كارشناس حوزه قرآن و انديشه، كتاب «ابليس، عاشق يا فاسق؟» را به رشته تحرير در آورد. او در اين كتاب مقوله عاشق بودن شيطان را تحتتاثير افكار اشاعره و ماتريديه ميداند و به بيان آراي بزرگان براي رد اين ديدگاه ميپردازد._
وي افزود: عدهاي در اين ديدگاه سجده نكردن شيطان به آدم را ناشي از فسق او نميدانند، بلكه ناشي از عشق او به خداوند ميدانند. اين ديدگاه پيش از حلاج در اعراب جاهلي نيز مطرح بود، اما برخي عرفا نظير مولانا، سنايي، روزبهان بقلي و ... با اين ديدگاه مخالفند. با اين وجود در عرفان با دو جبهه مخالف نسبت به ابليس مواجهيم.
نويسنده كتاب «شيخ طوسي و تفسير تبيان» ياد آور شد: در اين اثر به شيوه تاريخي ثابت ميكنم كه اين مساله در طول زمان با فراز و فرودهايي مواجه بوده و گاهي محل نقد قرار گرفته است. بر اين اساس، كوشيدم با نگاه قرآني نشان دهم اين ديدگاه نسبت به ابليس اشتباه است و او از سر تقصير و گناه از اين سجده سرباز زد، نه از سر عشقي كه به خداوند داشت.
زارع در پايان يادآور شد: ترويج نگاه عاشق بودن ابليس، ميتواند تحت تاثير نگاه ماتريديه و اشاعره باشد. در اين كتاب با رد اين ادعا، بيان كردم كه اين جريان از جمله نوادري محسوب ميشود كه در تاريخ شكل گرفته و از سوي بزرگان و عرفاي ما مورد انتقاد قرار گرفته است. همچنان كه مولانا ميگويد؛ «چنانچه او عاشق بود، به سخن معشوق خود دل ميسپرد. در حالي كه تنها خود را ديد و مستور خود شد.»
قرار است انتشارات نگاه معاصر كتاب «ابليس، عاشق يا فاسق؟» را به زودي در حجمي حدود 200 صفحه منتشر و روانه بازار نشر كند.
نظر شما