حوزههاي علميه از جمله مراكز آموزشياند كه سابقه ديني و سياسي فراواني در ايران دارند. اميرحسين حيدري، گردآورنده مجموعه مقالات كتاب «حوزه تهران» ميكوشد با نگاهي به كاركردهاي حوزه و روحانيت در جامعه ايران، نقش و تاثير آنها را در سيستم ديني، اجتماعي و سياسي اين مرز و بوم بررسي كند.-
محققان اين اثر كوشيدهاند در مقالاتشان از زواياي گوناگون به بررسي رويكردهاي حوزه در ادوار گوناگون تاريخي و سياسي بپردازند و ضمن اين جريان، تاثير تحولات سياسي ـ اجتماعي خارج از اين فضا بر محتوا و كارآمدي يا تاثيرگذاري حوزهها و روحانيون را آشكار سازند.
مقالات اين كتاب با توجه به جايگاه حوزههاي علميه و اقداماتي كه بزرگان اين مكاتب فكري در ساخت و جهتبخشي به امور سياسي، مذهبي و ديني ايران دارند، ميكوشند با گذر از لايههاي سطحي شناختي كه عموم مردم نسبت به حوزهها دارند، تاثيرگذاري روحانيت و پايگاه فكري آنها را در تغيير و تحولات مسايل گوناگون انعكاس دهند.
در بخشي از اين كتاب با عنوان «توسعه و تعميق كاركرد حوزههاي علميه» آمده است: «قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، كاركرد حوزههاي علميه اغلب به طرح مباحث ضروري فقهي و بحث و تحقيق درباره احكام شريعت براي پاسخگويي به قشر متدين جامعه خلاصه ميشد. البته همواره عدهاي از عالمان روشانديش و جامعنگر به مباحث كلامي، فلسفي، تفسيري، اخلاقي، اجتماعي و ... نيز توجه ميكردند ولي اين توجه به صورت محدود شخصي و انحرافي وجود داشت.
انقلاب و نظام اسلامي زمينههاي تحول در كاركرد حوزههاي علميه و روحانيت را به شدت فراهم ساخت و توسعه و تعميق آن را سبب شد. امروز براي حوزههاي علميه كم و بيش روشن و مسجل شده است كه نبايد خود را به كاركرد ديني به معني خاص محدود كنند...»
«حوزه در نگاه رهبري» به قلم سيدعلينقي ايازي، «حوزه علميه در تهران» نوشته سيدعباس رضوي، «حوزه علميه ري» به قلم سيدعباس رضوي، «مدارس قديم تهران در عصر قاجار» از نورالله كسائي، «مسجد مدرسههاي تهران» تاليف حسين سلطانزاده، «حكمت در تهران» نوشته سيدحسين نصر، «آشنايي با حوزه فلسفي عرفاني تهران» اثر عباس طارمي، حوزه علميه تهران در نهضت مشروطيت» كاري از سيدعباس صادقيفدكي و «حوزه در انقلاب و انقلاب در حوزهها» اثر علي ذوعلم، مقالات اين اثرند.
نخستين چاپ كتاب «حوزه تهران» را انتشارات امير كبير با شمارگان 5000 نسخه، 462 صفحه و به بهاي 70000 ريال در سال 90 روانه بازار كتاب كرده است.
نظر شما