شنبه ۲ مهر ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۰
«نظريه اسلامي روابط بين‌الملل» تدوين شد

استاد روابط بين‌الملل دانشگاه علامه طباطبايي در پي ارايه «نظريه اسلامي روابط بين‌الملل» در كتابي با همين عنوان است. وي اين اثر را حاصل حدود دو دهه مطالعه و تحقيق در حوزه روابط بين‌الملل و مهم‌ترين كار پژوهشي‌اش مي‌داند._

دكتر سيدجلال دهقاني‌فيروزآبادي، نويسنده اين اثر، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، عنوان كرد: فكر مي‌كنم اين اثر، مهم‌ترين كاري است كه طي حدود دو دهه فعاليت در حوزه تخصصي‌ام، روابط بين‌الملل، مشغول انجام آن بوده‌ام.

وي افزود: اميدوارم اين اثر، گامي هر چند اوليه، در راه ارايه نظريه‌اي بومي، ايراني و اسلامي در كشورمان باشد و با مساعدت انديشمندان بتوانيم پيش‌نظريه‌اي در حوزه روابط بين‌الملل ارايه دهيم.

دهقاني‌فيروزآبادي در پاسخ به اين سوال «كه در ارايه اين نظريه تا چه اندازه تجربيات جمهوري اسلامي را مبنا قرار داديد؟» گفت: هر نظريه بايد زمينه‌اي براي تبيين داشته باشد، اما يك نظريه در درجه نخست، در سطحي انتزاعي طرح مي‌شود.

وي يادآرو شد: نظريه اسلامي روابط بين‌الملل كه در اين كتاب در پي ارايه آنم، بر اساس عملكرد ايران تبيين نمي‌شود، گرچه مي‌تواند استناداتي به نظام جمهوري اسلامي داشته باشد. از سوي ديگر، شكل‌گيري اين نظام ايجاب مي‌كند بر اساس تجارب موجود، نظريه‌اي را بر اساس منابع اسلامي ارايه دهيم.

اين استاد دانشگاه ادامه داد: شايد بتوان براي تاييد فرضيه‌ها و گزاره‌هايي كه در اين نظريه ارايه مي‌شوند، به رفتارهاي سياسي پس از انقلاب ايران استناد كرد، اما به طور كلي، نظريه‌اي كه در پي ارايه آنيم، به روش استقرايي و بر اساس تجربه يك نظام نيست، بلكه نظريه‌اي قياسي است.

وي اين كتاب را در چارچوب رهيافت‌هاي مختلف يك نظريه اسلامي قابل طرح دانست و گفت: تكثرگرايي تاسيسي، يكي از اين رهيافت‌هاست كه در كنار رهيافت‌هاي استنباطي و اكتشافي مي‌توان از آن براي طراحي نظريه استفاده كرد.

دهقاني‌فيروزآبادي درباره مقصودش از تكثرگرايي تاسيسي توضيح داد: نظريه اسلامي مدون و محققي درباره روابط بين‌الملل در متون اسلامي وجود ندارد. از همين رو چنين نظريه‌اي را بايد بر اساس مباني و پيش‌فرض‌هاي استخراج شده از منابع اسلامي تاسيس كرد.

وي افزود: مقصود از رهيافت تكثرگرايي اين است كه در مقام كشف چنين نظريه‌اي مي‌توانيم از منابع معرفتي مختلفي نظير نصوص ديني، عقل و تجربه استفاده كينم. بنابراين، تنها از طريق تجربه‌هاي موجود، نمي‌توان به داوري آن پرداخت.

دهقاني‌فيروزآبادي در پايان يادآور شد: نگارش اين كتاب كه از سه سال پيش آغاز شده است، تا پايان امسال ادامه دارد. انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) و همچنين سمت، دو ناشري‌اند كه احتمال انتشار كتاب از سوي آنها وجود دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط