پنجشنبه ۳ آذر ۱۳۹۰ - ۱۴:۱۶
دسترسی به منابع در سراسر دنیا با كتابخانه ديجيتالي امكان‌پذير است

رییس کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد با بیان اینکه تا کنون 65 هزار رکورد این کتابخانه روزآمد و وارد کامپیوتر شده است، گفت: کتابخانه دیجیتالی امکان دسترسی به منابع منحصر به فرد را برای محققان در سراسر دنیا فراهم کرده است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مراسم رونمایی از کتابخانه دیجیتالي حسینیه ارشاد عصر چهارشنبه (2 آذرماه) با حضور ناصر میناچی مقدم، رییس هیات امنای کتابخانه حسینیه ارشاد، مهرناز خراسانچی، رییس کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد، سوسن شریعتی فرزند دکتر علی شریعتی و جمعی از اساتید کتابداری کشور برگزار شد.

در ابتدای این مراسم میناچی مقدم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره دکتر علی شریعتی به بیان خاطراتی از ایشان پرداخت. مهرناز خراسانچی سخنران بعدی این مراسم بود. وی در سخنانی درباره تاسیس کتابخانه دیجیتال گفت: ما تصمیم گرفتیم تا این کتابخانه را در سالروز تولد دکتر شریعتی افتتاح کنیم تا در اذهان ماندگارتر شود.

وی ادامه داد: در سال 84 بنا به نیاز کاربران تصمیم گرفتیم تا وب سایتی را راه اندازی کنیم که کاربران بتوانند از طریق آن اطلاعات کتابشناختی منابع موجود را داشته باشند. برای این کار ما باید
فهرست‌نویسی غنی داشته باشیم که بازیابی اطلاعات را آسان کند.

وی افزود: کتابخانه ارشاد پروژه‌اي بود كه با عشق انجام شد و کارمندان ما به مدت 3 سال روی آن کار کردند و فهرست ‌نویسی دقیقی از آن منابع ارايه دادند، به گونه‌ای که 65 هزار رکورد در این زمان در کتابخانه روز آمد و اطلاعات آن وارد کامپیوتر شد.

وی اضافه کرد: بنابراین منابع کتابی، غیرکتابی و غیر چاپی در این پروژه روز آمد شد. اکنون منابع قبلی روی این سایت است و منابع جدید نیز به صورت هفتگی در آن به روز می‌شود.

خراسانچی در ادامه با بیان اینکه فکر تاسیس کتابخانه دیجیتال به سال 88 بر می‌گردد افزود: برخی از منابع منحصر به فرد در این کتابخانه وجود دارد که در جای دیگری یافت نمی‌شود، بنابراین لازم بود تا ما یک کتابخانه دیجیتال داشته باشیم که کار دسترسی کاربران به منابع را از داخل و خارج ایران راحت کند.

وی تاکید کرد: در برآوردی که داشتیم برای اسکن کردن منابع چنانچه می‌خواستیم از روش «برون سپاری» استفاده کنیم باید بیش از 120 میلیون تومان هزینه می‌کردیم به همین دلیل یک اسکنر خریداری کردیم و در سه شیفت کاری به مدت 12 ساعت در روز شروع به اسکن کردن منابع کردیم.

رییس کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد ادامه داد: برای ادامه کار نیاز به یک نرم افزار داشتیم که در ابتدا از نرم افزار پاپیروس بنا داشتیم استفاده کنیم چرا که این نرم افزار جستجوی درون متنی دارد و می‌تواند با وب سایت کتابخانه هم در ارتباط باشد اما چون نرم‌افزار مديريت كتابخانه رسما اعلام كرد كه حاضر به همكاري با نرم‌افزار پاپيروس نيست و با توجه به قابليت‌هايي كه اين نرم‌افزار داشت نمي‌خواستيم اين نرم‌افزار را كنار بگذاريم به همين دليل از نرم‌افزار «پيام مشرق» به عنوان نرم‌افزار پايه استفاده كرديم و در حال حاضر نرم‌افزار پيام مشرق به عنوان نرم‌افزار پايه كتابخانه و نرم‌افزار پاپيروس را براي مديريت كتابخانه ديجيتال خود استفاده مي‌كنيم و اين دو نرم‌افزار داراي تفاهمنامه همكاري هستند.

وی افزود: بنابراین از نرم افزار دیگری به نام پیام مشرق استفاده کردیم. این کتابخانه حاصل تلاش 40 نفره کارمندان ماست و امیدواریم افراد از نقاط مختلف دنیا بتوانند از این نرم افزار استفاده کنند.

عباس میرزایی، مشاور کتابخانه دیجیتال حسینیه ارشاد یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. وی با بیان اینکه در این کتابخانه محدودیت مکانی و زمانی وجود ندارد، گفت: ما سعی کردیم در این کتابخانه قواعدی مانند حق مولف و نیز استانداردهای رایج را رعایت کنیم تا کاربران در داخل خانه‌های خود نیز بتوانند با سرعت پایین اینترنت هم از امکانات کتابخانه استفاده کنند.

وی ارتباط با نرم افزار مدیریت جامع کتابخانه، روز آمد سازی منابع، رزرو و تمدید مدرک، مشاهده پروفایل عضو و روز آمدسازی اطلاعات را از ویژگی‌های این نرم افزار عنوان کرد.

میرزایی ادامه داد: در این کتابخانه استاندارهای جهانی مانند SOA XML و... رعایت شده است. متون در فرایند دیجیتالی شدن در ابتدا اسکن شده، سپس تصاویر پردازش می‌شوند و بعد تصاویر تبدیل به متن و در نهایت بارگذاری شده و «متادیتا» اتصال پیدا می‌کند.

مشاور کتابخانه دیجیتال حسینیه ارشاد در پایان سخنان خود از راه‌اندازی سایت کتابخانه ویژه کودکان به صورت دیجیتالی خبر داد و گفت: همچنین بزودی نسخه موبایل و تبلت برای کتاب‌های تمام متن اضافه می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها