به گزارش خبرگزاری كتاب ایران (ایبنا)، راجیو چاندراسكاران، نویسنده این اثر و رییس دفتر سابق واشنگتن پست در بغداد، با تجربهای كه از حضور در عراق به دست آورده، سعی كرده شرایط نابسامان نیروهای ائتلافی در زمان اشغال اين كشور را نقد و تحلیل كند. «زندگی شاهانه در شهر زمردی» بر اساس واقعیت نوشته شده و نگاهی دارد به چگونگی كنترل عراق توسط نیروهای ائتلاف در دورهای تقریبا یك ساله.
نویسنده در این كتاب نامهایی چون «منطقه سبز»، «شهر زمردی» و «كاخ ریاست جمهوری» را برای اشاره به مكانی به كار میبرد كه در صدد توصیف آن است؛ منطقهای محافظت شده به وسعت یازده كیلومتر مربع در میانه كشور عراق. بر خلاف كتابهایی از این دست كه اغلب بوش، دیكچنی یا رامسفلد شخصیتهای اصلی آنند، نویسنده با تمركز بر اعمال و واكنشهای لوییس پل برمر، دیپلمات آمریكایی و نخستین حاكم این كشور در عراق، روایتگر ماجراهایی است كه در زمان اشغال عراق به وقوع پیوسته است. این در حالی است كه این دیپلمات آمریكایی پیشتر خاطرات خود را در كتابی منتشر كرده بود؛ اثری با نام «خاطرات پل برمر، اولین حاکم آمریکایی عراق» كه با ترجمه حسن رئیس زاده وارد كتافروشیهای ایران نیز شد.
راجیو چاندراسكاران در این اثر جزییات فراوانی از حوادث سالهای حمله به عراق میآورد و در برخی قسمتها رازهای ناگفتهای از برنامههای دولت آمریكا را در این دوران بیان میكند. انتقادهای این نویسنده از جنگ و خونریزیهایی نظامیان آمریكایی در عراق، در كنار بیان حوادثی كه در كنار تلخی، گاه نیشخندی را بر لبان خواننده میآورد جالب توجه است. مثلا حوادثی كه در زمان راهاندازی پروژه راهاندازی دوباره بورس در عراق به وقوع پیوست، آنقدر مضحک و خندهدار است كه تعجب مخاطب را بر میانگیزد. برنامههایی كه از سوی واشنگتن به نظامیان تحمیل میشد و هدف تمام آنها آمریكایی كردن كشور عراق بود.
منتقد نیویورك تایمز در مورد «زندگی شاهانه در شهر زمردی» مینویسد: «این اثر به خوبی و بسيار شفاف نوشته شده و هر كسی كه میخواهد دریابد چگونه همه چیز در عراق با شكست روبرو شد حتما باید آن را مطالعه كند.»
نویسنده این كتاب دلیل انتشار آن «زندگی شاهانه در شهر زمردی» را تلاشی در جهت روشنكردن علت تلاشهای آمریكا برای اشغال عراق معرفی كرده است. وی در خلال بیان حوادثی كه در زمان جنگ در كشور عراق به وقوع پیوستند، به عواقب فاجعهآمیز آن نيز اشاراتی میكند. این نویسنده معتقد است هجوم آمریكاییها به نوعی با شكست پنتاگون در تمامی برنامههایش برابر شد؛ برنامههايی كه جز خرابی چیزی به بار نیاوردند.
این نویسنده با انتقاد از شرایط عراق، در صدد است نشان دهد رویكرد ایالات متحده در قبال عراق كاملا اشتباه بوده است. وی با ذكر اینكه حدود نیمی از مردم كشور عراق بیكار بودند، عنوان میكند كه آنها در مرحله اول چیزی جدا از دموكراسی آن هم به سبك آمریكایی نیاز داشتند. موضوعی كه كشور آمریكا آن را به درستی درك نكرد و تنها در پی كسب منافع بیشتر برای خود بود.
راجیو چاندراسكاران معتقد است با وارد شدن آمریكا به خاك عراق چیزهایی تغییر كرد كه در مقابل فرهنگ و مذهب مردم عراق قرار داشت. وی حتی از تغییر دادن ذائقه مردم عراق مینویسد و نظامیان آمریكا را به دلیل تحمیل فرهنگ خود به مردم عراق مورد انتقاد قرار میدهد.
این اثر با نام فرعی «داخل منطقه سبز بغداد» به قلم راجیو چاندراسكاران با شمارگان دوهزار و 200 نسخه و در 358 صفحه با قیمت 6 هزار و هفتصد تومان از سوی انتشارات «روایت فتح» روانه بازار كتاب شده است.
دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۴
نظر شما