به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، رومن رولان در سال 1866 در «كلامسی» فرانسه به دنیا آمد و 78 سال زندگی كرد. این رماننویس، نمایشنامهنویس و پژوهشگر تاریخ هنر در سال 1915 توانست برنده جایزه نوبل ادبیات شود. او در خانوادهای مرفه به دنیا آمد و در نوجوانی برای ادامه تحصیل به همراه خانوادهاش به پاریس مهاجرت كرد. او از رساله دکترای خود با موضوع «تاریخ اپرای اروپا پیش از ژان باتیست لولی و آلساندرو اسکارلتی» دفاع كرد و سپس در دانشگاههای معتبر به تدریس در رشته تاریخ هنر مشغول شد.
مطرحترین رمان این نویسنده فرانسوی مجموعهای درباره «ژان كریستف» است كه در 10 جلد منتشر شد و زندگی یك نابغه موسیقی را روایت میكند. نگارش این مجموعه حدود 8 سال به طول انجامید. او علاوه بر این اثر زندگينامههای مفصل دیگری نیز نوشته كه در آنها به جنبههای مختلفی از حیات مشاهیر جهان پرداخته است. وی معتقد بود پرداختن به زندگی این افراد در راستای تبلیغ اصول اخلاقی و همچنین انساندوستی در سطح جهان است.
رولان در طول حیات خویش با چهرههای مطرحی آشنا شد و این آشناییها خود به موضوعی برای نگارش كتاب از سوی رولان و نویسندگان دیگر تبدیل شد. زیگموند فروید یكی از شخصیتهایی بود كه تحت تاثیر رولان قرار گرفت و از سوی دیگر بر زندگی و آثار او تاثیر گذاشت. نامهنگاریهای این دو شخصیت بعد از آشناییشان برای مدتها ادامه داشت و حتی فروید به طور غیر مستقیم در مقدمه كتاب «تمدن و نارضایتیهایش» به نقش رولان در نگارش این كتاب اشاره میكند. از همین رو است كه بسیاری بر این باورند تاثیری كه رولان بر فروید گذاشته بيش از آنچه تصور میشود قابلتوجه است و این تاثیر را به هیچ وجه نمیتوان انكار كرد.
این برنده جایزه ادبی نوبل تحت تاثیر فلسفه بودایی و به خصوص تفكر عارفان كشور هند نیز قرار گرفت و در همین راستا زندگينامهای درباره مهاتما گاندی نوشت. دیدار با گاندی این تاثیرپذیری را بیشتر كرد و سبب شد وی كتابی با عنوان «پیغمبران هند جدید» بنویسد. وی به دلیل این طرز تفكر و نوشتههایش به عنوان نویسندهای عارف و طبیعتگرا شناخته میشود.
رولان در بین نویسندگان مختلف هم بسیار شناختهشده و البته محبوب بود. در سال 1921 اشتفان تسوایگ، نویسنده اتریشی، زندگینامهای از رولان منتشر كرد و در آن عمیقا به تحسین رولان پرداخت. هرمان هسه نیز اثر مطرح خود به نام «سیذارتا» را به رولان تقدیم كرد.
این نویسنده 30 دسامبر 1944 از دنیا رفت و آثار زیادی از خود بر جای گذاشت. وی تا پایان عمر مشغول فعالیت بود و آخرین اثرش كمی پیش از مرگش منتشر شد. بخشی از زندگی رولان تحت تاثیر بیماریهایش قرار گرفت و همچنین سفرهایی كه داشت تا حدی بر روند سریع نگارش وی تاثیر گذاشت. او همچنین در سفری به مسكو با استالین دیدار داشت و در مقام فردی صلحطلب، مقالات زیادی هم در طرفداری از صلح و مبارزه با فاشیسم نوشت و اینگونه به عنوان چهرهای سیاسی نیز نام خود را مطرح كرد.
او علاوه بر نگارش زندگی چهرههای مهم، خاطرات و تجربيات خود را نيز در مجموعهای جمعآوری كرد. «خاطرات جوانی» عنوان كتابی است كه رولان آن را در چهار فصل نوشته و خواننده كتاب با بخش زیادی از خاطرات این نویسنده آشنا میشود. این اثر را ناصر فكوهی از زبان فرانسه به فارسی ترجمه كرده است.
از این نویسنده تاكنون آثاری چون دوره چهار جلدی «ژان كریستف»، دوره چهار جلدی «زندگی بتهوون»، «موسیقیدانان دیروز»، «موسیقیدانان امروز»، «تئاتر مردم»، «زندگی تولستوی»، «زندگی میكلآنژ»، «سفر درونی» و همچنین «جان شیفته» به فارسی ترجمه شده است.
یکشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۰
نظر شما