یکشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۰۰
علامه ذوالفنون و تدوين جامع 3 تفسير مشهور شيعي

جلد دوم كتاب «پژوهش‌هاي قرآني علامه شعراني (در تفاسير مجمع‌البيان، روح‌الجنان و منهج‌الصادقين)‌» نوشته سيد محمدرضا غياثي كرماني، از سوي موسسه بوستان كتاب تجديد چاپ شد. اين اثر از جمله پژوهش‌هاي علامه شعراني است كه حاشيه‌هاي عميق و پرنكته وي بر سه تفسير مهم شيعه را دربر دارد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين مجموعه كه در سه جلد تنظيم شده، تمامي حاشيه‌ها و تعليقه‌هايي را كه علامه شعراني بر تفاسير مجمع‌البيان، روح‌الجنان و منهج‌الصادقين نوشت، با نظم خاصي جمع‌آوري كرده است.

مرحوم علامه ميرزا ابوالحسن شعراني سال 1320 قمري در تهران در خانواده‌اي اصيل و شريف و داراي مكانت ديني و اجتماعي ديده به جهان گشود. پدرش عالم بزرگوار، مرحوم حاج شيخ محمدبن آخوند ملاغلامحسين از نوادگان ملافتح‌الله كاشاني صاحب تفسير گرانسنگ «منهج‌الصادقين» و مادرش فرزند ميرزا ابراهيم نواب صاحب كتاب «فيض‌الدموع» بود.

علامه شعراني ابتدا در مدرسه فخريه مشهور به مدرسه مروي به تحصيل علوم حوزوي پرداخت و سپس در سال 1346 قمري پس از ارتحال والد بزرگوارش به نجف اشرف مشرف شد و پس از طي مدارج عالي و تبحر در رشته‌هاي گوناگون علمي با كوله‌باري از دانش و تقوا و فضيلت به تهران بازگشت و به تحقيق و تدريس و تاليف پرداخت. مرحوم مدرس دستور داد كه علامه شعراني در مدرسه عالي سپهسالار (شهيد مطهري) به تدريس رياضيات بپردازد.

با نگاهي به فهرست تاليفات وي كه بالغ بر چهل عنوان و هر يك از آنها ميراثي جاودان و گنجينه‌اي گران‌بهاست، مي‌توان به همت والاي آن بزرگوار پي‌برد. 

آثار علمي و نيز شاگردان برجسته و ارجمند وي به حق از باقيات‌الصالحات و كوثرهاي جوشان خير و بركت و هر يك به نوبه خود مصباح هدايتند.

بزرگان و انديشوران نامداري نظير حضرت آيت‌‌الله علامه حسن‌زاده آملي و حضرت آيت‌‌الله علامه جوادي آملي از پرورش يافتگان آن مرحوم محسوب مي‌شوند.

مرحوم علامه شعراني در علوم مختلفي مانند فقه، اصول، حكمت و فلسفه، تفسير و علوم قرآني، حديث و رجال، رياضيات، پزشكي، نجوم و هيئت تبحر و از ذوق ادبي و قوه شعر و سرايندگي نيز بهره‌اي وافر داشت و به همين دليل، «علامه ذوالفنون» لقب گرفت.

آيت‌‌الله حسن‌زاده آملي در مورد شخصيت علمي وي مي‌نويسد: «اين قهرمان علمي در جميع علوم مختلف منحصر به فرد بود، هيچ‌كدام از علماي معاصر را عديل ايشان در جامعيت علوم و احاطه به آنها نديديم. اديبي بارع و صاحب قلمي وزين و رصين و محكم و سنجيده در علوم ادبي فارسي و عربي بود. به زبان‌هاي فرانسه، عبري و تركي كاملا مسلط و به انگليسي به اندازه رفع احتياج آشنا بود. فقيهي مجتهد و جامع شرايط فقهي در حد كمال بود. فيلسوفي الهي و متبحر و حكيمي متضلع در حكمت متعاليه و مشاء و اشراق بود. در علوم رياضي به خصوص در هيئت كم‌نظير بود. طبيبي بود كه قانون شيخ‌الرئيس و شرح اسباب را درس مي‌گفت و مخترع حاذقي كه با ذهن بلندنگر وقاد خود برخي آلات رصدي در شناخت قبله بلاد مختلف را اختراع نمود و محدثي خبير كه از مشايخ حاملان روايت شمرده مي‌شد و رجالي ماهري در درايت و تشخيص ثقات از ضعفا بود و مفسري متبحر در تفسير قرآن كريم و علم قرائات بود. و بالجمله، هنگام اشاره به علمايي كه جامع علوم و فنون مختلف بودند مشار بالبنان است و آثار درخشان ايشان بهترين شاهد صدق بر آنچه بر اين قلم رانده شد، مي‌باشد.»

سجاياي اخلاقي علامه شعراني
مرحوم علامه شعراني كه تربيت يافته مكتب سعادت بخش اسلام و خوشه‌چين خرمن فيض اهل‌بيت گرامي پيامبر(ص) بود، علاوه بر مقامات رفيع علمي به درجات منيع اخلاقي و قله‌هاي عظيم ارزش‌هاي اسلامي نيز نايل شد. خصلت‌ها و صفات ارزشمند انساني و فضايل نفساني آن بزرگوار، زبانزد خاص و عام بود و شاگردان گرانقدرش بيش از آن كه شيفته كمالات علمي او باشند، شيداي اخلاق و رفتار آن بزرگوار بودند.

آثار تفسيري مرحوم علامه شعراني
يكي از كارهاي ارزشمند مرحوم علامه شعراني، پاورقي و تعليقه بر سه تفسير مهم شيعي، يعني تفسير «منهج‌الصادقين» تاليف ملافتح‌الله كاشاني و «روح‌الجنان» تاليف ابوالفتوح رازي و «مجمع‌البيان» تاليف امين‌الاسلام طبرسي است كه نمايانگر دانش وسيع آن مرحوم در رشته‌هاي مختلف است.

اين كتاب سوره‌هاي «اعراف» تا «احزاب» را تفسير و شرح كرده است.
چاپ سوم جلد دوم كتاب «پژوهش‌هاي قرآني علامه شعراني(در تفاسير مجمع‌البيان، روح‌الجنان و منهج‌الصادقين)» با شمارگان 500 نسخه، 1048 صفحه و بهاي 85000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط