به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، آيت الله سيد محمدرضا سعيدي، يكي از مبارزان انقلابي و پرورش يافته مكتب امام خميني(ره) بود كه بعد از تبعيد امام(ره) مخفيانه به عراق رفت و در محضر ايشان حضور يافت.
وي پس از بازگشت به ايران به روشنگري درباره قيام امام(ره) پرداخت و چراغ مبارزه را روشن نگه داشت. در اين دوران ساواک به آزار و اذيت آيتالله سعيدي ميپرداخت. ولي وي به هر نحو ممکن از مردم ميخواست که دست از مقاومت برندارند.
در سال 1349 اعلاميه و نامه آيت الله سعيدي با موضوع هجوم سرمايهداران آمريکايي به سوي ايران، باعث وحشت رژيم شاه و دستگيري وي شد. آيت الله سعيدي روز 11 خرداد سال 1349 زندانی و در 20 خرداد به طرز وحشيانهاي به شهادت رسيد.
با گذشت 41 سال از شهادت آيت الله سعيدي، تنها كتابهايي مانند "راز گل سرخ: روایتی داستانی از زندگی شهید آیتالله سید محمدرضا سعیدی" اثر خسرو باباخانی، "شهید آیتالله سید محمدرضا سعیدی" از مرکز بررسی اسناد تاریخی، "شهید آیتالله سید محمدرضا سعیدی به روایت اسناد" اثر اکبر فلاحی،" شهید سعید" نوشته مهدی قیصری، "عروج از زندان" اثر مقصود رنجبر و يادنامه شهيد آيتالله سيد محمدرضا سعيدي درباره فعاليتها و تاثيرگذاري وي در پيروزي انقلاب اسلامي ديده ميشوند.
رحيم نيكبخت، نويسنده و كارشناس تاريخ انقلاب، درباره چرايي كمبود منابع در پرداخت به شخصيتهاي مبارز نظير آيت الله سعيدي معتقد است: كمبود منابع به چند عامل بستگي دارد. نخست آن كه براي معرفي شخصيتهاي انقلابي طرح جامع و منسجمي وجود ندارد و هركس به فراخور توانايي خود در اين زمينه دست به تاليف و نگارش كتاب ميزند.
این نويسنده حوزه انقلاب اسلامي افزود: طرح جامع ميتواند به مراكز پژوهشي نقشه راه ارائه دهد. زيرا مراكزي كه در حوزه انقلاب اسلامي ايران كار ميكنند، آماري جامع از شخصيتها و محورهاي كاري آنها ندارند. آنچه در اين زمينه موجود است، بحثها يا اطلاعاتي پراكنده از مبارزان انقلاب است.
نيكبخت گفت: مساله ديگر و قابل توجه آن است كه اين افراد آن قدر در انقلاب ايران تاثيرگذار بودهاند و حضور بديهي داشتهاند كه كسي سراغ آنها نرفته است. شهيد آيتالله سعيدي نيز يكي از اين افراد است.
وي با اشاره به فعاليتهاي مركز اسناد انقلاب اسلامي و مكتوبات آنها با محوريت مبارزاتي آيت الله سعيدي گفت: اين مركز 12 سال پيش برنامه 10 سالهاي را با محور موضوعات تاريخ انقلاب اسلامي و تاريخ معاصر و جامعه شناسي سياسي استخراج كرد كه براساس آن گروههاي مختلف وظيفه جمع آوري اطلاعات لازم را بر عهده گرفتند.
اين كارشناس مركز اسناد انقلاب اسلامي ادامه داد: در بخش شخصيتهاي تاثير گذار انقلاب تصميم بر آن شد كه براي هر مبارز يك كتاب تاليف شود و در باره آيتالله سعيدي 3 عنوان كتاب منتشر شدند كه يكي از آنها به زندگي نامه وي اختصاص يافت و ديگري به مبارزات شهيد سعيدي كه مدخلي پژوهشي دارد. كتاب ديگري هم با محوريت ساده نويسي براي نوجوانان با عنوان "عروج از زندان" منتشر شد.
وي افزود: زندگي و مبارزات آيتالله سعيدي ظرفيت كارهاي جديتر را در حوزه داستان و رمان براي نوجوانان و جوانان و نيز كتابهاي تاريخ معاصر در مدارس دارد.
نيكبخت با اشاره به ظرفيت نظام آموزشي در اين زمينه گفت: نظام آموزشي ما مبتني بر نيازهاي فرهنگي و پژوهشي جامعه ميتواند در درس تاريخ معاصر ايران، به معرفي مبارزان انقلابي بپردازد. اما هنوز چنين وضعيتي پيش نيامده است.
این نويسنده حوزه انقلاب تصريح كرد: اين نقطه ضعف در حوزه كتابهاي كودك و نوجوان هم وجود دارد و كتابهایي كه با محوريت انقلاب اسلامي نوشته ميشوند، ضعيفاند و آمار اين نوع كتابها نيز بسيار محدود است.
وي نوشتن داستان و رمان از زندگي و مبارزات بزرگان انقلاب را روش تاثيرگذاري براي شناساندن اين افراد به جامعه دانست و افزود: زندگي اين افراد پر از حوادث و فراز و نشيبهایي است كه بر اساس ذات دروني خود كششهاي لازم براي جذب مخاطب را دارند.
نيكبخت ادامه داد: نوشتن فيلمنامه و نمايشنامه موضوع مهم و پر اهميت ديگري است كه ميتواند از سوي مولفان مورد توجه قرار بگيرد. زيرا با توجه به حجم اطلاعاتي كه در اين مباحث موجود است ميتوان آثاري به نگارش درآورد كه توجه مخاطب امروز را به خود جلب كنند.
اكبر فلاحي، مولف كتاب "شهيد آيتالله محمدرضا سعيدي به روايت اسناد " كه در اين اثر روايت زندگي شهيد را بر اساس اسناد شهرباني و ساواك حكومت پهلوي شرح ميدهد، نيز معتقد است: زندگي اين شهيد داراي ظرفيتهاي بسيار است و ميتوان از مبارزات وي كتابهاي جذابي نوشت.
وي ادامه داد: مراكز پژوهشي و هنري ميتوانند فضايي براي پرورش و توليد اين كتابها باشند. زيرا نويسندگان براي نوشتن اين گونه آثار نيازمند حمايتاند.
فلاحي تصريح كرد: مصاحبه با خانواده و همسر شهيد سعيدي يكي از موضوعات بكري است كه هنوز مراكز پژوهشي و تاريخي با دقت به آن نپرداختهاند و تنها مصاحبه علامه طباطبايي موجود است كه بخشي از آن به خاطرات ايشان با شهيد آيتالله سعيدي اشاره دارد .
اين نويسنده افزود: اين افراد پيروان راه امام (ره) بودند و توانستند افكار انقلابي امام (ره) را پيش ببرند. بنابراين نحوه مبارزات، تفكر و منش انقلابي آنها بايد به نسل امروز منتقل شود. انتقال اين افكار در فيلم، كتاب يا تئاتر ابزار مهم و توانمندي است كه ميتواند زواياي پنهان مبارزات را براي نسلي كه انقلاب را نديدهاند، آشكار كند.
جمعه ۲۰ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۷
نظر شما