دوشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۲
تعدد تشكل‌هاي صنفي؛ فرصت يا تهديد؟

صنعت چاپ كشور اين روزها خود را براي جشن دويستمين سالگرد ورود اين صنعت به كشور آماده مي‌كند؛ اين صنعت اكنون با بهره‌مندي از تشكل‌ها و انجمن‌هاي صنفي مختلف توانسته است در ارتباطي خوب و منسجم با دولت فعاليت‌هاي مرتبط با اعضاي اين صنف را پيگيري كند، ‌تشكل‌هايي كه مي‌توانند با يكي شدن و اتحاد، بسياري از خواسته‌هاي صنف خود را در مسيري روشن و هدفمند دنبال كنند اما از اين نكته ضروري غافلند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در اين دو قرن كه صنعت چاپ با عبور از فراز و فرودهاي چاپ سنگي، حرارتي و ... روز به روز تكامل‌ پيدا كرد، تشكل‌هاي صنفي به عنوان بازوهاي كمكي، مسايل و كارهاي اين صنعت را پيگيري مي‌كنند و توانستند در هماهنگي با بخش‌هاي دولتي كارهاي خود را انجام دهند.

در اين ميان برخي از تشكل‌ها بدون توجه به فعاليت ديگر تشكل‌ها با عنوان و نام ديگري، كار خود را آغاز مي‌كنند و با اين كار بخش عمده‌اي از وقت و انرژي موجود در اين صنف را پراكنده مي‌كنند.

علي نيكوسخن، رييس اتحاديه چاپخانه‌داران تهران نبود يك متولي مشخص براي صنعت چاپ كشور را دليل اصلي بي‌ساماني تشكل‌هاي صنفي اين صنعت مي‌داند و مي‌گويد: اگر چه اكنون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي متولي اين صنعت است ولي حواشي گسترده اين صنعت موجب دخالت ديگر تشكل‌ها و نهادهاي كشور در اين حوزه شده است.

وي ادامه مي‌دهد: اتحاديه در تلاش است بر خلاف ساليان گذشته، وحدت رويه داشته باشد و همه اتحاديه‌هاي مرتبط زير يك پوشش قرار گيرند، برخي از مسايل علمي ـ تحقيقاتي، سمينارها و جشنواره‌ها مي‌توانند با اتحاديه‌ها هماهنگ باشند.

نيكوسخن با اشاره به تعامل خوب اتحاديه چاپخانه‌داران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در يك سال اخير، عنوان مي‌كند: خوشبختانه اين وزارتخانه در ارتباط خوب و مناسب با تشكل‌هاي صنفي و راه‌اندازي شوراي سياستگذاري صنعت چاپ از توانمندي‌هاي اغلب تشكل‌هاي چاپي استفاده مي‌كند.

وي با بيان اين‌كه پيشنهاد شكل‌گيري يك اتحاديه بزرگ در صنعت چاپ به دفتر امور چاپ ارايه شده است، يادآور شد: اين اتحاديه مي‌تواند مطالبات و خواسته‌هاي چاپخانه‌داران را در مباحث حقوقي و صنفي پيگيري كند، در اظهارنظرها و مسايل مختلف آزادتر باشد و به راحتي در حوزه‌هاي مختلف به چاپخانه‌داران و سرمايه‌گذاران مشورت بدهد.

رييس اتحاديه چاپخانه‌داران تهران به برخي اعمال سياست‌هاي نادرست از سوي مسوولان اشاره مي‌كند و مي‌گويد: متاسفانه برخي از مسوولان در يك مقطع زماني، كارهاي سليقه‌اي انجام داده‌اند و از شكل‌گيري يك تشكل صنفي حمايت كرده‌اند، اين افراد بدون اين‌كه با صنف هماهنگ باشند، كارهاي خود را با افرادي خارج از صنف انجام مي‌دهند و با كارهايي از اين دست به پيكره صنعت چاپ صدمه مي‌زنند.

به گفته نيكوسخن، بايد برابر اقداماتي كه با صنعت چاپ تداخل دارد ايستادگي شود و هر كجا لازم شد تشكل‌ها با يكديگر متحد شوند تا مشكلات برطرف شود.

وي با بيان اين‌كه در برهه‌اي از زمان برخي‌ها مي‌خواستند فعاليت اتحاديه‌ها را كمرنگ كنند، مي‌افزايد:  اكنون با تلاش دست‌اندركاران تشكل‌هاي صنفي كارها به گونه‌اي شده است كه بدون هماهنگي با اصناف صنعت چاپ تصميم‌هاي زيادي گرفته نمي‌شود و حتما از مشورت افراد پيشكسوت استفاده مي‌شود.

موازي كاري، ممنوع!
محمد بيطرفان، بنيانگذار انجمن علمي صنعت چاپ كه به تازگي فعاليت خود را در اين حوزه آغاز كرده، معتقد است، اگر تعدد تشكل‌هاي اين صنف به نوعي موازي‌كاري باشد، به ضرر صنعت چاپ است و اين صنعت را دچار چالش مي‌كند اما اگر اين تشكل‌ها مكمل يكديگر باشند، تبديل به يك فرصت مي‌شوند.

وي ادامه مي‌دهد: با توجه به اين‌كه متاسفانه صنعت چاپ در بسیاری از حوزه‌ها مغفول مانده و مطالبات آن ناديده گرفته شده است، تشكل‌هاي صنفي و انجمن‌ها مي‌توانند در پيشبرد اهداف صنعت چاپ تاثیرگذار باشند و بسياري از مشكلات را برطرف كنند، هرچه خانواده بزرگ صنعت چاپ منسجم‌تر عمل كند، میزان تاثیرگذاریشان نیز بیشتر می‌شود زيرا انشقاق‌ها و پراکنده شدن اعضای این خانواده بزرگ باعث به هدر رفتن ظرفيت‌ها و توانمندی‌های بالقوه و بالفعل آنان خواهد شد.

بيطرفان با اشاره به تداخل فعاليت برخي تشكل‌ها مي‌گويد: اكنون تشكل‌هايي هستند كه كارشان با يكديگر تداخل دارد. معتقدم تجميع آن‌ها با يكديگر مفيد‌تر است و مي‌تواند به رشد و انسجام اين صنعت كمك كند،‌ شکل‌گیری تشکل صنفی و جامعی مانند فرمول سازمان نظام مهندسی برای صنعت چاپ بسیار مفید خواهد بود.

وي معتقد است، براي جلوگيري از موازي‌كاري در شكل‌گيري انجمن‌ها و تشكل‌هاي صنفي، در زمان شكل‌گيري بايستی کار كارشناسي و نیاز سنجی انجام شود تا كمبودها و خلاء‌هاي موجود در هر حوزه شناسايي و راهكارهاي برخورد با اين مشكلات در قالب‌هاي مختلف بررسي شود.

بيطرفان اضافه مي‌كند: در حوزه مسايل علمي و پژوهشی صنعت چاپ تاكنون هیچگونه توجهی از سوي ديگر تشكل‌ها و اتحاديه‌هاي صنفي انجام نشده است، زيرا از یک سو اتحادیه‌های صنفی به دلیل شرح وظایف و دامنه فعالیت‌شان که در وزارت بازرگانی تعریف شده است موضوع پرداختن به امور علمی و پژوهشی دیده نشده است و از سوی دیگر در ميان تشکل‌ها و دانشگاه، دانشجویان و محققان و پژوهشگران ارتباط منسجم و دارای چارچوب‌های اصولی وجود ندارد و این ارتباط منقطع و بدون استحکام است.

تشكل‌هاي رنگارنگ
صنعت چاپ كشور اكنون تشكل‌ها و اتحاديه‌هاي صنفي مختلفي را در دل خود جاي داده است اما نقش و كاركرد هر يك از آنان به تناسب افراد، توانايي‌ها و قدرت نفوذشان در صنف متغير است. برخي از اتحاديه‌هاي صنفي در ارتباط مستمر و هماهنگ با بدنه دولت و صنف به خوبي توانسته‌اند از عهده كارهاي مرتبط با حرفه و شغل‌شان برآيند و برخي ديگر نيز فقط نام اتحاديه،‌ انجمن يا يك تشكل صنفي را يدك مي‌كشند.

نبود برنامه‌ريزي و استراتژي مناسب از سوي تشكل‌هاي صنفي، محدوديت‌هاي قانوني اين تشكل‌ها و در بسياري از موارد، ناهماهنگ بودن برنامه‌ها و كارها از جمله آسيب‌هايي است كه صنعت چاپ كشور را تهديد مي‌كند.

بخش عمده‌اي از فعالان چاپ كشور كه اكثرا افراد پيشكسوت هستند با تكيه بر تجربه و نفوذ خود در صنوف توانسته‌اند اداره اين تشكل‌ها را به عهده گيرند، اما در سال‌هاي اخير با گسترده شدن مباحث آموزشي در صنعت چاپ، حجم گسترده‌اي از افراد تحصيل‌كرده در صنعت چاپ به اين جرگه پيوسته‌اند.

اكنون، جوان‌هاي باآتيه بسياري پس از پشت سر گذاشتن تحصيلات آكادميك و دانشگاهي و با تكيه بر استعداد خود توانسته‌اند در مسير موفقيت گام بردارند و در برخي از اتحاديه‌هاي صنفي حضور داشته باشند و برخي نيز به دنبال ايجاد انجمن‌هاي جديد هستند.

برخي معتقدند، كم‌كاري‌هاي اعضاي هيات مديره‌هاي پيشين برخي از تشكل‌هاي صنفي موجب سرخوردگي و از بين رفتن اعتماد و اطمينان فعالان صنفي نسبت به اتحاديه‌ها و تشكل‌هاي صنفي شده است و شكل‌گيري انجمن و اتحاديه جديد مي‌تواند به اين تغيير نگاه كمك كند.

چند سال پيش پيشنهاد تشكيل اتحاديه سراسري صنعت چاپ مطرح شد، اما به دليل بي‌علاقه‌گي و استقبال نكردن تشكل‌هاي استاني، اين طرح ابتر باقي ماند و به جاي آن انجمن‌ها و تشكل‌هاي ديگر سربرآوردند. تشكل‌‌هايي كه مي‌توانستند با اتحاد و همدلي، آينده‌اي روشن و مشخص براي خود بسازند، اكنون با كارهاي متفرقه و جداگانه به فعاليت‌هاي خود مشغولند و در اين ميان انرژي و هزينه‌هاي بسياري است كه به هدر مي‌رود.

فراهم كردن مقدمات تاسيس و راه‌اندازي شهرك چاپ تهران، برگزاري نمايشگاه چاپ و بسته‌بندي تهران و ... از جمله نتايج همفكري و مشورت تشكل‌هاي صنفي با يكديگر است.

اگر چه تجربه موفق همفكري و اتحاد تشكل‌ها تاكنون نتايج خوب و مثبتي به همراه داشته است، اما متاسفانه تشكل‌ها از كنار اين موفقيت‌ها به راحتي مي‌گذرند و بدون توجه به نتايج ارزشمند اين تجربه‌ها، هر يك به طور جداگانه مسير خود را طي مي‌كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها