چهارشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۰ - ۱۴:۵۸
محمدرضا سرشار: «صدای تیر در گردنه» پیامی توحیدی دارد

چاپ سوم داستان بلند «صدای تیر در گردنه» نوشته یک نویسنده قرقیزستانی با ویرایش محمدرضا سرشار توسط انتشارات سوره مهر روانه بازار کتاب شد. اين داستان، روایتی است از تقابل طبقه ضعیف و قدرتمند در نظامی خودكامه. سرشار این کتاب را دارای پیامی توحیدی می‌داند.-

به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، داستان بلند «صدای تیر در گردنه»، اثر نویسنده قرقیز، مختار عوض اوف، روایتی است از تفاوت طبقه ضعیف جامعه و قدرتمندان كه در نظام‌های خودكامه دیده می‌شود.

محمدرضا سرشار كه ویرایش این اثر را بر عهده داشته، درباره این داستان گفت: «صدای تیر در گردنه» اثری است از نویسنده قرقیز كه آن را در دوره حاكمیت شوروی سابق نوشته است. در این داستان یك روستایی در خدمتی خانی است و همه زندگی خود و خانواده‌اش را در خدمت به او می‌گذارد. بعد از سال‌ها این خان به بهانه‌ای واهی او را از هستی ساقط و از خود می‌راند.

«صدای تیر در گردنه» در یک جامعه روستایی ملوک‌الطوایفی در قرقیزستان می‌گذرد و ماجرای دو برادر فقیر مزدور روستایی از طایفه فرودست و بی‌پشتوانه است که پس از عمری خدمت به یک خان و خانواده‌اش، به سبب یک اشتباه کوچک و کاملا طبیعی، مورد غضب او قرار می‌گیرند. سپس از سرناچاری به خدمت خانی دیگر در منطقه كه رقیب ارباب قبلی‌اش است درمی‌آیند و این بار همه توان و زندگی‌شان را در خدمت این یك می‌گذارند.

در این اثر، پرداختن به موضوعی چون انتخابات محلی در بخش‌ها و روستاهای قرقیزستان به محور اصلی داستان تبدیل و رقابت‌های ناسالم خان‌های مناطق مختلف برای كسب قدرت را به تصویر كشیده می‌شود. در این انتخابات قهرمان فقیر داستان نیز بدون این‌كه نفعی به او برسد به اجبار در ماجراهای مربوط به انتخابات به نفع ارباب جدیدش درگير و  در نهایت با ضربه سختی روبه‌رو می‌شود.

به گفته سرشار، اربابی كه در انتخابات پیروز می شود، قهرمان فقیر داستان را از خود می‌راند و او را در برابر اتهامات وارده از سوی ارباب قبلی‌اش تنها می‌گذارد. در حالی كه همه اقداماتی كه اكنون به عنوان اتهام‌های او مطرح می‌شود به دستور ارباب پیروز و در جهت پیروزی او در انتخابات صورت گرفته است.

سرشار این كتاب را دارای مضامینی سیاسی و اجتماعی دانست و افزود: نویسنده در این داستان، در صدد است نشان دهد در رژیم‌های فاسد و آلوده، افراد بی‌پشتوانه هرقدر هم با استعداد باشند، ابزاری بی‌اراده در دست قدرتمندان هستند. این قدرتمندان،‌ گرچه ممكن است به ظاهر در جناح‌های مخالف هم باشند، اما در مقاطعی كه منافع‌شان اقتضا كند به هم می‌پیوندند و وقتی به كام دل رسیدند طبقات محروم را فدای خواسته‌های خود می‌كنند.

به عقیده سرشار، درونمایه این كتاب برای تمام جریان‌ها و نظام‌های غیرالهی صادق است و اساس كسب قدرت به هر شكل، امری است كه از قدیم وجود داشته و در آینده نیز دیده خواهد شد. 

وی در پایان افزود: آخرین پیام «صدای تیر در گردنه» به مخاطب این است كه در ارتباط با نظام‌ها و جریان‌های سیاسی و اجتماعی غیرالهی، انسان‌هایی كه در خارج از دایره قدرت هستند نباید هیچ‌گاه به دنبال نقطه اتكا و دریچه امیدی در طرف‌های صاحب قدرت باشند.

در بخشی از این كتاب می‌خوانیم: «قتشه آفتابه را از آب گرم پركرد و شوهرش را صدا زد و به او پیشنهاد كرد كه دست‌هایش را بشوید. بقتیقول به زحمت پلك‌هایش را باز كرد. چشم‌هایش تار شده بودند و مقابل شعله دود اجاق به نظر می‌رسید كه خون به چشم‌هایش ریخته شده بود. هنگام خواب پشتش یخ كرده و پاهایش كرخت شده بودند. بقتیقول خواب آلوده خمیازه‌ای كشید و تكان خورد و بچه‌ها را كنار زد كه كنارش خوابیده بودند...»

چاپ سوم کتاب «صدای تیر در گردنه» نوشته نویسنده قرقیز، مختار عوض اوف (1897 - 1961) به وسیله «گاما یون» ترجمه شده است. چاپ سوم این کتاب در 176 صفحه، قطع پالتویی و با شمارگان دوهزار و 500 نسخه، با ویرایش محمدرضا سرشار و قیمت سه هزار و 200 تومان توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها