای این مجموعه حکایت غربت هستند. وی همچنین در این مقدمه از آماده‌سازی و انتشار کتاب دیگری با عنوان «کورُستُنِه»، در برگیرنده بخش دوم شعرهای این شاعر خبر داده است.

در ادامه این کتاب پیشگفتاری درباره «جایگاه گویش یا زبان اوزی در تطور زبان فارسی» به چشم می‌آید. در این مبحث تطور زبان فارسی در چهار بخش به صورت خلاصه بررسی شده است.

بخش نخست فارسی باستان، زبان باستانی و نیای زبان فارسی امروزی است. بخش دوم زبان اوستایی را شامل می‌شود. بخش سوم نیز به فارسی میانه، پارسی میانه یا ایرانی میانه یا پهلوی و یا پارسیک که دنباله زبان فارسی باستان و تحول یافته آن است،اختصاص دارد.

پارسی‌نو، پارسی یا فارسی دری و زبان‌های ایرانی کنونی نیز در بخش چهارم قرار می‌گیرند.

زبان لارستانی نیز یکی از زبان‌های زیرمجموعه پارسی یا فارسی دری جنوب غربی ایران است، که با بیش از 9 لهجه یا گویش در منطقه وسیع لارستان به‌کار می‌رود. این 9 گویش عمده عبارت از لاری، اوزی، گراشی، خنجی، بستکی، فرامرزی، بیخه‌ای، فشوری و فداغی و چندین گویش دیگر هستند.

همان‌طور که گفته شد اشعار این مجموعه به زبان یا گویش اوزی سروده شده‌اند و مضمون اغلب آن‌ها عشق به سرزمین مادری است. همچنین شاعر در گزینش آن‌ها سعی داشته اشعاری را برگزیند که بیشترین بار آداب و سنن و فرهنگ محلی اوز همراه با واژه‌های ویژه آن‌را در برداشته باشد.

در این کتاب هر یک از شعرها آوانویسی شده‌اند و سپس ترجمه شعر به فارسی آمده است. از سوی دیگر پس از ترجمه هر شعر مجموعه لغت‌های آن به زبان فارسی نیز معادل‌گذاری شده است. در ترجمه نیز بدون در نظر گرفتن فنون شعری، هر واژه همان‌گونه که در شعر اصلی آمده، معادل‌گذاری شده است.

این کتاب در برگیرنده 33 قطعه شعر است. «وطن»، «مادر»، «کوه»، «آرزو»، «لالایه»، «خرید» و «وداع مادر» عنوان برخی از شعرهای این مجموعه هستند.

در بخش پایانی کتاب نیز یک مجموعه عکس از آثار، فرهنگی، تاریخی و طبیعت شهر اوز آمده است.

نظارت بر نوشته‌ها، آوانویسی و معادل‌گذاری لغت‌ها از سوی نسیرن انصاف‌پور صورت گرفته و انتخاب و طراحی تصاویر برعهده محمدرفیع ضیایی بوده است.
فاروق ضیایی متولد 1324 است.
گزیده شعر «بستنه» در 256 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و قیمت پنج هزار و 200 تومان از سوی انتشارات نوید شیراز منتشر و راهی بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط