جمعه ۶ آبان ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۰
ضرورت و اهميت آشنايي با كتابشناسي

چاپ نخست كتاب «كتابشناخت» تاليف محمد اسفندياري از سوي نشر صحيفه خرد منتشر و روانه بازار نشر شد. اين كتاب ضرورت و اهميت آشنايي نويسندگان با كتابشناسي در تاليف كتاب را يادآور مي‌شود._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) اين اثر مشتمل است بر مقاله‌اي با عنوان «آيين تدوين كتابشناسي» و 10 كتابشناسي كه همه موضوعات كتابشناسي آن فراهم آمده و در شمار مسائل مهم و محل اختلافند.

كتابشناسي واژه‌اي است جديد براي رشته‌اي كه از قديم رواج داشته است؛ هم در فرهنگ اسلامي و هم در فرهنگ‌هاي ديگر، اما با ظهور و صنعت چاپ و فراوان شدن كتاب، كتابشناسي نيز بيشتر مورد توجه قرار گرفت و به رشته‌اي تخصصي تبديل شد.

دو ركن مهم كتابشناسي عبارت است از: اطلاعات و نظم. هر كتابشناسي‌ بايد شامل اطلاعاتي كامل و درست باشد و آن اطلاعات نيز برخوردار از نظمي منطقي، اما چگونه مي‌توان افسوس نخورد كه بسياري از كتابشناسي‌هاي موجود، روشمند نيست. عده‌اي مي‌پندارند با ملاحظه چند كتاب و ضبط مشخصات آنها، يك كتابشناسي فراهم مي‌شود؛ به همين سادگي!

آنچه در اين كتاب ذيل عنوان «كتابشناخت» عرضه شده، دربردارنده مقاله‌اي با عنوان «آيين تدوين كتابشناسي» و 10 كتابشناسي است كه نويسنده اين اثر در آغاز عهده‌دار تحقيق درباره اين موضوعات بود و بخشي از كوشش خود را به يافتن كتاب‌ها اختصاص داده؛ اما هنگامي كه كتاب‌هاي فراواني مي‌يابد، تصميم مي‌گيرد كتابشناسي اين موضوعات را فراهم آورد. با اين توضيح كه همه اين كتابشناسي‌ها بي‌واسطه است. مشخصات هيچ كتابي با واسطه (از طريق كتابشناسي‌ها و مطبوعات و برگه‌دان‌هاي كتابخانه‌ها و ...) در اين كتابشناسي‌ها نيامده است، بلكه يكايك كتاب‌هاي معرفي شده را نويسنده ملاحظه كرده است.

زبان كتابشناسي‌ها، فارسي و عربي است و محيط آن محدود به ايران. به ديگر بيان، اين كتابشناسي‌ها شامل معرفي كتاب‌هايي‌اند كه در ايران منتشر يا پخش شده‌اند. البته معدودي كتاب كه در ايران منتشر و پخش نشده بودند، توسط نويسنده اين به دست آمده و معرفي شده‌اند.

يكايك كتابشناسي‌ها جامع است و بناي نويسنده بر يافتن همه كتاب‌ها در هر موضوع بوده، اما بعيد نيست كه در اين استقصا، معدودي كتاب را نيافته باشد.

مبدا زماني خاصي براي كتابشناسي‌ها در نظر گرفته نشده، اما منتهاي آن تا اواخر سال 1375 است؛ به غير از مقاله «كتابشناسي دكتر علي شريعتي» كه منتهاي آن خرداد 1389 است. كتاب‌هايي كه تا تاريخ فوق در ايران عرضه شده، معرفي شده‌اند.

در توصيف كتاب‌ها كوشش شده دورنمايي از محتواي آنها به دست آيد. توصيف مفصل‌تر يك كتاب لزوما به معناي اهميت بيشتر آن نيست. 

پاره‌اي از اين كتابشناسي‌ها به دو بخش تقسيم شده است؛ منابع مستقل و منابع غير مستقل. منابع مستقل، كتاب‌هايي‌ درباره موضوع كتابشناسي‌اند و منابع غير مستقل، كتاب‌هايي‌اند كه بخشي از آن درباره موضوع كتابشناسي است.

بر اساس مطالب کتاب، «آيين تدوين كتابشناسي» مفصل‌ترين نوشته درباره آيين تدوين كتابشناسي و شامل همه جزئيات و فروعات و ريزه‌كاري‌هاي كتابشناسي است. علاوه بر اين كه سلسله قواعدي براي كتابشناسي بنياد گذاشته شده كه پيش از اين مطرح نشده‌اند.

اين اثر در 11 عنوان سامان يافته است. كتابشناسي روحانيت، روشنفكري، ايدئولوژي، كلام جديد و فلسفه دين، فلسفه اخلاق، تاريخ اديان، جامعه‌شناسي اسلام، اسلام و حقوق بشر، دكتر علي‌ شريعتي، نهضت ملي ايران و مقدمه‌اي در آيين تدوين كتابشناسي، عناوين كتاب حاضر را تشكيل مي‌دهند.

چاپ نخست كتاب «كتابشناخت» با شمارگان 1300 نسخه، 407 صفحه و بهاي 95000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها