به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به نقل از پايگاه اطلاعرساني فرهنگستان زبان و ادب فارسي، اين مجموعه محصول «طرح تهیه کتابشناسی ادبیات معاصر فارسی» شوراي فرهنگستان است که به پیشنهاد گروه ادبیات معاصر، به تصویب شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی رسید.
موضوع این طرح، تهیه فهرستهایی کتابشناختی از آثار ادبیات داستانی به زبان فارسی، ترجمههای آنها به زبان بیگانه، و نوشتههای مربوط به آنها (نقد و بررسی، اعم از کتاب و مقاله)است و هدف از اجرای این طرح، فراهم آوردن مرجع جامعی برای پژوهشگران ادبیات معاصر فارسی در حوزه داستانی است.
این مجموعه شامل هفتهزار و 69 مدخل است که به ترتیب الفبایی نام مولف مرتب شدهاند. ذیل هر مدخل آثار نویسنده نیز با ترتیب الفبایی فهرست شده و مکمل آن نیز نمایهای است حاوی فهرست عناوین آثار با ذکر نام نویسنده.
در این فهرست مجموعا مشخصات کتابشناختی 14هزار و 46 اثر درج شده است و شروع آن از سال 1246 خورشيدي، یعنی از زمان نگارش «حکایت پیر و جوان» از ناصرالدینشاه قاجار در نظر گرفته شده است.
ملاک کتابشناسیها چاپ اول هر اثر بوده است، به غیر از مواردی که به دلیل در دسترس نبودن چاپ نخست، تاریخ چاپهای دیگر ذکر شده است.
در این اثر به قلمروهای نزدیک به حوزه ادبیات داستانی، از جمله ادبیات کودکان و نوجوانان پرداخته نشده است. مجموعههایی نیز که گردآورندگانی غير از خود نویسنده آنها را فراهم آوردهاند و شامل انواع گزیدهها و گلچینها میشود، در این فهرست وارد نشده است.
منبع اصلی این فهرست در کار گردآوری آثار، فهرستگان کتابخانه ملی ایران بوده، اما آثار داستانی که در کشورهای دیگر نیز منتشر شدهاند در این فهرست گنجانده شدهاند که تعداد آنها به 176 اثر میرسد. این آثار شامل کتابهایی است که تا سال 1388 در خارج از ایران انتشار یافتهاند. از این میان، 72 عنوان از آثار مذکور نيز در کشور سوئد به چاپ رسیدهاند.
«کتابشناسی ادبیات داستانی معاصر فارسی: از مشروطه تا سال 1389»، به سرپرستي فریده رازی و با همکاری عذرا شجاعکریمی و آزاده گلشنی، از پژوهشگران گروه ادبیات معاصر فرهنگستان، گردآوری شده است.
اين كتاب را انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی در 620 صفحه و با شمارگان هزار نسخه و قیمت 12هزار تومان منتشر کرده است.
شنبه ۵ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۵
نظر شما