سه‌شنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۰
توليد و نشر مكتوباتي درباره تحولات منطقه

مدير عامل انتشارات سروش در نشست بررسي «بازتاب بيداري اسلامي در خبرگزاري‌ها و مطبوعات جهان اسلام» با اشاره به برخي از فنون اطلاع‌رساني مطبوعات و پوشش‌هاي خبري در جنبش‌هاي اخير منطقه، با بيان اين كه تاكنون كتابي خاص تحولات اخير نوشته نشده است، گفت: تصور مي‌كنم در نيمه دوم سال كتاب‌هايي در اين زمينه براي ارايه در نمايشگاه‌هاي بين‌المللي كتاب در سراسر جهان منتشر شوند._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين نشست صبح امروز(24 خرداد ماه) با حضور حسن عابديني، مدير كل اخبار خارجي صدا و سيما، مهدي فضائلي، مدير عامل انتشارات سروش و محسن عظيمي، عضو گروه مطالعات فرهنگي جهان اسلام پژوهشگاه، فرهنگ، هنر و ارتباطات اسلامي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مركز برگزار شد.

در ابتداي اين نشست، محسن عظيمي، دبير جلسه با معرفي كارشناسان، سرفصل‌هاي سخنان هريك از آنها را بيان كرد و از آنها خواست به ترتيب آرا و نتايج تحقيقات خود را درباره نشست امروز عنوان كنند.

سپس مهدي فضائلي، مدير عامل انتشارات سروش، سخنانش را درباره «موضع خبرگزاري‌هاي و مطبوعات درباره انقلاب مصر و شگردهاي پوشش خبري آنها» آغاز كرد و گفت: رفتارهاي رسانه‌اي اغلب خبرگزاري‌ها در چند صورت كلي قابل تقسيم‌بندي است كه از آن ميان مي‌توان به «تكرار و تاكيد مكرر بر برخي از مطالب» براي نهادينه كردن آن مطلب و «سكوت اختيار كردن» در برخي از موارد اشاره كرد كه دلايل گوناگوني دارد. از جمله اين دلايل مي‌توان كمبود اطلاعات يا عدم دسترسي به داده‌هاي موثق را عنوان كرد.

وي افزود: در برخي مواقع نيز رسانه‌ها با سكوت اختيار كردن مي‌خواهند فرصتي را براي سياست‌هاي رسانه‌اي خود يا تجديدنظر برخي از سياستگذاران فراهم كنند. همچنين آنها در مواقعي كه بخواند موضوعي را كوچك يا تحقير كنند، سكوت را درپي مي‌گيرند. علت بعدي اين است كه رسانه‌اي بخواهد مساله‌اي را به فراموشي بسپارد كه از اين طريق مي‌كوشد با سكوت، آن موضوع را از اذهان پاك كند.

فضائلي با اشاره به اين كه رسانه‌هاي حرفه‌اي دنيا اصرار دارند خود را بي‌طرف نشان دهند و در اين مسير از شگردهايي استفاده مي‌كنند، تاكيد كرد: با اين وجود هيچ رسانه بي‌طرفي وجود ندارد و تمامي رسانه‌ها از جهت‌گيري‌هاي خاصي پيروي مي‌كنند.

وي در پاسخ به سوال خبرنگار «ايبنا» مبني بر اين كه نقش تاليفات در اين وادي چگونه بوده است، گفت: روند تهيه، توليد و نشر كتاب زمان‌بر است و تاكنون كتابي را نديده‌ام كه به طور خاص درباره تحولات جديد منطقه نوشته شده باشد، چرا كه پرداختن به ريشه‌هاي اين جنبش و طي مراحل مختلف آن از نظر تاليف و ترجمه نياز به زمان زيادي دارد. البته پيش‌بيني مي‌كنم تا نيمه دوم سال و در نمايشگاه‌هاي كتاب بين‌المللي نظير نمايشگاه فرانكفورت شاهد عرضه كتاب‌هايي به شكل محدود درباره تحولات منطقه باشيم.

در ادامه حسن عابديني، مدير كل اخبار خارجي صدا و سيما، درباره «ديدگاه شبكه‌هاي تلويزيوني منطقه و فرامليتي در انعكاس بيداري اسلامي در جهان»‌ عنوان داشت: به صورت كلي غربي‌ها به ويژه آمريكا، خودشان را محور جهان و تمامي تحولات آن مي‌دانند و از اين رو، هنگامي كه مي‌خواهند درباره سرزمين‌هاي ديگر صحبت كنند، بر اساس فاصله مكاني كه آن كشورها با اين سرزمين دارند، از آنها ياد مي‌كنند، در حالي كه نيازي نيست واژگاني كه آنها ساخته‌اند را ما در ادبيات حوزه خبري‌مان استفاده كنيم.

وي در بخش ديگري از سخنان خود به تعدادي از مولفه‌هاي خبري رسانه‌هاي جهاني درباره بيداري مردم كشور مصر اشاره كرد و عنوان داشت: نظم نويني كه غربيان به ويژه آمريكا در جهان رقم زده‌اند، از جمله مشخصه‌هايي است كه در انعكاس اين اخبار ديده مي‌شود. شتاب تحولات و فراگير بودن اين تحولات از ديگر ويژگي‌هايي‌اند كه در تمامي رسانه‌ها درباره رخدادهاي كشور مصر مي‌توان آنها را درك كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط