به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، منزل دكتر محمدحسن گنجي، پدر علم جغرافياي نوين ايران به عنوان «خانه جغرافيا» در منطقه 7 شهرداري تهران افتتاح و فعاليت خود را به طور رسمي آغاز كرد.
دكتر محمدحسن گنجي، چهره ماندگار کشورمان در سال 2001 ميلادي به عنوان دانشمند سال هواشناسي جهان گفت: من عمرم را در جغرافيا گذراندم و گاهي از من ميپرسند كه اگر عمر دوبارهاي به دست ميآوردم چه رشتهاي را انتخاب ميكردم. ميگويم: «باز هم جغرافيا ميخوانم»
وي افزود: من كوشش كردهام به عنوان جغرافيدان به محيط زندگي خود بنگرم. اينكه چه اتفاقي رخ داده تا محيطي جغرافيايي به وجود بيايد، انسان و محيط به هم بافته شدهاند و بدون يكديگر نميتوانند به زندگي خويش اداهه دهند.
اين جغرافيدان اظهار كرد: محتواي جغرافيا به روح جغرافيا بستگي دارد و امروزه اين مقوله مورد توجه جهانيان واقع شده است. جغرافيا مانند مادري ميماند كه بچههايش همه رشد كردهاند و به خانه بخت رفتهاند ولي مادر خويش را فراموش كردهاند. اين تأسفآور است كه ما امروزه جغرافيا را به بوته فراموش سپردهايم.
وي افزود: روح اصلي جغرافيا تقابل انسان با محيط و تقابل ايجاد محيط در يكديگر است. اين اصول از نگاه ديگر به كره زمين و به يك نقشه طبيعي در نظر جغرافيدان ميآيد. سعي كنيد جغرافيا را به شكل كلي فرض كنيد و اين رشته مادر را به صورت يك سيستم در نظر بگيريد تا بتوانيم در اين زمينه موفقيتهايي بسياري در عرصه جهاني بدست بياوريم.
دکتر محمدحسن گنجي متولد سال 1291در بيرجند است. او در سال 1312 به عنوان دانشجوي برگزيده براي ادامه تحصيل در رشته جغرافيا وارد دانشگاه ويکتورياي شهر منچستر در انگلستان شد. اين چهره ماندگار کشورمان در سال 2001 ميلادي به عنوان دانشمند سال هواشناسي جهان برگزيده شد. او همچنين رياست هواشناسي منطقه آسيا و عضويت در کميته اجرايي سازمان هواشناسي جهان را بر عهده داشت.
«اطلس اقليمي ايران»، «جغرافيا در ايران از دارالفنون تا انقلاب اسلامي»، «تاريخچه جغرافيا در جهان اسلام» و... از جمله آثار گنجي به شمار ميروند. استاد گنجي با بيش از 70 سال تدريس و تعليم، شاگردان بسياري را تربيت كرده که هر يک از آنها، اينک از استادان به نام جامعه علمي کشور در زمينه جغرافيا به شمار ميروند.
پنجشنبه ۳ آذر ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۰
نظر شما