رييس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي در مراسم جشن اتمام فهرستنويسي اسناد مهم مجلس شوراي ملي و سنا كه امروز(8 تير) در كتابخانه شماره 2 اين مركز برگزار شد، با اشاره به توصيهاي كه در قرآن كريم بر كتاب و حكمت شده است، حكمت را مكمل بعثت و پيام اصلي انبياي الهي را تاكيد بر خردورزي خواند._
وي با اشاره به اين كه روند فهرستنويسي اسناد كتابخانه مجلس از سال 74 و زماني آغاز شد كه ميزان اسناد به صورت تقريبي 12 ميليون برگ تخمين زده ميشد، اظهار كرد: اين آمار يك و نيم ميليون بيش از حد واقعي بود. در آن زمان از سال 74 تا 78 فهرستنويسان موفق شدند 700 هزار برگ سند را فهرستنويسي كنند. سال 87 با آغاز مديريت دكتر رسول جعفريان اين روند با به كارگيري حدود 60 دانشجوي كارشناسي ارشد دانشگاه تهران و دانشآموختگان سندپژوهي و آرشيو تسريع يافت؛ بهگونهاي كه در 32 ماه گذشته بيش از 5 ميليون سند فهرستنويسي شدند و اطلاعات آنها در پايگاه اطلاعرساني اين مركز قرار گرفت.
مدرس و پژوهشگر تاريخ معاصر، فهرستنويسي اسناد عرايض مجلس شوراي ملي، اسناد عرايض مجلس سنا و اسناد قوانين را از اولويتهاي اين طرح پژوهشي خواند و يادآور شد: فهرستنويسي 575 هزار و 434 برگ از اسناد قوانين و 548 هزار و 943 برگ از اسناد عرايض، از جمله اقدامات اين مجموعهاند.
ططري تصريح كرد: با انعقاد بيش از 60 طرح پژوهشي در مركز اسناد كتابخانه مجلس كه اكنون نتايج حدود 15 طرح آماده انتشارند، سال 90 را بايد سال طرحهاي پژوهشي كتابخانه مجلس بناميم.
در ادامه اين برنامه، حجتالاسلام دكتر رسول جعفريان، رييس كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي، با تبريك عيد مبعث، به نكتهاي قرآني اشاره كرد و گفت: وقتي در قرآن كريم سخن از كتاب به ميان ميآيد ـ كه معناي آن كتابهاي آسماني است ـ در كنار آن از حكمت ياد ميشود و به اين نكته اشاره دارد كه خداوند علاوه بر كتاب، به پيامبرش حكمت آموخت.
وي افزود: با وجود تعابير گوناگوني كه از حكمت وجود دارد، مشخص است كه معناي اين واژه در قرآن، فلسفه يا ديگر تعابير نيست بلكه مفهومي والاتر دارد و خردورزي را دربر ميگيرد. متاسفانه با ورود فلسفه يونان كه بر جريانهاي فكري مستقل تمدن اسلامي حاكميت يافت، مسير حكمت را اشتباه پيموديم. چنانچه ميتوانستيم فلسفه مستقلي از حكمت ـ فارغ از تاثيرگذاري ديگران ـ كه حاكي از عقل جمعي مسلماني باشد پديد آوريم، به يقين وضعيت بهتري داشتيم. ما در متون فلسفه اسلامي مواد زيادي را مشاهده ميكنيم كه صورت آنها اسلامي نيست.
استاد تاريخ اسلام دانشگاه تهران با تاكيد بر اين كه «پايمان در حكمت ميلنگد» عنوان داشت: چنانچه اين حكمت در فضاي عبادت و نزديكي به خدا شكل ميگرفت، به ذخاير بيشتري دست مييافتيم. در مسير رسالت نبي اكرم(ص) از حكمت به عنوان مكمل بعثت ياد شده است. همچنان كه شيخ كليني در چهار صفحه از كتاب كافي به نقل از يكي از معصومان(ع) از پيامبر اسلام(ص) نقل ميكند كه «خداوند هيچ چيزي را بهتر از عقل در ميان بندگانش تقسيم نكرد. خواب آدم عاقل بهتر از شب زندهداري جاهل است. عاقل بنشيند بر زمين بهتر از آن است كه جاهل ايستاده باشد. عقل پايه و اساس بعثت است و بندهاي فرايض الهياش قبول ميشود كه با عقل و شعور همراه باشد.»
وي در ادامه انجام فهرستنويسي اسناد كتابخانه مجلس و ارايه اين دادههاي تاريخي در فضاي اينترنتي را طي مسير در راه خردورزي ياد كرد و اظهار داشت: اين حركت به نوعي انقلابي اطلاعاتي براي اسناد محسوب ميشود. دركي كه ما امروز از سند داريم، با معناي يك دهه تا يك سده پيش تفاوتهاي بسياري دارد.
نويسنده و پژوهشگر تاريخ اسلام گفت: از تمامي پژوهشگران اين حوزه حتي از دانشجويان و سندپژوهان دعوت ميكنم تجارب علمي و پژوهشي و حتي نكات ارزشمندي را كه در جريان كار با آنها مواجه شدهاند، در قالب مقاله و كتاب در اختيار ديگران قرار دهند، چرا كه بيشتر منابع اين حوزه تجربياند و ما با فقر منابع علمي مواجهيم.
رييس كتابخانه مجلس در پايان از همه پژوهشگران و محققان حوزههاي گوناگون تاريخي، اسناد و مكتوبات دعوت كرد تا براي انجام پژوهشهاي خود از منابع اين كتابخانه استفاده كنند و يادآور شد: در اين مسير بدون هيچ محدوديتي، خدمات كتابخانهاي و پژوهشي را به تمامي محققان ارايه خواهيم داد.
نظر شما