سی امین نمایشگاه کتاب استانبول که امسال برای نخستین بار عنوان بینالمللی را به خود اختصاص داده با حضور 600 موسسه چاپ و نشر از امروز با شعار «امید: رویا یا واقعیت؟» در مرکز نمایشگاهی تویاپ استانبول شروع به كار كرد.-
مصر، کشوری که بهار انقلاب کشورهای عرب را تجربه كرد و اين تجربه با شعار امسال نمایشگاه كتاب تركيه تناسب و هماهنگی دارد، برنامههایی براي انعكاس ادبیات،سینما و میراث فرهنگی و تاريخ مصر به مردم تركيه و جهان را پيش بيني كرده است.
نویسندگان مطرح مصری از جمله علا الاسوانی،جمال غیطانی، ابراهیم اصلان، محمد سلماوی و یوسف زیدان از ميهمانان اصلي اين نمايشگاه هستند كه برنامه ها و نشست هایی ویژه درزمینه ادبیات مصر خواهند داشت. حضور «مايي خالد» و شعرخوانی توسط شاعر مصری «احمد الشهاوی» نيز بخشي ديگر از برنامه هاي ويژه ميهمان افتخاري امسال نمايشگاه كتاب تركيه است.
در اين رويداد فرهنگي بزرگ و بين المللي همچنين برنامهای به مناسبت یکصدمین سالگرد تولد نجیب محفوظ ، تنها دارنده جابزه نوبل ادبی جهان عرب که در سال 1988 اين جایزه را به خانه برد، اجرا خواهد شد و به نظر میرسد اين برنامه در کانون تمرکز و توجه بازديدكنندگان این رویداد فرهنگی قرار گيرد.
در اين برنامه ها جايي نيز براي سينماي مصر در نظر گرفته شده ودر قالب روزهای سینمای مصر، گزیدهای از فیلم های اين كشور با زیرنویس ترکی نمايش داده مي شود. از اين فيلم ها مي توان به «عمارت يعقوبیان»، «کیت کت»، «آغاز و پایان»، «شهرزاد داستانی برایم بگو» ياد كرد. در اين روزها همچنين 3 فیلم مصری با عنوان «سرنوشت»،«سرزمین» و «یک صفر» با زیرنویس انگلیسی بر پرده میرود.
جلسات بحث و تبادل نظر پیرامون ترجمه و تاریخ روابط ترکیه و مصر، کنفرانسی برای بررسی همکاری بین ناشران و نمایشگاههای کتاب که در هر دو کشور برگزار می شود و سخنرانی دبیر کل نمایشگاه کتاب قاهره بخشي ديگر از برنامه ويژه ميهمان افتخاري اين رويداد فرهنگي است.
«اووه تیم» آلمانی، «ماتیاس انارد» و «دیوید بوراتاو» از فرانسه و «تس گریتسن» و «سیمون بکت» نویسندگان رمان های پرفروش هم برای امضای کتابهایشان در اين رويداد بزرگ فرهنگي حضور دارند و رونقي خاص به فضاي ادبي آن ميبخشند.
در مراسم افتتاحیه، وزیر فرهنگ ترکیه و وزیر فرهنگ مصر و دبیر کل سازمان همکاری های اسلامی حضور دارند و موزیک شب های نیل که موسیقی فولکلوریک محبوب این منطقه به شمار مي رود،به صورت زنده اجرا می شود.
«دنیز کاووک اوغلو» هماهنگ کننده نمایشگاه های فرهنگی تركيه در اين زمينه گفت: «فریت ادگو» نویسنده و منتقد ترک نویسنده افتخاری این نمایشگاه است که با شركت ناشراني از 30 کشور جهان برپا ميشود. وی افزود: ما درصدد میزبانی نویسندگان برجسته جهان هستیم و با توجه به اينكه مصر ميهمان افتخاري اين نمايشگاه است، از 12 تا 15 نوامبر توانايي هاي صنعت نشر اين كشور در سالن بینالمللی نمایشگاه به نمایش می گذاشته مي شود تا بازديدكنندگان با اين كشور بيشتر آشنا شوند.
«عبدالرحمن صلاح الدین»سفیر مصر در ترکیه نیز از بهبود روابط ترکیه و مصر خبر داد و گفت:بسیاری از صاحبنظران، نویسندگان و ناشران مصری در این رویداد فرهنگی شرکت میکنند. همچنين نمايش 7 فیلم از مصر، اجراي آیینهای سنتی مصر، اختصاص غرفه اي به آشپزي مصري و... برای بازدیدکنندگان از اين نمايشگاه خالي از لطف نخواهد بود. وي ابراز امیدواری کرد این نمایشگاه پلی برای تبادل فرهنگ بین دو کشور باشد.
سفير مصر در تركيه با اشاره به رشد علاقه مردم دو کشور برای آموختن درباره فرهنگ یکدیگر گفت: تاكنون زبان مانعی بزرگ بر سر راه تبادل فرهنگ هاي دو كشور بوده و امیدواریم با برگزاری این رویدادهای فرهنگی، میزان ترجمه آثار از زبان عربی به ترکی و بالعکس بیشتر شود و اين مانع هم برداشته شود.باخواندن کتاب ها و دیدن فیلم های دو کشور و شنيدن موسیقی آنها، میبینیم چقدر مصری ها و ترک ها در فرهنگ مشترک هستند.
«متین زینی اوغلو» دبیر مجمع ناشران ترکیه نیز گفت:این نمایشگاه نقشی کلیدی در روابط بین دو کشور ایفا می کند و از آنجا که مصر نقش محوری در صنعت نشر در میان کشورهای عربی دارد میهمان افتخاری شدن آن، قابل تامل است.
این نمایشگاه در سال گذشته 400 هزار بازدیدکننده داشت و از آنجا که امسال به صورت بینالمللی برگزار ميشود، انتظار میرود تعداد بیشتری از ناشران، نویسندگان و مردم را به خود جذب کند و شمار بازديدكنندگان به 500 هزار نفر برسد.
در مجموع 600 ناشر داخلی و خارجی و سازمان های غیردولتی قرار است در این نمایشگاه حضور یابند. اين نمايشگاه با بيست و يكمين نمایشگاه بینالمللی هنر استانبول نيز همزمان شده و بسياري از صاحبنظران اين تقارن را به فال نيك ميگيرند.
نظر شما