دوشنبه ۷ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۷
شخصيت‌هاي شاهنامه قابليت‌هاي نامكشوف فراواني دارند

«اسفنديارنامه» (سيماي پهلوان ايراني در سرگذشت‌نامه‌هاي كهن)، اثري پژوهشي نوشته محمدجعفر محمدزاده منتشر شد. محمدزاده، در اين اثر نگاهي تحليلي به سرشت و شخصيت اسفنديار براساس متون متعدد كهن را، مبناي تحقيق خود قرار داده است. وي معتقد است كه تعارضاتي در شناخت شخصيت اسفنديار و برخي ديگر از شخصيت‌هاي شاهنامه نهفته است كه مي‌تواند قابليت‌هاي پژوهش‌هاي وسيع‌تر را در اين زمينه فراهم كند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، محمدزاده در اين اثر با مقايسه متوني چون «اوستا»، «يادگار زريران»، «بندهش»، «غرر‌الاخبار‌الملوك‌الفرس و سيرهم» و «تاريخ سيستان» و برخي كتاب‌هاي كهن ديگر با شاهنامه، به تحليل شخصيت و سرشت اسفنديار و صفات او پرداخته است.

در فصل‌هاي مختلف اين كتاب، مراحل نبرد رستم و اسفنديار به زباني داستاني نوشته شده است. ضمن آنكه مولف سعي داشته تا در برخي موقعيت‌ها به فراخور نگاهش به وجوه متفاوت داستان، جنبه‌هاي خاص آن را با ديدگاه‌هاي تاريخي و تا حدودي روانكاوانه، بيان كند.

محمدزاده، در پاسخ به اين سوال كه «چه وجوهي از شخصيت اسفنديار در شاهنامه و متون ديگر سبب شد،‌ پژوهش‌تان را بر محور شخصيت اين پهلوان اسطوره‌اي قرار دهيد؟» گفت: موضوع پايان‌نامه من در سال 84 مقايسه «غرر ثعالبي» با شاهنامه بود. آنجا كار وسيعي درباره شاهنامه شكل گرفت و طبعا بخشي از اين پژوهش، موضوع اسفنديار بود. از سوي ديگر اين شخصيت شاهنامه آن‌طور كه بايد شناخته شود، مطرح نيست و تعارضاتي در شخصيت وي وجود دارد كه در بخش پاياني اين كتاب بدان پرداختم.

وي با اشاره به ظرفيت‌هاي فراوان شاهنامه در پرداختن به شخصيت‌هاي مختلف پهلوانان گفت: در شاهنامه اين ظرفيت وجود دارد كه روي شخصيت‌هاي ديگر آن نيز كار كنيم و هر كدام از اين شخصيت‌ها مي‌توانند از زواياي ديد متفاوت در شاهنامه و كتب ديگر بررسي شوند.

اين پژوهشگر درباره مساله فرزندكشي گشتاسب و ديدگاه‌هاي مطرح شده در اين‌باره توضيح داد: بحث كلي اين است كه گشتاسب كشنده اسفنديار معرفي شده به جهت آنكه تاج و تخت را به او نسپارد. در جنگ‌هاي متعدد از جمله نبرد رستم با اسفنديار نيز به موقعيت‌هاي مختلف اين موضوع پرداخته شده است.

وي افزود: دراين باره برخي كلي‌گويي‌ها در كتاب‌هاي مختلف، سبب شده كه ادامه تحقيقات نيز بدان منوال قرار گيرد و من در اين باره استدلال‌هاي خود را براساس منابع مختلف در بخش پاياني كتاب آورده‌ام. البته نخواستم محور اصلي را به اين موضوع معطوف كنم‌ و دغدغه اصلي‌ام در اين كتاب، شخصيت اسفنديار و بازنويسي و سره‌نويسي داستان رستم و اسفنديار است كه مي‌تواند مرجع آساني براي علاقمند به دانستن وجوه خاص اين داستان باشد.

در مقدمه كتاب آمده است: «در اين روايت كوشش شده است تا سرشت مردمي،‌ آييني، و پهلواني اسفنديار و اسطوره رويين‌تني وي رمزگشايي شود. همچنين اسطوره هفت خوان اسفنديار كه در برابر آوازه هفت خوان رستم كمتر گوش آشناست، بازكاوي و شرح داده شده است. سپس نبرد رستم و اسفنديار با آهنگي داستاني و در قالب نثري سره باز گفته شده و در فرجام، پژوهشي درباره كشنده راستين اسفنديار با بررسي فشرده‌اي از ديدگاه‌هاي پژوهندگان هم‌روزگار صورت يافته است. آنچه از سرشت و سرنوشت اسفنديار در خلال داستان فردوسي فرا چنگ مي‌آيد، ‌بن‌مايه‌هاي فرهنگي در درازناي تاريخ و تمدن ايران زمين خواهد بود؛ همچنان كه انديشه و ديدگاهي از سراينده سترگ شاهنامه را نيز در بر خواهد داشت. به هر روي و به هر تقدير، ‌تصوير حكيم توس از اسفنديار از ديرين‌ترين، ‌فراگيرترين و همه‌سويه‌ترين شگردها و ترفندهاي داستاني اوست.»

«اسفنديار در متون كهن»، «رويين تني اسفنديار»، «اسفنديار؛ قهرمان مردمي و پهلوان آييني»، «اسفنديار در شاهنامه»، «‌آغاز جنگ‌هاي ايرانيان و تورانيان»، «دربند كردن اسفنديار»، «اسفنديار و جنگ دوم ايرانيان و تورانيان»، «آغاز هفت خوان اسفنديار»، «گشايش رويين دژ»، «فرمان گشتاسب براي نبرد با رستم»، «لشگر‌كشي به زابل»، «نام در شاهنامه»، «آغاز نبرد»، «‌راز چند‌گانگي در بازگفت داستان گشتاسب» و «اسفنديار كشته تقدير»، ‌نام برخي از بخش‌هاي مختلف اين كتابند.

«اسفنديارنامه» (سيماي پهلوان ايراني در سرگذشت‌نامه‌هاي كهن)، تابستان امسال(90)، به شمارگان هزار و پانصد نسخه از سوي نشر «امرود» منتشر شد و طرح روي جلد آن اثر ساعد مشكي است.

اين كتاب 98 صفحه و قيمت آن دو هزار و 500 تومان است.

«تك بيتي‌هاي حافظ»، «در فراسوي زمان با امام علي(ع)»، «از منزل كفر تا به دين» و «روزهاي انتخاب»، نام ديگر كتاب‌هاي منتشر شده از اين مولف‌‌اند.

«گفتار حكيم»( نگاهي به آثار و انديشه‌هاي غلامحسين ديناني، ‌همراه با گزيده كتاب هستي و مستي)، نيز نام تازه‌ترين كتاب محمدزاده است كه امسال (90) از سوي انتشارات اطلاعات راهي بازار كتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها