ايبنا نوجوان: «گوشههايي از زندگي نويسندگان بزرگ» كتابي از «رامين جهانپور» است كه به تازگي منتشر شده است.
او در اين كتاب به طور خلاصه و كوتاه به زندگي شخصي و حرفهاي برخي از بزرگان ادبيات جهان مانند «آگاتا كريستي»، «ژول ورن»، «گوستاو فلوبر»، «هرمان ملويل» و «مارك تواين» پرداخته است.
در بخشهايي از اين كتاب اطلاعاتي از زندگي اين نويسندگان آمده است كه شايد كمتر به آنها پرداخته شده و افراد كمي از آنها اطلاع داشته باشند.
مثلاً ماجراي سفر «آنتوان چخوف» به جزيرهي محروم و دورافتادهي «ساخالين» كه منجر به نگارش رمان «سفر به جزيرهي ساخالين» شد: «آنتوان مدت شش ماه در آنجا (جزيرهي ساخالين) زندگي كرد و از ده هزار نفر مردم مستقر در آن جزيرهي وحشتناك آمار گرفت. سپس در نامهاي به يكي از دوستانش نوشت: «نميدانم كارم چه نتيجهاي خواهد داشت اما بايد بگويم كه حسابي كار كردهام. آنقدر مطلب و يادداشت جمعآوري كردهام كه چند جلد كتاب خواهد شد. بيشترين تلاشم را براي بچههاي محروم اينجا بهكار بردهام كه اميدوارم توانسته باشم براي كودكان سرزمينم كار مفيدي انجام داده باشم.»
و البته مدتي بعد آنتوان چخوف پزشك و نويسندهي بزرگ روس در خانهي ييلاقياش نشسته بود و كتاب جزيرهي ساخالين را تنظيم ميكرد. كتاب او در فاصلهي چند سال در تمام نقاط روسيه و بسياري كشورهاي جهان انتشار يافت و تحولي را در زندگي مردم آن جزيره ايجاد كرد. به اين ترتيب صداي محروميت همميهنانش را به گوش همه رساند.
يا ماجراي كاخ «الكساندر دوما» كه پس از رسيدن به شهرت آن را ساخت اما به دليل خوشگذرانيهاي بيحد نتوانست آن را نگه دارد: «جناب دوما شنيدهام كه تصميم داريد كاخ بزرگي بسازيد؟ دوما جواب داد:تو را به اينجا آوردهام تا نقشهي معماري اين كاخ را طراحي كني. معمار سراپاي دوما را برانداز كرد و گفت: «سرورم اندازهي قد و قامتت را ميداني؟ دوما گفت: يك متر و 90 سانت. معمار با لبخند مليحي بر لب گفت: اين كاخ براي شما كه مرد بلند بالايي هستيد سيصد فرانك طلا خرج برميدارد. البته براي نويسندهي بزرگي كه ساليانه دويست هزار فرانك طلا از راه نوشتن كسب ميكند اين مبلغ چندان زياد نيست!»
ماجراي تصادف و فراموشي موقت «آگاتا كريستي» نويسندهي داستانهاي معروف پليسي و جنايي مانند «پوآرو» هم از ديگر ماجراهاي جالبي است كه جهانپور در اين كتاب به آن پرداخته است.
اين نويسنده دربارهي منابعي كه براي نگارش اين كتاب استفاده كرده گفت: «كتابهاي گوناگوني كه دربارهي زندگي نويسندگان مختلف نوشته يا ترجمه شدهاند مهمترين منابع مورد استفادهي من بودند. خصوصاً مجموعه كتابهايي كه با ترجمهي «خشايار ديهيمي» دربارهي نويسندگان منتشر شدهاست. البته گاهي حتي خبري كوتاه دربارهي يك نويسنده هم كافي بود تا آن را گسترش دهم. مثلاً جريان فراموشي «آگاتا كريستي» را در مقدمهي يكي از كتابهايش خواندم و چون موضوع جالبي بود آن را در كتاب آوردم.»
اين نويسنده دربارهي كوتاه بودن داستانهاي اين كتاب گفت: «اين داستانها پيش از اينكه در كتاب گردآوري شوند، در نشريات نوجوانان مانند «تيزهوشان»، «خانهي خورشيد» و «بادبان» منتشر شدهاند و در واقع ميتوان گفت بيشتر سبك ژورناليستي دارند. به هرحال نشريات متنها را به سبك خود ويرايش و كوتاه ميكنند. شايد متن اصلي برخي از داستانها از آنچه در كتاب منتشر شده مفصلتر بودهاند اما بنا به مقتضيات نشريات كوتاه شدهاند و حتي برخي از آنها حالت خبري پيدا كردهاند.»
البته كوتاه و خلاصه بودن اين كتاب 62 صفحهاي كه در آن به زندگي 15 نويسنده پرداخته شده، نكتهي مثبتي هم دارد. مثلاً مخاطباني كه حوصلهي خواندن كتابهاي طولاني و مفصل را ندارند، در زمان كوتاهي ميتوانند اطلاعات جالب و دستاولي دربارهي نويسندگان بهدست آورند.
«گوشههايي از نويسندگان بزرگ» را «شركت توسعه كتابخانههاي ايران» با قيمت 1500 تومان منتشر كرده است.
«رامين جهانپور» نويسندهي اين كتاب، متولد 1351 است و از 16 سالگي وارد حوزهي داستاننويسي شدهاست. او نخستين داستانش را با نام «فردا به مدرسه ميروم» در سن پانزده سالگي در مجلهي شاهد كودكان منتشر كرده است.
اين نويسنده كه فعاليتهاي مطبوعاتي زيادي در نشريههاي مختلف داشته، نخستين كتابش براي نوجوانان را با عنوان «گردو ريزان»در سال 1388 منتشر كرد.
«گوشههايي از نويسندگان بزرگ» چهارمين كتاب او براي نوجوانان محسوب ميشود.
یکشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۱
نظر شما