یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۰
نسل جديد داستان کوتاه نياز به ساماندهي دارد

گروهي از نويسندگان در سخناني به ارايه ديدگاه‌هاي خود درباره نحوه برپايي نخستين همايش داستان كوتاه پرداختند. احمد بیگدلی، توجه به نسل جدید داستان‌نویسان را ضروری خواند. نادر نادري، ايجاد شور و نشاط در جامعه ادبي را مهم دانست و علی آقاغفار بر برپايي اين همایش به دور از جناح‌بندی سیاسی تاكيد كرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بیگدلی در گفت‌وگو با ستاد خبری اولین همایش داستان کوتاه ایران نویسندگان ادامه گفت: جوانان در کارگاه‌های آموزشی با داستان کوتاه آشنا می‌شوند و شروع به نوشتن می‌کنند، این افراد در شهرهای کوچک و بزرگ پراکنده هستند، اگر این همایش بتواند فضایی به وجود بیاورد تا این جوانان بتوانند گرد هم بیایند و راهی برای سامان‌دهی آنان اندیشیده شود، بسیار مفید و موثر خواهد بود.

وی افزود: اگر این همایش با برنامه‌ریزی دقیق و در جهت پیشبرد ادبیات داستانی انجام بپذیرد، بدون شک اتفاقي خوب و گامي موثر خواهد بود. همچنین بهتر است نهادهای دولتی در این همایش دخالت نکنند و فقط نقش حمایتی و نظارتی داشته باشند.

بیگدلی درباره داستان کوتاه بعد از انقلاب گفت: در اوایل پیروزی انقلاب شور و شوق انقلابی روح تازه‌ای به هنر و فرهنگ ایران بخشید. موسیقی، سینما و ادبیات ما بعد از انقلاب دگرگون شدند و سیر صعودی خوبی در پیش گرفتند.

برگزیده کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: رمان‌ها و داستان‌های کوتاه ارزشمندی در آن دوره خلق شدند و جریان نویی در ادبیات داستانی ایران به وجود آمد. رفته رفته ادبیات داستانی با سخت‌گیری‌ها و محدودیت‌های زیادی روبه‌رو شد، این محدودیت‌ها شاید به ظاهر بد نبودند اما از درون نویسندگان را دچار خودسانسوری کردند. نویسندگان آزادی خود را از دست دادند و آثار بی‌ارزش روز به روز بیشتر شد.

وی افزود: اغلب داستان‌های این دوره شبیه به هم هستند. بیشتر آنها در فضاهایی مشابه، با شخصیت‌ها و محتوای شبیه به هم ساخته می‌شوند. محدودیت خلاقیت نویسندگان را کم کرده و این بزرگ‌ترین ضربه به ادبیات داستانی است. اگر متولیان نگاه درست و دقیقی نسبت به وضعیت ادبیات داستانی امروز داشته باشند این همایش می‌تواند تعادلی میان ارزش‌های جامعه و آزادی نویسندگان ایجاد کند.

علی آقاغفار: همایش داستان کوتاه را به دور از جناح‌بندی سیاسی برگزار کنیم

علی آقاغفار نویسنده و روزنامه‌نگار گفت: نویسندگان باید به خواست خود در این همایش حاضر شوند و این اتفاق در صورتی می‌افتد که برگزارکنندگان همایش اهداف سیاسی را دنبال نکنند و این همایش را بدون جناح‌بندی خاص برگزار کنند.

آقاغفار این اقدام را امیدوار کننده خواند و گفت: این اتفاق تازه‌ای در ادبیات داستانی ماست و به خودی خود قابل تقدیر است. در نشست‌ خبری وعده‌هایی داده شد، اما باید منتظر بمانیم و ببینیم برگزارکنندگان همایش چقدر به وعده‌هایشان عمل می‌کنند. بعد از برگزاری این همایش می‌توانیم نقاط ضعف و قدرتش را بررسی کنیم و نظر قطعی درباره آن بدهیم.

وی افزود: این همایش باید خودجوش برگزار شود؛ نویسندگان خودشان باید به همایش جلب شوند. نباید خط‌کشی‌ها و اهداف سیاسی را وارد این همایش کنیم تا نویسندگان بتوانند به آن اعتماد کنند. دور بودن از جهت‌گیری و جناح‌بندی سیاسی و تکرار همیشگی همایش‌های مشابه می‌تواند به موفقیت این همایش کمک کند. 

اين نويسنده كودك و نوجوان وضعیت داستان کوتاه امروز ایران را امیدوار کننده دانست و گفت: اوضاع داستان کوتاه در این روزها بد نیست، اما جای نقد به شدت در این میان خالی است. نقد سالم و بدون غرض یکی از مواردی است که ما به آن نیازمندیم.

وی ادامه داد: متاسفانه منتقدان امروز کشور نسبت به داستان‌های خارجی بسیار افراطی برخورد می‌کنند و معایب آن‌ها را نمی‌بینند و محاسن را بیشتر از واقعیت بزرگ می‌کنند؛ اما وقتی نوبت آثار داخلی می‌شود با دقت آثار را بررسی نمی‌کنند و فقط با توجه به نام نویسنده آن اثر را نقد می‌کنند. این گونه نقدها ضربه بزرگی به داستان کوتاه کشور می‌زند و تاثیری برای پیشرفت آن ندارد.

ناصر نادری: جامعه ادبی نیازمند شور و نشاط است

ناصر نادری نویسنده نيز درباره برپايي همایش داستان کوتاه ایران گفت: این‌ همایش می‌تواند محرکی برای ادامه مسیر ادبیات داستانی باشد. این روزها شور و نشاط فضای ادبی کم شده و ما به چنین همایشی برای شروع دوباره نیازمندیم.‏

نادری فرهنگ و ادبیات را مرتبط با شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور دانست و گفت: همه نهادها و ارگان‌ها باید دست به دست هم دهند تا فضای مناسبی برای رشد ادبیات و فرهنگ به وجود بیاید و نویسندگان بتوانند در آرامش به کار خود بپردازند، چرا که ادبیات و فرهنگ از سیاست و اقتصاد جدا نیست. اما این همکاری نباید به گونه‌ای باشد که سیاست بر فضای فرهنگی و ادبی کشور سایه بیندازد و خلاقیت و نوآوری کم شود.

وی افزود: افراط و تفریط در هر امری نادرست است، نهادهای دولتی می‌توانند بر فضای ادبی و فرهنگی کشور نظارت داشته باشند، اما وظیفه اصلی را به عهده اهالی فرهنگ و هنر بسپارند. اهالی فرهنگ هم باید خوش‌فکر، فرهنگی و مومن باشند، افرادی که به عمق توجه داشته باشند و صرفا برای مادیات کار نکنند.‏

نادری ادبیات را تجلی ذات و اندیشه انسان خواند و عنوان کرد: بهتر است از ظواهر و تجملات کم کنیم و به عمل بپردازیم، اگر این همایش بتواند بدون حواشی و هزینه‌های کلان قدمی در جهت رشد ادبیات بردارد، موفق است؛ ادبیات تجلی روح و ذات و اندیشه انسان است و نباید آن را با مادیات درآمیخت و از آن برای پیشبرد اهداف مادی دیگر استفاده کرد.‏

وی یکی از آسیب‌های امروز داستان کوتاه کشور را ضعف مباحث تئوری و نظری دانست و گفت: این روزها آثاری که با رویکرد علمی به داستان کوتاه نگاه کنند و مباحث تئوری و نظری را بازگو کنند بسیار کم هستند، این همایش می‌تواند راه را برای تالیف و ترجمه این گونه آثار باز کند و جریانی نو در ادبیات داستانی به خصوص داستان کوتاه به وجود بیاورد.‏

اولين «همايش داستان كوتاه ايران»، 25 بهمن سال جاري برگزار خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها