یکشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۷:۱۵
سلگي: افزايش كتابخواني با افزايش كتابخانه‌هاي شهري و روستايي محقق مي شود

رييس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي با اشاره به دغدغه‌هاي اخير مقام معظم رهبري در حوزه كتابخواني گفت: افزايش تعداد كتابخانه‌هاي شهري و روستايي در كشور، با توليد آثار متنوع و جذاب براي اقشار مختلف مردم و استفاده از كتابداران زبده، عاملي براي افزايش سطح كمي و كيفي كتابخواني خواهد شد./

محمد سلگي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، گفت: توليد و توزيع كتاب تنها نبايد در تهران و براي تهراني‌ها و ديگر شهرهاي بزرگ صورت گيرد، تمام شهرستان‌ها بايد داراي سيستم توليد و توزيع كتاب باشند. متاسفانه هزينه چاپ و نشر در شهرستان‌ها عاملي براي بي‌انگيزگي پرداختن به اين حوزه شده و تعداد كتابفروشي‌ها به نسبت جمعيت در شهرستان‌ها بسيار محدود است.
 
وي با تاكيد بر اهميت همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با هدف چاپ آثار متنوع براي اقشار مختلف كتابخوان، گفت: انتشار اين آثار با قرار گرفتن در سيستم كتابخانه‌هاي روستايي و شهري، علاقه‌مندي به كتابخواني را افزايش خواهد داد.

سلگي يادآور شد: مكان‌‌هايي چون ساختمان‌ها و مجتمع‌ها، سوپرماركت‌ها و مساجد، نيازمند كتابخانه‌ و كتابفروشي‌هاي كوچك اند ولي مي‌بينيم با وجود تلاش‌هاي متوليان فرهنگي، دسترسي طبقات مختلف مردم به كتاب افزايش نيافته است.

رييس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي با اشاره به كم‌رغبتي معلمان و دانش‌آموزان براي استفاده از كتابخانه‌ها و منابع جديد در مدارس و مساجد، گفت: البته كانون‌هاي فرهنگي مساجد فعاليت بسياري در راه‌اندازي كتابخانه‌ انجام داده‌اند اما برخي از اين كتاب‌ها به ويژه براي قشر جوان جذاب نيستند و صرفا به حوزه دين بسنده شده است.

وي بهاي كتاب را يكي از دلايل قرار نگرفتن كتاب در سبد كالاهاي خانوار دانست و گفت: براي تحقق اين هدف، بايد هزينه كتاب متناسب با درآمد سرانه ملي تعيين شود. اقتصاد كشور نيازمند عرضه كم‌بهاتر كاغذ و ساير هزينه‌هاي چاپ و نشر به منظور دسترسي ارزان‌تر آن به دست مردم است. ما نبايد كتاب را با ساير كالاهاي پرزرق و برق در جامعه مقايسه كنيم، كتاب به عنوان كالاي فرهنگي بايد با هزينه ارزان‌تر از ساير كالاها در دسترس مردم قرار گيرد.

سلگي با تاكيد بر اهميت تامين نيازهاي مطالعاتي، علمي نوجوانان و جوانان در جامعه گفت: يكي از علل ضعف كتابخواني در كشور، گزينش آثار محسوب مي‌شود، البته گزينش تا حدي كه منابع درخوري براي افراد منتشر شوند، شايسته و قابل تقدير است اما بيشتر شدن اين گزينش براي جداسازي وسواس‌گونه كتاب‌ها برمبناي سليقه‌هاي شخصي و گروهي، عاملي براي محدود بودن و جذاب‌نشدن كتاب‌ها براي اقشار جوان جامعه است.

وي برپايي جلسات متعدد نقد و بررسي كتاب را در ايجاد انگيزه و رغبت كتابخواني ميان جوانان و نوجوانان بسيار موثر دانست و گفت: اگر محصلان و دانش‌آموزان علاقه‌مند به كتاب را عهده‌دار بررسي و نتيجه‌گيري از كتاب‌هاي كتابخانه در مدارس كنيم در ترويج فرهنگ كتابخواني موثر خواهد بود.

رييس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهي، وظيفه ناشر را توليد كتاب خوب و وظيفه وزارت ارشاد را كمك به فرآيند توليد كتاب دانست و گفت: مساله مهم سليقه مخاطب است كه بايد در فرآيند توليد كتاب در نظر گرفته شود. 

وي يادآور شد: متاسفانه افزايش استفاده از رسانه‌هاي جديد ميزان كتابخواني را در  جامعه كم كرده اما نبايد همه تقصير را به گردن رسانه‌هاي ديجيتالي انداخت، چرا كه اين رسانه‌ها در كشورهاي آمريكا و اروپايي نيز وجود دارند و تاثيري بر فرآيند كتابخواني افراد نگذاشته‌اند.

سلگي با اشاره به اهميت كتابخواني والدين در ترويج فرهنگ كتابخواني ميان فرزندان، گفت: والدين كتابخوان فرزندان كتابخوان تربيت مي‌كنند، چرا كه بيشترين نقش در شكل‌گيري هويت بچه‌ها تا سنين 10 سالگي برعهده والدين است. فرهنگ كتابخواني با آموزش والدين بايد از سوي خانواده‌ها به جامعه تزريق شود و در نهايت در مدرسه و دانشگاه بسط پيدا كند.

مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، صبح چهارشنبه هفته گذشته (۲۹ تیر) در دیدار جمع کثیری از کتابداران، جایگاه مطالعه و شمارگان کتاب‌ها را برای کشوری چون ایران ناکافی دانسته و خواستار همت بیشتر همه مسوولان برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در کشور شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها