محمدجواد محبت، شاعر پيشكسوت شعرهاي كودكانه معتقد است شعر الهامي بيشتر در ذهن مخاطب كودك و نوجوان ميماند. او ميگويد: شعرهايي كه اختياري سروده ميشوند گذرا هستند. درست مثل مطالب روزنامه كه تاريخ مصرف دارند و روز بعد كهنه ميشوند.-
شاعر «دو كاج» شعر را جرقه احساس دانست و درباره شاعراني كه به صورت سفارشي براي مخاطب كودك و نوجوان شعر ميسرايند، اظهار كرد: شعرهايي كه واقعيت شعر را دارند و در ظاهر و باطن شعر هستند خصوصيتي به نام الهام دارند. يعني خدا آن شعر را به قلب شاعر الهام ميكند. برخي از شاعران عروض و قافيه را در اختيار دارند و اگر اراده كنند ميتوانند درباره چوب، پرستو يا حلزون شعر بگويند و شعرشان هم از نظر اصول شعري داراي اشكال نيست ولي در شعرهاي الهامي چيزي از جان و روحيه شاعر موج ميزند.
شاعر « رگبار کلمات» ادامه داد: معمولاً شعر شاعران جوان حوزه كودك و نوجوان را در كيهان بچهها ميخوانم. بسياري از آنها در قالب شعر نو يا شعر زمان ما براي كودكان شعر ميگويند اما اين شاعران جوان نيز چون به اصول شعر و شاعري وارد شدهاند ميتوانند به مناسبتهاي مختلف همچون سور و سوگ به راحتي شعر بسرايند.
«محبت» افزود: من سرودن شعر اختياري براي كودكان را زير سوال نميبرم. معمولاً سرودن چنين شعرهايي نتيجه سالها تجربه موفق است اما شعر الهامي بيشتر در ذهن مخاطب كودك و نوجوان ميماند. شعرهاي ديگر گذرا هستند. درست مثل مطالب روزنامه كه تاريخ مصرف دارند و روز بعد كهنه ميشوند.
اين شاعر پيشكسوت معتقد است پرگويي برخي از شاعران شعر كودك اشعارشان را بيمحتوا ميكند. وي در اينباره توضيح داد: يكي از عوارض پرگويي اين است كه جذابيت كلام را كم ميكند. به همين دليل است كه از قديم گفتهاند:
كم گوي و گزيده گوي چون در كز اندك تو جهان شود پر
وقتي كسي بخواهد همه روزه شعري بسرايد و يا در هفته 3-2 شعر بگويد منجر به پرگويي ميشود و در نتيجه دقت كار پايين ميآيد و شعر مصرفي ميشود و حرف قابل توجهي براي كودكان در خود نخواهد داشت.
محبت كه دوران نقاهت پس از سكته مغزي را پشت سر ميگذارد اين روزها مشغول گردآوري آثار قديمي خود براي انتشار در قالب چند مجموعه است. «دنياي خوب» يكي از اين مجموعههاست كه شعرهاي كودكانه اين شاعر خاطرهها را شامل ميشود. مجموعه دوبيتيها، رباعيها و كتاب مستقلي از يك منظومه، از ديگر آثاري هستند كه قرار است در قالبهايي نو به بازار كتاب عرضه شوند.
نظر شما