به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، مراسم شب «ابن بطوطه»، پنجشنبه (14 مهر)، با حضور حجتالاسلام رسول جعفریان، رییس كتابخانه مجلس شوراي اسلامی و محمدعلی موحد، مترجم سفرنامه «ابن بطوطه»، مجید سرسنگی، مدیر عامل خانه هنرمندان ایران و جمعی از دوستداران ادبیات، تاریخ و جغرافیا برگزار شد.
در این مراسم كه با صحبتهای رسول جعفریان آغاز شد، وی با اشاره به اینكه ابن بطوطه برای نوشتن این سفرنامه تلاش زیادی انجام داده و دنیای اسلام را به واقع زیر و رو كرده، گفت دانش جغرافیا و سفرنامهنویسی در عالم اسلام، دو موضوع درهم تنیده اند و میتوان گفت بسیاری از سفرنامههای اسلامی نتیجه سفر شخصیتهای برجسته دوران به سفرهایی چون سفر حج است.
رییس كتابخانه مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به غنی بودن تمدن اسلامی، افزود: مردمان مغرب اسلامی، در طول تمدن اسلامی، در حوزه سفرنامهنویسی تبحر خاصی داشتهاند و سفرنامه ابن بطوطه، به دلیل شیوه روایی و قصهگوییاش، موقعیت ویژهای را در این میان به دست آورده است.
جعفریان سپس شروع به صحبت درباره سفرنامه ابن بطوطه كرد و گفت: نباید سفرنامه این بطوطه را یك سفرنامه صرف به سرزمین حج بدانیم. او نزدیك به دو هزار كیلومتر سفر كرده تا به حج برسد. او در میانه راه مجالس علما و بزرگان زیادی را از نزدیك میبیند، درك میكند و تمام اینها، با عشق به زیارت خانه خدا، صورت پذیرفته است.
محمدعلی موحد، محقق و مترجم، نیز در ادامه از سفرنامه ابن بطوطه سخن گفت و از آن به عنوان كتابی همراه با حس نوستالژی یاد كرد. او در اینباره افزود: سفرنامه «ابن بطوطه» چیزی است مانند حركت توام با خوشی. در واقع ابن بطوطه، كتابی است كه مرا یاد دوران نوجوانیام میاندازد.
موحد سال گذشته در سمیناری درباره ابن بطوطه، در یكی از كشورهای عربی، حاضر شده بود و هم اكنون در حال ویرایش كتابی است كه سالها پیش ترجمه آن را به پایان رسانده بود. وی در ادامه صحبتهایش، از تجربه آشنایی با این كتاب و چگونگی ترجمه كردنش سخن گفت و افزود: ابن بطوطه 44 دولت را در كشورهای اسلامی و 124 هزار كیلومتر را پشت سر گذاشته و در تمام مجالس بزرگان شركت كرده؛ به گونهای كه هیچ گوشهای از زندگی شهری كه در آن اقامت داشته نیست كه او از آن گزارش تهیه نكرده باشد.
مجید سرسنگی، مدیر عامل خانه هنرمندان ایران نیز از افرادی بود كه در مراسم شب ابن بطوطه به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به اینكه ما در فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، ارزشهای بالا و مفاهیم ارزشمندی داریم، اظهار تاسف كرد كه نتوانستهایم در عرصه عمل، این افتخارات را به منصه ظهور برسانیم و ارزشهای این تمدن بزرگ را برای نسل جوان بیان كنیم.
وی در ادامه، با بیان صحبتهایی درباره فرهنگ و هنر ایرانی، افزود: در برههای از زمان، دو فرهنگ اسلامی و ایرانی با هم پیوند خورد و آثاری در آن زمان خلق شد كه هنوز مایه مباهات ایران اسلامی است.
سرسنگی بعد از ابراز امیدواری برای ادامه چنین جلساتی گفت: فرهنگ غنی ما باید پشتوانهای داشته باشد تا بتوانیم در سطح جهانی هم با تكیه بر آن و از منظر حوزه فرهنگی، حرف خود را به گوش جهانیان برسانیم.
در پایان برنامه نیز، فیلمی مستند درباره سفرهای ابن بطوطه به نمایش در آمد.
ابن بطوطه از مردم طنجه مراکش است و بزرگترین و نامدارترین جهانگرد جهان اسلام به شمار میآید که به مناطق زیادی از ایران سفر کرده است. وی شهرهایی چون هرمز، لارستان، شیراز، اصفهان و شوشتر را دو بار و شهرهایی چون تربت جام، طوس، مشهد، نیشابور و بسطام را یک بار دیده است و مشاهدات خود را در سفرنامه مفصل خود به قلم آورده است. «سفرنامه ابن بطوطه» در سال 1337 با ترجمه استاد دکتر محمد علی موحد در دو مجلد توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب منتشر شد.
مراسم شب ابن بطوطه، پنج شنبه (چهاردهم مهر ماه)، به همت کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، نشريه بخارا و خانه هنرمندان ایران در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان برگزار شد.
جمعه ۱۵ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۷
نظر شما