استقبال گردشگران از صنعت توريسم تركيه، موجب شده است مسوولان فرهنگي اين كشور به گسترش و افتتاح هر چه بيشتر موزههاي ادبي اقدام كنند.-
اين موزه كه با همكاري وزارت فرهنگ و جهانگردي آماده شده، با نام «آلاي كيوسك» در كنار ديوارهاي قصر توپكاپي و پارك گلهان واقع شده و از شنبه 12 نوامبر(21 آبان) با حضور ارطغرل گوناي وزير فرهنگ تركيه نمايش آثار اين نويسنده را آغاز كرد.
در اين موزه بازديدكنندگان مي توانند فرصت مشاهده و كشف چگونگي نوشته شدن آثار اين نويسنده آشنا شوند و از اصل دست نوشتهها و ترجمههاي او بهره ببرند.
در كتابخانه اين موزه آرشيوي از مجلههاي دوره عثماني ها در زمينه هنر و زيبايي شناسي نيز گرد آمده و در آينده نزديك متن ها و ترجمههاي كتاب هاي ترجمه شده را نيز در اختيار علاقه مندان قرار ميدهد.
اين موزه دربرگيرنده آثار نويسندگان بزرگ تركيه چون اورهان پاموك، يحيي كمال، مصيب فاضل كيشاكورك ، نديم و ناظم حكمت خواهد بود.
به گفته وزير فرهنگ اين پروژه براي بزرگداشت نويسندگان و شعراي تركيه اجرا ميشود و موزه احمد عارف در دياربكر و موزه ادبي كاراكوگلان در آدنا نيز در همين راستا افتتاح شده است. در ارزروم نيز قرار است موزه اولياي چلبي و در ازمير نيز موزه آتيلا افتتاح شود. موزه محمد عكيف اروسي هم به زودي در آنكارا افتتاح مي شود.
احمد حمدي تنپينار از مشهورترين نويسندگان تركيه است كه در پيوند فرهنگ شرق و غرب از طريق نوشتن موفقيتهاي بزرگي كسب كرد. يحيي كمال بياتلي نقش مهمي در تربيت ادبي او داشت. او در اشعارش از موسيقي كلاسيك تركي و رويا به عنوان متن آثارش بهره برده است. اشعار و رمان هاي او ، تجلي روانشناختي ، تاريخ و شخصيت هاي دوران او و پيوند اجتماعي با فردگرايي است. او در اين آثار به ارزيابي مشكلات تمدن جديد مي پردازد و در يكي از مشهورترين رمان هايش با عنوان «دوره موسسه مقررات» به بررسي روند بوروكراسي در تركيه با نقدي جدي پرداخته است.
استانبول همچنين ميزبان يك موزه ادبي بزرگ با نام ديوان است كه به طور گستردهاي هنر و ادبيات اسلامي را در مركز توجه خود قرار داده و اشعار مشهور و دستنوشته هاي نويسندگان دوره هاي مختلف از امپراتوري عثماني را ارايه مي كند. در اين موزه قطعه هاي خوشنويسي شده از آثار ادبي نيز در معرض ديد قرار گرفته است. يك بخش مهم از اين موزه با عنوان مولويه نيز امكان كشف و مشاهده آداب و رسوم، ابزار موسيقي و حتي نامه هاي چهره هاي ادبي را براي مخاطب فراهم مي كند.
موزه معصوميت نيز كه يادآور رمان «موزه معصوميت» اورهان پاموك است توسط خود او ساخته شده است. اين موزه عناصر موجود دركتاب پاموك را ارايه مي كند زيرا شخصيت اصلي اين رمان او يعني «كمال» يك مجموعهدار است. اين موزه در اوايل سال 2012 در استانبول افتتاح ميشود.
گزارشگر: مازيار معتمدي
نظر شما