«تئا اوبرت» نویسنده زاده بلگراد برنده شگفت انگیز جایزه اورنج 2011نام گرفت.-
خانم اوبرت 25 ساله، جوان ترین برنده این جایزه در شانزده سال برگزاری اش که فقط به نویسندگان زن انگلیسی زبان تعلق می گیرد، از زمانی که 12 ساله بوده در آمریکا زندگی می کند و برای برنده شد این جایزه از شانس یک به شش برخوردار بود.
در حالی که کتاب محبوب همه منتقدان رمان «اتاق» نوشته اما دوناهو نویسنده ایرلندی بود، پس از او او آمیناتا فورنا شانس دوم بردن این جایزه محسوب می شد و اما هندرسون ، نیکول کراوس و کاتلین وینتر پس از او جای داشتند.
بتانی هیوز تاریخ نگار و نویسنده ای که ریاست داوری جایزه اورنج 2011 را برعهده داشت درباره این کتاب گفت :« همسر ببر کتابی جالب و تئا اوبرت نیز واقعا یک استعداد جدید حقیقی ست». او افزود «قدرت اوبرت برای مشاهده و درک او از جهان قابل تحسین است. او با بیان مجموعه ای پشت سر هم از قصه های جادویی درگیری های بالکان را به صورتی تراژیک وقایع نگاری کرده و آن را به خانه های ما آورده است». او گفت : «این کتاب به یاد ما می آورد که چقدر آسان می توانیم به بربریت دچار شویم در حالی که زندگی و عشق عمیق بشری را نیز پیش چشم ما می گذارد.»
خانواده اوبرت بلگراد را در آغاز دهه 90 و از زمانی که جنگ شروع شد ترک کردند آنها نخست به یونان و مصر و پس از آن به آمریکا رفتند.
داستان «همسر ببر» در کشورهای بالکان می گذرد و قهرمان آن پزشک زن جوانی ست که سعی می کند تا ماجرای اسرارآمیز مرگ پدربزرگش را در یک دهکده پرت روشن کند. منتقدان با تحسین توانایی واقع گرایانه این نویسنده با این کتاب برخورد کرده اند از جمله منتقد واشنگتن پست که نوع برخورد با موضوع مرگ را که به شیوه ای غیرآمریکایی ست، ستوده است.
امسال در حالی که «اما دوناهو » چهره موفق سال 2010 شانس اول فهرست راه یافتگان به مرحله نهایی اورنج بود، 3 نویسنده نوقلم از جمله خانم اوبرت نیز در کنار او جای داشتند.
در فهرست امسال نام 3 نویسنده نوقلم در کنار 3 نویسنده کهنه کار به چشم می خورد. تئا اوبرت نویسنده نوقلم صربی / آمریکایی برای رمان «همسر ببر»، کاتلین وینتر نویسنده کانادایی با رمان «آنابل» و اما هندرسون با رمان «گریس ویلیامز بلند می گوید » سه نویسنده نوقلم این فهرست را تشکیل می دادند.
نیکول کراوس نویسنده آمریکایی با سومین رمانش به نام« خانه بزرگ»، آمیناتا فوما نویسنده بریتانایی/سریلانکایی با دومین رمانش با عنوان «خاطره عشق» و اما دونوگ نویسنده کهنه کار ایرلندی با هفتمین رمانش «اتاق» در این فهرست جای داشتند.
اما دونوگ با نوشتن هفتمین رمانش با عنوان «اتاق» به فهرست نهایی بوکر 2010 نیز راه یافته بود و جایزه کتاب سال ایرلند را نیز به خود اختصاص داده بود. او با این کتاب جایزه داستانی تراست و جایزه فرماندار کل کانادا را نیز دریافت کرد و دیروز به عنوان برنده اورنج جوانان نیز شناخته شد.
گروه داوری شانزدهمین دوره اهدای جایزه اورنج شامل لیز کالدر مدیر و بینان گذار انتشارات بلومزبری، تریسی شوالیه رمان نویس، هلن لدرر بازیگر و نویسنده ، سوزان راید روزنامه نگار ، جوناتان راپین ویراستار بود.
کتاب «همسر ببر» از سوی انتشارات رندوم هاوس در آمریکا منتشر شده و مجله نیویورکر پیش از این خانم اوبرت را به عنوان یکی از استعدادهای خوب نویسندگی زیر 40 سال در آمریکا معرفی کرده بود.
جایزه معتبر اورنج هر چند موافقان و مخالفان خود را دارد اما از جوایز معتبر بریتانیا است که هر سال به نویسندگان زن تعلق می گیرد. اخیرا ای.اس بیات نویسنده بریتانیایی برنده جایزه بوکر وجود یک جایزه خاص برای زنان را نکوهش کرد و آن را تفکیک زنان و مردان نامید و در همین حال خانم رولینگ خالق «هری پاتر» از اهدای این جایزه تقدیر کرد.
تئا اوبرت یک چک 30 هزار پوندی (معادل 50 هزار دلار) به عنوان جایزه در مراسمی که دیشب در لندن برگزار شد دریافت کرد و یک مجسمه برنزی که به عنوان «بسی» شناخته می شود را به یادگار به خانه برد.
نظر شما